Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Вересень 2015 10:02

«Нова демократія» хоче правити

Rate this item
(0 votes)

Алек­сіс Ціп­рас і йо­го «Си­рі­за» швид­ко втра­ча­ють по­пу­ляр­ність. Най­но­ві­ші рей­тин­ги не­втіш­ні для по­пе­ред­ньо­го прем’­єра Алек­сі­са Ціп­ра­са і йо­го «Си­рі­зи»: ще кіль­ка тиж­нів то­му во­на бу­ла без­за­пе­реч­ним лі­де­ром, а ни­ні має ду­же ма­лу пе­ре­ва­гу над «Но­вою де­мо­кра­тією».

Отже, якщо 20 вересня на парламентських виборах «Сиріза» не отримає найбільшої кількості голосів, їй, найімовірніше, доведеться попрощатися з мріями про продовження перебування на вершині влади. У грецькій виборчій системі партія-переможець додатково нагороджується 50 мандатами у 300-особовому парламенті, а це означає, що 35% голосів, здобутих у результаті виборів, дозволяють створити урядову більшість.
На прихід до влади розраховує нинішній керівник «Нової демократії» Вангеліс Маймаракіс, чия партія постійно поліпшує свій виборчий рейтинг і нині має 26% підтримки проти 26,5% «Сирізи». При цьому щонайменше 13% греків ще не знають, за кого голосуватимуть.


Паногіотіс Лафазаніс, лідер «Національної єдності», яка відкололася від «Сирізи» і позбавила уряд Алексіса Ціпраса більшості, продовжує вважати, що нема іншого рішення, як вихід Греції із зони євро і повернення до драхми. А саме цього не хочуть 70% греків. Розкольницьке угруповання від «Сирізи» нині балансує на межі тривідсоткового виборчого порогу. Нижче є партія «Анель», також колишній коаліційний партнер «Сирізи». Отже, «Сиріза» не може розраховувати на ці партії як на потенційних коаліційних партнерів.
Ціпрас переконує, що можна сподіватися на третій пакет допомоги для Греції в сумі 86 мільярдів євро. «Ми розпочали війну, але погодилися на компроміс», — переконує нині Ціпрас, який ще кілька місяців тому обіцяв грекам, що рішуче покінчить із диктатурою міжнародних інститутів і доб’ється скасування значної частини боргів Греції.
«Очікую, що кожний майбутній уряд Греції дотримуватиметься підписаних домовленостей», — заявив глава Європейської комісії Жан-Клод Юнкер під час виступу у Європейському парламенті. А це означає реалізацію програми приватизації, яка мала б принести фантастичну квоту,— 50 мільярдів доларів, ущільнення податкової системи і оздоровлення банківської.
«Нова демократія» під керівництвом нового лідера декларує готовність до реалізації підписаного «Сирізою» договору». «Лише консолідація суспільства дасть додаткові аргументи у розмовах з кредиторами», — повторює Вангеліс Маймаракіс. Як і в Алексіса Ціпраса, у нього обмежені можливості для пошуку коаліційних партнерів.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».