Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 13:34

Близькосхідна криза поглиблюється

Rate this item
(0 votes)

Одночасно з північнокорейським термоядерним випробуванням набирає обертів чергова фаза близькосхідної кризи. Влада Саудівської Аравії 3 січня 2016 року стратила духовного лідера місцевих шиїтів Ан-Німра. Реакція на ці дії була цілком прогнозованою.
Масові заворушення за участі шиїтів сталися у Саудівській Аравії, Бахрейні, Ємені, Ірані. У Тегерані натовп напав на саудівське посольство. Упродовж тижня силам безпеки в більшості ісламських країн вдалося придушити найбільш емоційну й радикальну стадію шиїтських протестів. Однак загальна політична ситуація в регіоні ще більше погіршилась.
Радикально посилюється напруженість у відносинах між Саудівською Аравією та Іраном. Саудівська Аравія ініціювала колективні дії інших сунітських монархій Перської затоки проти шиїтського Ірану. Символом цього конфлікту стало визнання обома сторонами неможливості прямого військового протистояння, тому іранці і саудівці з’ясовують стосунки в сирійській війні «за дорученням».

Проти «Ісламської держави Іраку і Леванту» зараз одночасно «воюють» кілька коаліцій. Перша коаліція на чолі зі США та більшістю країн НАТО. Минулого тижня з турецьких військово-повітряних баз почали діяти й німецькі військові льотчики. Однак наразі найбільшу активність у бойових діях на території Сирії демонструє друга коаліція за участю Росії та Ірану. Російські військово-повітряні бомбардування доповнюються наземним наступом сирійської армії, вірної президентові Башару Асаду. Нарешті третю «ісламську коаліцію» очолює Саудівська Аравія. Щоправда, саудівці одночасно задіяні в протистоянні Ірану ще й на території Ємену, який є навіть більшою загрозою для саудівської безпеки, ніж Сирія.
Такий військово-політичний розклад сил призвів до того, що зараз на території Сирії не просто відбувається війна «всіх проти всіх», а й фактично одночасно йдуть п’ять війн. Перша — між військами президента Башара Асада та визнаною Заходом поміркованою опозицією, яка складається з розрізнених загонів «Сирійської вільної армії». Друга війна розгортається між сирійською поміркованою опозицією та «Ісламською державою Іраку і Леванту». Третя — між військами Башара Асада та «Ісламською державою Іраку і Леванту». Четверта — між сирійськими курдами та загонами «Ісламської держави Іраку і Леванту». Нарешті, п’ята війна відбувається між самими радикальними ісламістами з «Ісламської держави Іраку і Леванту» та загонами «Ан-Нусра» — сирійським відгалуженням «Аль-Каїди».
Заплутаність військово-політичної ситуації в Сирії максимально ускладнює процес урегулювання. Його ефективність залежить від знаходження компромісу між усіма сторонами, які залучені до конфлікту. Поки що хисткий компроміс намагаються знайти США — з одного боку та Росія й Іран — з іншого. Формат цього компромісу втілюється у спробі скликати в Женеві міжнародну конференцію, яка має виробити алгоритм завершення протистояння між військами Башара Асада та поміркованою сирійською опозицією.
Це лише вершина айсберга протиріч, які втілені в сучасному сирійському конфлікті. Без урахування інтересів Саудівської Аравії та інших регіональних гравців, включно з Туреччиною, про остаточне врегулювання неможливо й мріяти. Але представлення цих інтересів ускладнюється відразу двома гострими лініями протистояння — між Іраном і Саудівською Аравією та між Росією і Туреччиною. Причому конфронтація ірансько-саудівська та російсько-турецька, яка віддзеркалюється на сирійському конфлікті, лише набирає обертів. Це усуває можливість відносно швидкого врегулювання сирійського конфлікту та дає підстави прогнозувати посилення його негативного впливу на сучасні міжнародні відносини.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».