Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Травень 2016 10:23

Імпічмент по-бразильськи

Rate this item
(0 votes)

Май­же за два з по­ло­ви­ною мі­ся­ці до стар­ту літ­ньої Олім­пі­ади у Ріо-де-Жа­ней­ро Бра­зи­лія за­ну­рює­ть­ся у гли­бо­ку внут­ріш­ньо­по­лі­тич­ну кри­зу. На­при­кін­ці квіт­ня ниж­ня па­ла­та пар­ла­мен­ту Бра­зи­лії за­по­чат­ку­ва­ла про­це­ду­ру ім­піч­мен­ту про­ти пре­зи­ден­та Діл­ми Рус­сефф. Да­лі це пи­тан­ня 11 трав­ня 2016 ро­ку роз­гля­нув бра­зиль­ський се­нат, який прий­няв не­при­єм­не для пре­зи­ден­та рі­шен­ня.

Тому, якщо події розвиватимуться за буквою Конституції Бразилії, Ділма Руссефф має передати повноваження президента віцепрезидентові Бразилії Мішелу Темеру, котрий представляє центристську партію, яка перейшла в опозицію до правлячих лівих.

Такі події вже розкололи бразильське суспільство. Чимало представників середнього класу другий рік регулярно виходять на акції протесту, вимагаючи відставки Ділми Руссефф. Адже документація, на основі якої вона була звинувачена в корупції, у багатьох не викликає сумніву.
У 2003–2010 роках Ділма Руссефф була виконавчим директором державної нафтової компанії Бразилії й її звинувачують у виведенні капіталів за кордон. Крім того, їй закидають участь у махінаціях із фінансуванням своєї виборчої кампанії 2014 року та у прихованні справжнього розміру бюджетного дефіциту Бразилії, який склався за підсумками її першого президентського терміну.
Не менш вагому доказову базу мають звинувачення у корупції під час розподілу замовлень на будівництво різноманітних олімпійських об’єктів. Найбільше роздратування бразильців викликає те, що ці витрати здійснювалися на тлі скорочення соціальних виплат.
У свою чергу, Ділма Руссефф називає організаторами державного перевороту Мішела Темера і спікера нижньої палати Едуардо Кунья, яких також звинувачують у корупції. Глибока внутрішньополітична криза в Бразилії ставить під загрозу цьогорічну літню Олімпіаду у РіодеЖанейро. Антикорупційні процеси були запущені масовими вуличними протестами, підтримані принциповою роботою судів. Тобто всі переконалися, що у Бразилії існує незалежна правоохоронна система, здатна доводити до логічного завершення розслідування справ за звинуваченнями в корупції вищих посадових осіб держави.
Це, зокрема, відбулось усупереч позиції призначеного президентом Ділмою Руссефф генерального прокурора Бразилії, який закликав анулювати початок процедури імпічменту президента. Останній акт цієї драми ще не зіграний. На думку експертів, шанси Ділми Руссефф стати другим у новітній історії країни президентом, який був підданий процедурі імпічменту за звинуваченнями у корупції, майже 50 на 50.
Виявляється, жадоба сильніша за уроки історії й у Бразилії, адже в 1993 році тодішній її наймолодший президент Колор де Мелло був усунутий з посади та ув’язнений на 10 років за корупційну практику.
До речі, після цього Бразилії пощастило з новим президентом. Їм став Фернандо Кордозу, який провів радикальні економічні реформи, що забезпечили Бразилії два десятиліття економічного зростання. Чим завершиться нинішній корупційний скандал, незабаром стане зрозуміло.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».