Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Травень 2016 15:33

Завершення ери Луческу

Rate this item
(0 votes)

У фі­на­лі Куб­ка Ук­раї­ни зу­стрі­ли­ся до­нець­кий «Шах­тар» та лу­ган­ська «Зо­ря». Для лу­ган­чан ви­хід до фі­на­лу на­ціо­наль­но­го Куб­ка став пер­шим в іс­то­рії. На­віть біль­ше, до цьо­го лу­ган­ська коман­да ні­ко­ли не діс­та­ва­ла­ся на­віть до пів­фі­наль­ної ста­дії.

У зустрічі з донеччанами змогли взяти участь усі футболісти — ніяких перепон для цього не створили ані травми, ані дискваліфікації, ані умови орендних домовленостей із суперником. Зупинившись у кроці від чемпіонства у регулярному сезоні та за два кроки до перемоги у Лізі Європи УЄФА, «Шахтар» прагнув перемогти, щоб сезон 2015/16 став більш пам’ятним.
Цей поєдинок мав ще один підтекст. Термін угоди між Мірчею Луческу і клубом закінчився і цей поєдинок став останнім для уславленого румунського фахівця в Україні.

Для арбітра зустрічі Євгена Арановського це другий фінал. 22 травня 2013 року він провів вирішальну гру між «Шахтарем» і «Чорноморцем», коли донеччани виграли з рахунком 3:0. У поточному сезоні доля київського рефері із «Зорею» перетиналась тричі.
У рамках чемпіонату під його наглядом луганчани у гостях перемогли «Волинь» (3:0) та «Ворсклу» (2:0), але поступились у першому кубковому півфіналі «Дніпру» (0:1).
Усі ці поєдинки відбувалися на полях суперника. «Шахтар» в іграх за участю цього рефері також грав тільки на полях суперника, і одного разу переміг «Металіст» (5:0), а у другому матчі програв «Дніпру» (1:4).
Фінальний матч не викликав глядацького ажіотажу. «Львів Арену» у підсумку відвідали 21 тисяча 723 вболівальники. Юрій Вернидуб не побоявся грати в цьому матчі, не озираючись на власні ворота, і його команда дала гідний бій супернику.
«Зоря» з перших хвилин гри нав’язала супернику свій футбол і моментами виглядала навіть краще донецьких футболістів. У підопічних Вернидуба в першій половині було навіть більше моментів, ніж у суперника, однак реалізувати їх футболісти з Луганська не змогли. І думки, які побутували напередодні, що в цій грі не буде конкуренції, не підтвердилися.
«Зоря» відіграла грамотно в обороні, непогано атакувала флангами, проте клас гірників зіграв свою роль, і вони свої моменти реалізували. Беззаперечним героєм поєдинку в складі донеччан став Олександр Гладкий, два м’ячі якого і вирішили долю поєдинку. В моменті першого взяття воріт гірникам трохи пощастило, коли м’яч після кутового відскочив до Тайсона, а той уже як рукою поклав його на голову Гладкому.
У момент другого взяття воріт Олександр опинився там, де потрібно, обікрав захисника і пробив у кут воріт. При цьому команда Вернидуба не здалася і продовжила шукати щастя біля воріт суперника.
Гірники також не грали по результату, а тому напруга і гострі моменти в матчі ще були. Однак зламати хід зустрічі «Зорі» не вдалося, а тому вона залишилася без трофею. «Шахтар» виграв десятий Кубок, на мажорній ноті завершив сезон і попрощався зі своїм тренером.
Після матчу капітан донецької команди Даріо Срна заявив, що гірникам треба навчитися жити без Луческу. І від того, наскільки швидко вони зможуть це зробити, будуть і залежати їхні результати. Тож Мірча Луческу залишив донецький колектив після 12 років роботи.
Під час вручення Кубка всі гравці клубу були одягнені у футболки з написом «Дякуємо, Містер». А сам наставник після фінального свистка ледь стримував сльози... Починаючи з 2004 року, коли Містер і очолив гірників, команда вісім разів ставала чемпіоном України, шість разів завойовувала Кубок країни і сім разів — Суперкубок.
До того ж Луческу привів «Шахтар» до перемоги в останньому Кубку УЄФА сезону 2008–2009 років. Ще Містер тричі виводив гірників із групи Ліги чемпіонів і одного разу дістався з ними до чвертьфіналу найпрестижнішого клубного турніру Старого світу.
У цьому році «Шахтар», яким керував Мірча Луческу, на рівних боровся в півфіналі Ліги Європи з майбутнім переможцем цього турніру — іспанською «Севільєю». Тож залишається тільки подякувати фахівцеві за плідну роботу в Україні, за ті незабутні моменти щастя, які приносила донецька команда вітчизняним уболівальникам.
Луческу є абсолютним рекордсменом «Шахтаря» за тривалістю перебування на посаді головного тренера, а також за кількістю проведених матчів. За 12 років перебування на своїй посаді він вісім разів визнавався найкращим тренером України. Також на його рахунку кілька десятків клубних та українських рекордів. Тож зостається побажати перемог уже з новою командою — пітерським «Зенітом». А «Шахтар» найближчими днями представить нового головного тренера.
Поки що найчастіше називається прізвище нинішнього наставника португальської «Браги» Пауло Фонсека. У чемпіонаті Португалії «Брага», яку «Шахтар» вибив з Ліги Європи, фінішувала на четвертій сходинці. Зазначимо, що вся кар’єра Фонсеки як гравця і тренера пройшла в Португалії. До «Браги» він очолював «Авеш», «Пасуш де Феррейру» і «Порту».
За підсумками фіналу «Зоря» представлятиме Україну у Лізі Європи. Причому вони відразу потрапляють до групового етапу, адже саме вони є першими у турнірній таблиці після дискваліфікованого «Дніпра». Другий рік поспіль у кваліфікації Ліги чемпіонів гратиме донецький «Шахтар».
І цього разу цей етап буде для «помаранчево-чорних» дуже непростим. Свого першого суперника у шляху нечемпіонів, до якого ми вже звикли, клуб Ріната Ахметова дізнається приблизно 15 липня. Можна точно сказати, що, як і рік тому, гірники матимуть статус сіяних як у 3-му кваліфікаційному раунді, так і у раунді плей-оф (якщо, звісно, туди пройдуть).
Щоправда, ще не відомі всі потенційні суперники «Шахтаря» на даному етапі. Серед точних супротивників — румунська «Стяуа», французький «Монако», швейцарський «ЯнгБойз», а також команда з Греції (там тільки-но розпочався плей-оф за путівку у кваліфікацію ЛЧ, тому зараз дуже важко сказати, хто її отримає — у команд фактично рівна кількість очок).
Свої поєдинки «Шахтар» має зіграти 26/27 липня та 2/3 серпня. У разі успіху донеччани потраплять у раунд плей-оф, жеребкування котрого призначено на 5 серпня. Якщо буде такий перебіг подій, то можна точно стверджувати, що серед несіяних опиниться італійська «Рома». Також велика ймовірність того, що туди ж опуститься німецька «Боруссія». Точно сіяними будуть англійський «Манчестер Сіті», португальський «Порту» та іспанський «Вільярреал». Поєдинки мають відбутися 16/17 та 23/24 серпня.
Якщо ж і тут у «Шахтаря» все складеться добре, то їх очікуватиме безпосередньо груповий етап Ліги чемпіонів і, скоріше за все, місце все у тому ж третьому кошику при жеребкуванні, як і в київського «Динамо».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».