Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Сiчень 2016 11:00

Австралійська відповідь «Ісламській державі»

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент США Ба­рак Оба­ма дня­ми прий­няв прем’­єр-мі­ніс­тра Авст­ра­лії Мал­коль­ма Тер­нбул­ла. За тиж­день до цьо­го при­хиль­ни­ки «Іс­лам­ської дер­жа­ви» ско­їли те­ро­рис­тич­ні ак­ти в ін­до­не­зій­ській сто­ли­ці Джа­кар­ті. Са­ме проб­ле­ма­ти­ка про­ти­дії те­ро­риз­му ста­ла го­лов­ною на пе­ре­го­во­рах ке­рів­ни­ків ви­ко­нав­чої вла­ди США та Авст­ра­лії. Ця кра­їна-кон­ти­нент є тра­ди­цій­ним со­юз­ни­ком Спо­лу­че­них Шта­тів.

Нагадаємо, що союзницькі обов’язки із США мотивували австралійські уряди приймати рішення про участь у Першій і Другій світових війнах на американському боці. Цю традицію австралійці продовжили під час В’єтнамської війни США 1964–1973 років, що викликало чимало протестів серед австралійців лівої політичної орієнтації.

Утім, участь Австралії на боці США у В’єтнамській війні обумовлювалася підписаним 1950 року Договором про створення військово-політичного блоку Австралії, Нової Зеландії і США. Один із пунктів цього договору передбачав протистояння комуністичній загрозі в Азії.
Часи змінюються, іншими нині є й загрози. Але Австралія залишається для США глибоким військово-політичним тилом в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Однак упродовж останніх 25 років дуже активно до Австралії проникає Китай. Тому у Вашингтоні намагаються простимулювати австралійців до більш активної участі у вирішенні військово-політичних питань стримування Китаю. Крім того, Австралія є офіційним союзником США у протистоянні «Ісламській державі».
Аби продемонструвати близькість до британсько-американського союзу, австралійські еліти навіть відклали питання проголошення республіки та виходу зі складу Британської Співдружності Націй. Нинішні переговори Барака Обами та Малкольма Тернбулла вкотре засвідчили стратегічну близькість поглядів Австралії і США на глобальні проблеми.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».