Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 11:04

Македонські політичні турбулентності

Rate this item
(0 votes)

Прем’­єр-мі­ністр Ма­ке­до­нії Ні­ко­ла Гру­єв­ські ого­ло­сив про ство­рен­ня пе­ре­хід­но­го уря­ду, який має під­го­ту­ва­ти кра­їну до до­стро­ко­вих пар­ла­мент­ських ви­бо­рів, за­пла­но­ва­них на 24 квіт­ня 2016 ро­ку. Пе­ре­хід­ний уряд очо­лив пред­став­ник прав­ля­чої Ма­ке­дон­ської внут­ріш­ньої ре­во­лю­цій­ної пар­тії Еміль Ді­міт­рі­єв.

Внутрішньополітична криза в Македонії розпочалася рік тому з акцій протесту опозиційного Демократичного союзу, який звинуватив Ніколу Груєвські у фальсифікації виборів 2014 року. Чимало політичних оглядачів вважають, що глибинні причини македонської політичної кризи слід шукати у різновекторних геополітичних інтересах Росії і Євросоюзу. Кремль намагається консолідувати Македонію і Сербію та перетворити їх на свій форпост на Балканах.

Цій меті, зокрема, мав сприяти проект газопроводу «Південний потік». Утім, недавнє максимальне загострення російсько-турецьких відносин на невідомий час заморозило процес реалізації цього проекту. Разом із тим російський інтерес до Македонії зі стратегічного перетворився на тактичний.
У свою чергу, Македонія, як і всі Балкани, залишається ахіллесовою п’ятою Європейського Союзу. Влітку 2015 року саме через Македонію з Греції до Євросоюзу ринув потік біженців. Зрозуміло, що цей маршрут є традиційним для контрабанди не лише людей, а й наркотиків, зброї, взагалі криміналу до Європи.
Такий транзитний статус Македонії обумовлюється непевністю владних структур. У 2009 році мусульмани-албанці, які мешкають на прикордонній із Косовим македонській території, домоглися фактичної автономії від переважно слов’янського та православного населення Македонії. Тим самим албанці отримали «золоті акції» в питанні розподілу влади у Македонії.
Негативний вплив на розвиток подій у Македонії має ситуація в Косові. Албанські власті Косова під тиском Європейського Союзу ухвалили закон про автономію сербів у Косові, що викликало бурхливі масові протести. Крім того, Нідерланди і албанські власті Косова ведуть переговори про створення трибуналу, який займеться злочинами, скоєними під час сербсько-албанського конфлікту у 1999–2000 роках.
Утім, чимало колишніх комбатантів «Армії визволення Косова» наразі облаштувались у прикордонних з Косовим районах Македонії та не полишили мрій про «Велику Албанію».
Скоріше за все, нинішній технічний перехідний уряд Македонії доведе країну до позачергових виборів. Відкритим є лише питання, наскільки владі, яка буде обрана за результатами голосування, вдасться вирішити традиційні македонські проблеми, яких хоч відбавляй.
Болгари вважають македонців «неправильними болгарами», греки звинувачують у «крадіжці» назви «Македонія», бо так називається й прикордонна грецька провінція.
Косовські албанці, у свою чергу, взагалі вважають непорозумінням існування слов’янської Македонії та переконані, що ця територія має бути частиною «етнічно чистої Великої Албанії». На жаль, Євросоюз також не готовий виконувати роль Геракла, який розчистить македонські авгієві стайні проблем. Тож шукати компроміси доведеться самим македонцям різних націй і віросповідань.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».