Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 11:13

Вибори на батьківщині європейської демократії

Rate this item
(0 votes)

20 вересня 2015 року відбулися позачергові парламентські вибори у Греції. Потреба їхнього проведення обумовлювалася гострою внутрішньополітичною кризою, в якій опинилась Еллада внаслідок безвідповідальної політики лівого уряду партії «Сіріза».
Нагадаємо, що 5 липня понад 61% греків проголосував на референдумі за відхилення умов кредиторів, однак тодішній прем’єр-міністр Алексіс Ціпрас, який і був ініціатором проведення референдуму, під безпрецедентним тиском кредиторів фактично погодився на всі ультимативні вимоги заради збереження Греції у зоні євро. Зрозуміло, що така політична «гнучкість» вразила самі засади демократії: уряд Алексіса Ціпраса отримав вотум недовіри.


Виконуючим обов’язки прем’єр-міністра Греції 27 серпня на чолі технічного уряду до формування нового складу уряду після позачергових виборів стала жінка (до речі, вперше в політичній історії Греції) — голова Верховного Суду Греції Василіка Тану-Хрістофілу.
Всупереч багатьом прогнозам Коаліція радикальних лівих сил («Сіріза») Алексіса Ціпраса перемогла в неділю на дострокових парламентських виборах, набравши 35,47% голосів.
Лідер партії «Сіріза» Алексіс Ціпрас у понеділок склав присягу прем’єр-міністра Греції. Ціпрас подякував Грецію і оголосив про створення коаліції з «Незалежними греками».
Як і очікувалося, знову перепризначена велика частина колишніх міністрів попереднього уряду, очолюваного Алексісом Ціпрасом.
Міністром фінансів Греції став економіст Евклідіс Цакалотос, який займав цей пост і в попередньому коаліційному кабінеті партій «Сіріза» і «Незалежні греки» (АНЕЛ).
Цакалотос добре знайомий партнерам Греції з ЄС і МВФ: він багато тижнів вів із ними важкі переговори щодо укладення третьої кредитної програми обсягом до ˆ86 млрд. Тепер йому доведеться разом з економічним штабом уряду реалізовувати прописані в програмі реформи.
Главою МЗС країни знову став Нікос Котзіас, а Міністерство оборони знову очолив лідер партії «Незалежні греки» Панос Камменос, який займав цей пост і в попередньому коаліційному кабінеті.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».