Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Вересень 2015 09:47

Кишинівський майдан

Rate this item
(0 votes)

На­би­рає по­ту­ги ак­ція про­тес­ту в цен­трі мол­дов­ської сто­ли­ці. Без­стро­ко­вий мі­тинг роз­по­чав­ся 6 ве­рес­ня по­бли­зу бу­дів­лі пар­ла­мен­ту Мол­до­ви. Йо­го ор­га­ні­за­то­ром ста­ла гро­мад­ська ор­га­ні­за­ція «Гід­ність і прав­да», яка об’­єд­на­ла не­уря­до­ві ор­га­ні­за­ції та різ­но­ма­ніт­них ак­ти­віс­тів.

Приводів для «революції бідності» більш ніж достатньо. Це криза в економіці, крадіжка мільярда євро з молдовських банків, злиденне становище соціально вразливих верств населення. Після набрання чинності Угоди про асоціацію Молдови з Євросоюзом і зони вільної торгівлі виявилося, що традиційні аграрні товари з Молдови дуже важко пробиваються на спільний європейський ринок.
Не краще виглядає ситуація з виходом на російський ринок, адже митна блокада Молдови й українсько-російська війна ще більше ускладнили навіть транзит молдовської продукції на євразійські ринки. Ще більше роздратування молдован викликає ситуація з безвізовим режимом. Формально Євросоюз дозволяє молдовським громадянам дев’яносто днів перебувати в зоні Шенгенського простору, але без права на легальну роботу й за умови наявності п’ятдесяти євро на кожен день перебування в Євросоюзі.


Не дивно, що мішенню критики стали головні олігархи Молдови: Влад Філат — лідер Ліберально-демократичної партії і Володимир Плахотнюк — один із лідерів Демократичної партії, які в коаліціях різної конфігурації утримують владу в Молдові з 2009 року. Зважаючи на незадовільні соціальні результати цього правління, об’єднана опозиція вимагає проведення загальних президентських і парламентських виборів навесні 2016 року. Аби домогтися цього, наприкінці минулого тижня організатори протестів анонсували створення перехідного уряду.
Ці ініціативи знайшли різке неприйняття офіційної влади. Президент Молдови Ніколає Тімофті, посилаючись на російську загрозу суверенітету Молдови, відмовився достроково залишити посаду. З ним солідаризувався прем’єр-міністр Валерій Стрелець. Однак головним парадоксом нинішніх протестів є спроби їх очолити, які здійснює увесь спектр політичних сил країни. Наразі засади молдовської державності дружньо розхитують помірковані праві, крайні ліві і прихильники унії з Румунією.
Зрозуміло, що кожна з цих політичних сил має власні рецепти порятунку Молдови. Орієнтовані на Румунію політики закликають до негайного об’єднання з Бухарестом. Однак проти такого «простого» рецепту вирішення всіх проблем різко налаштований Євросоюз. У Брюсселі не хочуть давати Росії зайвого прикладу «аншлюсу» суверенної незалежної держави в Європі, що може викликати надто багато неполіткоректних аналогій з подіями навколо України.
Натомість молдовські радикальні ліві політичні сили засуджують прорумунських активістів і закликають до негайного союзу Молдови з Росією. Чинна влада намагається використати цей геополітичний розкол, аби маргіналізувати акцію протесту. Найближчим часом зрозуміємо, наскільки така тактика виявиться ефективною.
Поки що представник Євросоюзу в Молдові Піркка Тапіола намагається встановити діалог між владою і протестувальниками. Однак діалог поки що нагадує монолог глухих. Ситуація з кожним днем ускладнюється, зважаючи на придністровський фактор. Наприкінці листопада там мають відбутися парламентські вибори. Причому ситуація в Придністров’ї також напружена, адже митна війна з Молдовою провокує зростання рівня безробіття і погіршення економічного становища.
Посилення нестабільності у сусідній Молдові може мати негативні наслідки для ситуації на Півдні України. Крім того, не можна виключати, що різні спецслужби відомих «наддержав» використовують модель кишинівського майдану для репетиції можливих сценаріїв розвитку подій у Мінську після запланованих у жовтні виборів президента Білорусі й у Києві в спробах системної внутрішньополітичної дестабілізації.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».