Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Вересень 2015 20:57

Європеїзація Балкан триває

Rate this item
(0 votes)

Мас­штаб­на кри­за з не­ле­галь­ною міг­ра­цією, яка цьо­го лі­та про­яви­ла се­бе у біль­шо­сті кра­їн Єв­ро­со­юзу, зму­си­ла ЄС сер­йоз­но по­ста­ви­ти­ся до бал­кан­ської проб­ле­ма­ти­ки. Дня­ми у Бел­гра­ді від­бу­ла­ся тра­ди­цій­на зу­стріч ке­рів­ниц­тва Єв­ро­со­юзу і Ні­меч­чи­ни з де­ле­га­ці­ями Бал­кан­ських кра­їн, які не є чле­на­ми Єв­ро­со­юзу. На­га­да­ємо, що з Бал­кан­ських дер­жав до Єв­ро­со­юзу на­ле­жать ли­ше Бол­га­рія, Гре­ція, Сло­ве­нія, Хор­ва­тія. Реш­та пе­ре­бу­ває на різ­них ста­ді­ях про­це­су ін­тег­ра­ції до Єв­ро­со­юзу. Ал­ба­нія, Бос­нія і Гер­це­го­ви­на, Ма­ке­до­нія, Сер­бія, Чор­но­го­рія є офі­цій­ни­ми кан­ди­да­та­ми на вступ. Але офі­цій­ні пе­ре­го­во­ри про вступ по­ки що ве­дуть­ся ли­ше з Ма­ке­до­нією, прав­да, без осо­бли­во­го успі­ху.

Однак найбільшу проблему для Євросоюзу на Балканах усе ще становить проголошена у лютому 2008 року незалежність Косова. Відтоді Греція, Кіпр, Румунія, Словаччина, Іспанія, попри зобов’язання щодо участі в спільній зовнішній політиці Євросоюзу, так і не визнали незалежності Косова. Мотивами такого рішення є їхнє небажання давати приклад власним сепаратистам.


Греція не визнає незалежності Косова, аби не додавати Туреччині аргументів на користь загальноєвропейського визнання незалежності «Турецької республіки Північний Кіпр». Аналогічні мотиви має й грецька частина Кіпру. Іспанія не хоче на прикладі Косова посилювати позиції у боротьбі за незалежність Басконії і особливо Каталонії. Румунія і Словаччина не хочуть робити приклад Косова привабливим для своїх етнічних меншин, переважно угорців.
Тож на зустрічі у Белграді косовська проблема залишалась однією з головних. У підсумку Європейський Союз домігся від влади Косова згоди на створення асоціації муніципалітетів сербських громад у цьому краї. У відповідь Сербія погодилася на надання Косову місця у футбольній асоціації Європи та власного телефонного коду. Фактично від Белграда крок за кроком «видавлюють» повноцінне визнання незалежності Косова від Сербії. Офіційно це не називають ціною вступу Сербії до Євросоюзу, аби ідея інтеграції не була відкинута все ще досить націоналістично налаштованим сербським суспільством, але й цього разу канцлер ФРН Ангела Меркель не сказала, коли чекати на початок офіційних переговорів про вступ Сербії до Євросоюзу.
Більш нагальною виглядає проблема транзиту нелегальних мігрантів до Західної Європи Балканськими країнами. Зокрема, Німеччина занепокоєна тим фактом, що майже сорок відсотків емігрантів, які претендують на притулок у цій найбагатшій країні Євросоюзу, мають походження із Західних Балкан. Але системних зусиль, аби нейтралізувати цю негативну для Євросоюзу тенденцію, поки що не вистачає.
Натомість у Белграді за сприяння Євросоюзу Чорногорія та Боснія і Герцеговина домовилися з приводу територіальної суперечки. Це відкриває шлях Чорногорії для вступу до НАТО. Але загалом процес європеїзації Балканських країн, який після розпаду колишньої Югославії триває вже понад два десятиліття, потребуватиме ще не визначеного часу та значних зусиль усіх зацікавлених сторін.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».