Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 11:08

Гордіїв Молдовсько-Придністровський вузол

Rate this item
(0 votes)

По­глиб­лює­ть­ся внут­ріш­ньо­по­лі­тич­на кри­за в Мол­до­ві, яка ста­но­вить сер­йоз­ну за­гро­зу на пів­ден­них кор­до­нах Ук­раї­ни. При­чи­ни та­ко­го ста­но­ви­ща знач­ною мі­рою на­га­ду­ють про ана­ло­гіч­ні про­це­си у на­шій дер­жа­ві. До­сить ли­ше зга­да­ти про кри­зо­вий ефект від взає­мо­дії та­ких фак­то­рів, як бід­ність біль­шо­сті на­се­лен­ня, ве­ли­ка зно­ше­ність ви­роб­ни­чих по­туж­нос­тей, не­вре­гу­льо­ва­ність справ у сіль­сько­му гос­по­дар­стві, за­сил­ля олі­гар­хів у су­спіль­но-по­лі­тич­но­му жит­ті.

Усі ці фактори стократ множаться зовнішнім втручанням: з одного боку — Румунії, деякі політичні кола якої готові здійснити «приєднання» Молдови до «Великої Румунії» навіть без багатонаціонального Придністров’я, а з іншого боку — Росія зі своїми ревізіоністськими імперськими амбіціями.

Зокрема, влітку 2015 року РФ депортувала чимало молдовських трудових мігрантів, які наразі становлять левову частку так званого проросійського електорату.
Внаслідок дії цих факторів склад парламенту, який був обраний 30 листопада 2014 року, стає малодієздатним. Наприклад, упродовж 2015 року провалом завершилося правління трьох поспіль прем’єр-міністрів (Лянке, Габурич, Стрілець). Єдиним результатом їхньої діяльності стало «зникнення» мільярда євро допомоги Євросоюзу Молдові й як наслідок цього на 54% була девальвована національна валюта Молдови.
Нереформованість політичної системи цієї країни спричинила до певної дискредитації європейського вибору. Дійсно, Молдова домоглася зони вільної торгівлі з Євросоюзом та безвізового режиму для своїх громадян раніше за Україну. Але корупції в Молдові не стало менше. Минулого року за цими звинуваченнями був заарештований лідер правлячої Ліберально-демократичної партії Молдови Влад Філат.
Безперервні скандали мінімізували фінансову допомогу Молдові від Євросоюзу. Тепер здається, що Європейський Союз не проти позачергових виборів, аби перегрупувати еліти та прибрати з політики остаточно дискредитованих політиканів, але побоюється перемоги на цих виборах проросійських політичних сил.
Внутрішньополітичну кризу у Молдові Кремль активно використовує для зміцнення своїх позицій у Придністров’ї. Торік Росія почала безпосередньо виплачувати пенсії російським громадянам у Придністров’ї. У поточному році мають відбутися вибори як у Молдові, так і у Придністров’ї.
Настає час політичної невизначеності та небезпечної нестабільності на південних кордонах України, що виглядає не менш загрозливо, аніж неврегульовані проблеми Донбасу й Криму. Відкритим тільки залишається головне питання, наскільки Україна готова відповісти на цей виклик.
На жаль, поки що видається, що навіть головуюча у 2016 році в Організації з безпеки і співробітництва в Європі Німеччина не має чіткого плану недопущення ескалації молдовсько-придністровської кризи. Саме ця проблема може бути використана Росією як для дестабілізації Балкан, так і для посилення тиску на Україну.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».