Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 20:57

Обличчя України

Rate this item
(0 votes)

Образ українця протягом століть хвилює філософів, культурологів, діячів культури та мистецтва — поетів, композиторів, художників. Складність нашого сьогодення надає митцям надзвичайну можливість творчо переосмислити актуальні та історичні події. Адже саме художники, як ніхто інший, гостро і точно відчувають атмосферу часу, здатні у прямому і переносному сенсі зазирнути в очі сучасників, відтворити їхні образи засобами мистецтва.
У виставкових залах Національної спілки художників України відбувається Всеукраїнська художня виставка «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ». Яким постає та яким залишиться для нащадків українець у творах сучасного мистецтва?

Саме на це запитання має дати відповідь масштабний мистецький проект, концептуальна складова якого орієнтована на самоідентифікацію нації.
Мистецький проект стверджує національну автентичність, яку український народ отримав у спадок від пращурів, вона зберігається у пам’яті кожного з нас на генетичному рівні. Проект спрямований на розкриття особливостей світогляду українця, характеру та стилю життя; представляє героїв та антигероїв, звичайних людей та видатні постаті епохи.
Виставка, яка спочатку мала залучити до участі тільки київських митців, під час підготовки у відповідь на численні побажання художників перетворилася на Всеукраїнську і охоплює практично всі регіони. На участь у ній подали заявки 1500 митців, з них було відібрано твори близько 100 художників. На виставці експонуються більше 200 творів із найрізноманітніших напрямків та видів образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, інсталяція.
У виставкових залах НСХУ глядач може переглянути цілу низку образів — від видатних історичних постатей до звичайної простої людини. Звертають на себе увагу історичні образи, відтворені крізь призму часу, — Пилип Орлик, Нестор Махно; митці відстоюють власне бачення геніїв української культури: Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, Миколи Гоголя, Казимира Малевича.
Але найцікавішими є портрети наших сучасників. Портретна галерея представляє справжніх українців, якими беззаперечно можна пишатися. Здебільшого це діячі науки, культури, мистецтва, що зробили значний внесок у розвиток нашого суспільства: Микола Амосов, Богдан Ступка, Раїса Недашківська, Наталя Сумська, Святослав Вакарчук тощо.
Портрети, виконані у різних техніках, об’єднані натхненням творчості. А от сучасні політики надихнули авторів лише на шаржі... Зате приємно і радісно, що в експозиції багато портретів молоді, зворушливих образів дітей, що уособлюють надії на майбутнє України.
У рамках виставки експонується також спецпроект «Патріотичний плакат», підтриманий Міністерством культури України. Численні роботи вражають талановитою лаконічністю.
Виставка «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» — вагома мистецька та культурна подія не тільки столиці, але й усієї країни, проникнута патріотичним настроєм. Безумовно, вона не залишиться без уваги широкого кола глядачів.

Ніна МАКСИМОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».