Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Сiчень 2016 00:44

Нові виклики європейській безпеці

Rate this item
(0 votes)

Роз­по­чав­ся рік го­ло­ву­ван­ня Ні­меч­чи­ни в Ор­га­ні­за­ції з без­пе­ки і спів­ро­біт­ниц­тва в Єв­ро­пі (ОБ­СЄ). Од­но­час­но Ук­раї­на на два най­ближ­чі ро­ки ста­ла не­по­стій­ним чле­ном Ра­ди Без­пе­ки Ор­га­ні­за­ції Об’­єд­на­них На­цій (ООН). Зви­чай­но, це роз­ши­рює дип­ло­ма­тич­ні мож­ли­во­сті для вре­гу­лю­ван­ня кон­флік­ту на Дон­ба­сі.

Німецькі політики, які вдома опинилися під негативним тиском громадськості через новорічну скандальну поведінку молодиків-біженців у багатьох німецьких містах та неспроможність поліції не допустити цього, більш оптимістично налаштовані щодо позитивного впливу ФРН на міжнародній арені.
Однак будь-яке врегулювання неможливе без доброї волі учасників протистояння. Формальне продовження на 2016 рік періоду виконання Мінських угод 2015 року залишило незмінними непогоджені питання замирення. Серед них — стабільне дотримання припинення вогню, яке періодично порушується переважно військовими «ДНР–ЛНР», обмін полоненими за принципом «всіх на всіх». Ще минулого року від виконання цих вимог залежала реалізація наступних політичних положень Мінських угод, однак відтоді помітних позитивних зрушень так і не відбулося.

На лінії протистояння бойовики продовжують відпрацьовувати «добові бойові» гроші, а обмін полоненими наражається на низку незаконних переслідувань громадян України (Надії Савченко та інших) російськими судами. Так само протилежним є українське і російське тлумачення принципових положень Мінських угод.
Українська сторона цілком логічно наполягає на виведенні всіх найманців із «ДНР–ЛНР», відновленні контролю Українських Збройних Сил за відповідною ділянкою Українсько-Російського державного кордону та повному відновленні української політико-правової системи на всій території Донецької і Луганської областей.
Натомість російське прочитання Мінських угод вимагає від України узаконення самопроголошеної влади «ДНР– ЛНР», легалізації їхніх збройних формувань у вигляді «народної міліції», конституційного гарантування автономії цих утворень. Тобто фактично йдеться про створення «другого Придністров’я», яке відіграватиме роль російського важеля впливу на загальноукраїнську як внутрішню, так і зовнішню політику.
На жаль, впливові держави — члени ОБСЄ більше схиляються до примушення України до «компромісу» з Росією в цьому питанні. Не є таємницею чому, адже сумнозвісна «недофедералізація» України є приводом для довільних тлумачень європейськими політиками положень Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Дивно, але урядову кампанію на підтримку дорадчого референдуму в Нідерландах з приводу «остаточної ратифікації» зазначеної угоди (запланованого на 6 квітня 2016 року) нідерландський прем’єр-міністр Марк Рютте розпочав із заяви про неможливість подання української заявки на вступ до Євросоюзу. Причому мотивування позиції супротивників ратифікації угоди з Україною стосується небажання сваритись із Росією.
У свою чергу Кремль, реагуючи на рекордне падіння курсу рубля до долара, закликає Євросоюз перекласти відповідальність за зрив процесу реалізації Мінських угод на Україну та скасувати економічні санкції. Звичайно, режим санкцій ЄС щодо РФ діє і діятиме, принаймні, впродовж першого півріччя поточного року. Але безперервне «розтягування» терміну повноцінного виконання всіх положень Мінських угод не лише «заморожує» конфлікт, а й опосередковано працює на його «придністровізацію».
13 січня 2016 року в Мінську відбулося перше в поточному році засідання Контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, на якому проявились усі наведені протиріччя. Поки що незрозуміло, які дипломатичні маневри знадобляться, аби вивести мирний процес із глухого кута.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».