Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Сiчень 2016 12:55

Провальний Антхольц, переможний Арбер

Rate this item
(0 votes)

Ук­ра­їн­ські бі­ат­ло­ніс­ти взя­ли па­узу в успіш­них ви­сту­пах на ета­пах Куб­ка сві­ту — зма­ган­ня в іта­лій­сько­му Ан­тхоль­ці-Ан­тер­сель­ві ви­йшли не­пе­ре­кон­ли­ви­ми як в осо­бис­то­му за­лі­ку, так і в ко­манд­но­му. Гір­ку пі­гул­ку де­що під­со­ло­ди­ли ре­зер­віс­ти, які на шос­то­му ета­пі Куб­ка Між­на­род­но­го со­юзу бі­ат­ло­ніс­тів у ні­мець­ко­му Ар­бе­рі впро­довж од­но­го дня ви­гра­ли од­ра­зу дві ес­та­фе­ти. То­му са­ме про чес­то­люб­них дуб­ле­рів цьо­го ра­зу по­ві­до­ми­мо біль­ше.

Саме українська збірна виявилася єдиною з 15 команд-учасниць, яка за непростих погодних умов (сильний вітер і рясний снігопад) зуміла обійтися без штрафних кіл.

Відмінний старт — щонайменше для п’єдесталу пошани — на першому етапі показала Надія Бєлкіна. Хоча після стрільби лежачи, коли Надя використала три додаткових патрони і відкотилася на 12-у позицію, здавалося, що успішним її етап назвати буде складно.
Але в стійці розпочалися помилки у суперниць, а Бєлкіна перезарядила зброю лише раз і пішла зі стадіону третьою слідом за збірними Канади та Швейцарії. До фінішу етапу екс-росіянка стала другою, програвши представниці Північної Америки Одрі Вілланкурт усього 4 секунди.
Приємно здивувала на другому етапі Яна Бондар. Звісно, повний запас використаних запасних патронів — не те, чим можна пишатися. Але, по-перше, багато суперниць, які змагалися поруч, ішли на штрафні кола, а по-друге, Яна виявила чемпіонську витримку, особливо в стійці. На другому рубежі у неї було три запасних патрони на три незакриті мішені і несприятливі для стрільби умови, але Бондар обійшлася без кола штрафу.
А на останніх двох кілометрах, пішовши зі стадіону другою з відставанням 52 сек від лідера, Яна відіграла у досвідченої росіянки Ольги Вілухіної півхвилини. Вже до цього моменту досить далеко позаду опинилися традиційно сильні збірні Норвегії, Німеччини та Франції, які заходили на штрафні кола і до середини гонки програвали Україні понад хвилину.
Оптимізму додав і третій етап у виконанні Руслана Ткаленка. Українець за допомогою чотирьох запасних патронів закрив усі 10 мішеней, а його основний суперник — росіянин Юрій Шопін вирушив на два кола штрафу вже після стрільби лежачи, відпустивши нашого спортсмена вперед на 50 сек. Після стійки перевага українців, щоправда, дещо скоротилася, та й норвежці суттєво скоротили відставання.
І все ж Дмитро Русинов поставив переможну крапку в цій змішаній естафеті. Після того як він із першим рубежем упорався за п’ять пострілів, а росіянин Петро Пащенко заробив штрафне коло, основним завданням Русинова було спокійно відпрацювати стійку. Два запасних патрони — та розкіш, яку він міг собі дозволити. Підсумкова перевага нашої збірної над суперниками в цій гонці становила 47 сек.
Таким чином, на Кубку Міжнародного союзу біатлоністів українська команда виграла другий поспіль мікст. Важливо, що з команди, яка за тиждень до нового успіху перемагала в італійському Ріднау, на німецькому стадіоні змагалася лише Надія Бєлкіна. Це свідчить про довгу лаву запасних — потенційних учасників першої команди.
На другому місці фінішували норвежці. А от невдаха Петро Пащенко, додавши ще коло штрафу в стійці, залишив росіян поза п’єдесталом пошани. На останньому рубежі їх обійшли білоруси.
Утім, минулої суботи одного естафетного успіху українцям видалося замало. Слідом за перемогою у змішаній естафеті Україна виграла й у найновішій біатлонній дисципліні — одиночному міксті! Не відставати від партнерів по збірній вирішили Анастасія Меркушина та Артем Тищенко.
Гонка розпочалася для Насті та Артема складно, наш дует балансував у районі 5–6-го місця аж до другої передачі естафети, коли Тищенко відмінною стійкою вивів команду на третю позицію. Меркушина підтримала Артема, закріпилася в трійці, а на останній стрільбі вже сам Тищенко, скориставшись двома колами штрафу норвежця Крістофера Ск’єлвіка, на фінішне коло пішов другим, випереджаючи скандинава на 9 сек і трохи більше відстаючи від сенсаційних лідерів із команди Казахстану.
Але й на цьому боротьба не закінчилася! Виявивши неабиякі бійцівські риси, Артем не тільки наздогнав казахстанця Олександра Трифонова, але й упевнено вийшов уперед, не змушуючи тренерів хвилюватися з приводу фінішного відрізка. Такою вийшла друга впродовж одного дня перемога українців.
Кубок Міжнародного союзу біатлоністів узяв паузу — багато спортсменів, серед яких і Анастасія Меркушина, вирушили до Румунії на юніорський чемпіонат світу. І з румунського містечка Чейле-Градістей Меркушина вже точно повезе щонайменше одну нагороду.
В індивідуальній гонці, яка в юніорок відбувається на дистанції 12,5 км (а не 15, як у дорослих), наша Анастасія була найшвидшою на дистанції. На жаль, єдиний промах на другій стрільбі не дозволив перемогти — на 8,6 сек нашу співвітчизницю випередила австрійка Сюзанна Курцгаллер, а ще одна австрійська снайперка Юлія Швайгер програла чемпіонці 21,4 сек.
Тим часом сьомий етап Кубка Міжнародного союзу біатлоністів розпочнеться 13 лютого в словацькому Брезно-Осрблі. Дещо коротшою буде пауза в Кубку світу — 4 лютого провідні біатлоністи планети вийдуть на спринтерську гонку за океаном, у канадському Кенморі. В програмі сьомого етапу аналогічна гонка у жінок, два мас-старти і на десерт — зв’язка з двох зміщаних естафет 7 лютого. Залишиться «сніговий цирк» в Америці і ще на тиждень — восьмий етап прийматиме Преск-Айл у США.
Варто сподіватися, що до початку американських етапів наші провідні біатлоністи стабілізують свій стан, бо в гірському Антхольці у більшості із них справи були кепські. Навіть у традиційно сильному виді програми — жіночій естафеті українки відкотилися на незвичне для себе дев’яте місце.
Вдало склалися тільки перші два етапи — стартер Ірина Варвинець багато не програла, а досвідчена Валя Семеренко взагалі вивела команду на перше місце з 10-секундною перевагою над конкурентками. На жаль, Ольга Абрамова на третьому етапі не показала ані швидкого ходу, ані чіткої стрільби. На штрафні кола вона не заходила, але стріляла занадто повільно, використавши майже повний комплект запасних патронів.
До моменту передачі естафети Олені Підгрушній українки відставали від лідерок-француженок уже на 50 сек і були восьмими. Капітан команди спробувала компенсувати стрілецькі невдачі ходом, але Італійські Альпи цього не вибачили — розплачуватися довелося колом штрафу після стрільби лежачи.
Далі Підгрушна вирішувала вже локальні завдання, приміром обійшла німкень у боротьбі за дев’яте місце. Перемогли в естафеті француженки, другими стали чешки, третіми — росіянки.
Найкращим для українських біатлоністок став в Антхольці виступ у спринті, де Підгрушна попри один промах фінішувала п’ятою, а Юлія Джима з абсолютно чистою стрільбою стала 15-ю. До речі, це була остання гонка Джими в Південному Тиролі — від наступних стартів киянка відмовилася через проблеми зі здоров’ям. Словенський наставник команди Урош Велепець навіть повіз Джиму до лікарів у своїй країні, в місто Крань. Метою було з’ясувати, чому ж незмінно на піку форми вона починала хворіти.
«Проблеми у Юлі виникали з 2013 року, але їх ніхто до пуття не досліджував. І ось тепер фахівці виявили у неї в легенях бактерії, які і викликали ускладнення. Джимі прописали досить сильні антибіотики, але вона зможе тренуватися, хоч і в легкому режимі. Сподіваємося, Юлія нарешті вилікується», — розповів Велепець.
Джима летить із командою до Канади і виступить у змішаній естафеті, а якщо стан здоров’я дозволятиме, то і в особистих гонках.
У гонці переслідування в Антхольці, на яку Джима не вийшла (як і на недільну естафету), на перших ролях серед українок була Валя Семеренко, яка з двома промахами фінішувала дев’ятою. А от Олена Підгрушна на кожному вогневому рубежі припустилася по одному промаху, тож відкотилася на 14-у позицію.
Ще гіршими були в Італії справи у чоловіків — навіть в естафеті вони стали тільки 12-ми.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».