Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Вересень 2015 21:02

Виклик Піднебасної світовій економіці

Rate this item
(0 votes)

Уро­чис­то­сті з на­го­ди 70-річ­чя за­кін­чен­ня Дру­гої сві­то­вої вій­ни Пе­кін від­свят­ку­вав в умо­вах стрім­ко­го па­дін­ня кур­су ак­цій ки­тай­ських під­при­ємств на бір­жі. Не менш про­мо­ви­стим су­про­во­дом свят­ку­вань ста­ли без­пре­це­дент­ні за­хо­ди без­пе­ки, адже на па­рад з цієї на­го­ди при­бу­ли дер­жав­ні ді­ячі ба­га­тьох кра­їн сві­ту. На­то­мість те­ро­рис­тич­на ак­тив­ність нав­ко­ло Ки­таю є до­сить ви­со­кою.

Перемога 2 вересня 1945 року над мілітаристською Японією не лише завершила для Китаю трагічний період історії, а й стала прологом до продовження громадянської війни. Китайським комуністам знадобилося ще чотири роки, щоб перемогти націоналістів із партії «Гоміндан» і встановити свою владу у Піднебесній. У цьому контексті можна вважати, що святкування Перемоги 1945 року є важливим підготовчим етапом до відзначення у жовтні 2019-го 70-річчя Китайської Народної Республіки (КНР).


До цих рубіжних історичних дат Китай підійшов із досить суперечливими досягненнями. З одного боку, КНР спромоглася створити власну модель «ринкового соціалізму». Можна довго сперечатися, чого в цій моделі більше — соціалізму чи капіталізму. Зрозуміло, що перемогла не лише ідея «батька» китайських реформ Ден Сяопіна про те, що «неважливо, якого кольору кіт, якщо він вправно ловить мишей», а й багатотисячолітні конфуціанські традиції.
Саме цей прагматизм дав можливість Китаю здійснити стрімкий прорив із становища країни третього світу до фактично другої після США наддержави. З іншого боку, придушення у червні 1989 року студентських демократичних протестів на площі Тяньаньмень засвідчило тенденцію до поєднання економічного лібералізму з політичним авторитаризмом. Як бачимо, певний час у специфічних соціокультурних умовах досить ефективно працює й така «гібридна» модель суспільного розвитку.
Однак серпневі події 2015 року на китайських фондових біржах, які бумерангом ударили не лише по інших азійських біржах, а й по світовій економіці загалом, показали, що існуюча модель потребує удосконалення. Як, зазвичай, це буває, в китайському керівництві немає єдиного підходу до тлумачення причин «перегріву» китайської економіки, а отже, і засобів, необхідних для виправлення становища. Прихильники курсу Ден Сяопіна вважають, що необхідно посилити державні засоби регулювання фондових ринків, особливо спекуляцій з акціями.
Натомість адепти подальшої лібералізації наполягають на повній відкритості китайської економіки світовим ринковим правилам. Унаслідок цих дискусій генсек Компартії Китаю Ху Цзіньтао намагається обрати властивий китайській ментальності «серединний шлях», тобто поєднати жорсткі авторитарні механізми боротьби з фінансовими спекуляціями та корупцією із цілковитою відкритістю китайської економіки іноземним інвесторам. Саме ця відкритість є сприятливою для просування на китайський ринок європейських і японських інвесторів.
Обережніше поводяться американці, які залишаються найбільшими боржниками Китаю. До речі, на початку президентських перегонів у США деякі кандидати у президенти звично звинуватили Китай у «штучній біржовій кризі». Її організація дає можливість позбутися безнадійних боргових зобов’язань, прибрати з фондового ринку зарозумілих біржових спекулянтів, поетапно девальвувати юань. Саме здешевлення юаня може стати черговим допінгом для китайського експорту та повернути китайській економіці роль локомотива світової економіки.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».