Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 20:47

Поглиблений діалог Україна – НАТО

Rate this item
(0 votes)

7 ве­рес­ня 2015 ро­ку у Брюс­се­лі від­бу­ли­ся пе­ре­го­во­ри мі­ніс­тра за­кор­дон­них справ Ук­раї­ни Пав­ла Клім­кі­на з ге­не­раль­ним сек­ре­та­рем НА­ТО Єн­сом Стол­тен­бер­гом. На по­ряд­ку ден­но­му бу­ли важ­ли­ві пи­тан­ня ро­лі парт­не­рів по Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­му аль­ян­су у про­це­сі вре­гу­лю­ван­ня кон­флік­ту на Дон­ба­сі, на­ла­го­джен­ня вій­сь­ко­во-тех­ніч­но­го спів­ро­біт­ниц­тва між Ук­раї­ною та кра­їна­ми НА­ТО.

Інтенсифікація діалогу між Україною і НАТО особливо важлива саме зараз, зважаючи на голосні пропозиції змінити пріоритети діяльності Північноатлантичного альянсу, мобілізувавши його на боротьбу з потоками нелегальних мігрантів у країни Європейського Союзу. Адже в такому разі є ризик досить швидкого відновлення «політичного діалогу» між НАТО і Росією, нехай й в обмеженому форматі, та відходу української проблематики на другий план порядку денного діяльності Північноатлантичного альянсу.


Важливим інформаційним супроводом переговорів у Брюсселі стало попереднє затвердження Радою національної безпеки та оборони України нової Воєнної доктрини України, яка визнала Росію агресором. Зазначений стратегічний документ також ставить стратегічну мету підготовки України до вступу у НАТО. Тобто Україна чітко визначилася зі своїми військово-політичними перспективами.
Однак досягнути поставленої мети буде непросто: Росія розраховує, що замороження конфлікту на Донбасі не тільки відволікатиме увагу світової спільноти від анексії Криму, а й зробить у невизначеній часовій перспективі неможливим ухвалення політичного рішення про вступ України до НАТО.
На шляху співпраці України і НАТО залишаються й суто політичні проблеми. Досі далі обіцянок не пішов процес надання в оренду Україні сучасних оборонних озброєнь. Дедалі частіше в європейських країнах НАТО лунають голоси на користь відновлення політичного діалогу з Росією. Європейські партнери по НАТО дуже обережно ставляться до можливості зриву Мінських домовленостей, приводом до чого може стати навіть постачання Україні оборонних видів озброєнь.
Утім, Міністерство закордонних справ Росії недавно заявило, що вважає порушенням Мінських домовленостей сам факт присутності на території України американських військових, які здійснюють вишкіл українських колег.
На цьому тлі у досить скромному форматі пройшли військово-морські навчання «Сі Бриз-2015» за участю України і партнерів по НАТО. Непевним виглядає становище на Донбасі. Днями відбулася «заміна» Андрія Пургіна на Дениса Пушиліна на посаді «спікера парламенту ДНР». Ці кадрові зміни можна розглядати як спроби російських кураторів сепаратистів установити абсолютний контроль за розвитком подій на старті «виборчих кампаній» до «виборів місцевих органів влади».
Чергова імітація «виборів» неодмінно означатиме загострення військово-політичної ситуації на Донбасі з усіма негативними наслідками для європейської системи безпеки. Поки що відкритим залишається питання, наскільки НАТО буде в такому разі готове перейти від декларацій про підтримку України, які супроводжуються суто символічною підтримкою у військово-технічній сфері, до реальної допомоги.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».