Інші види спорту
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Серпень 2016 13:21

МОК послабив «допінгові» вимоги до росіян

Rate this item
(0 votes)

Російські спортсмени 4 серпня підняли прапор своєї країни в Олімпійському селищі Ріо-де-Жанейро. Це сталося на тлі послаблення позиції Міжнародного олімпійського комітету щодо заборони на участь в Олімпіаді спортсменів, підозрюваних у застосуванні допінгу.
Олімпійський комітет Росії прогнозує, що близько 280 з 387 російських спортсменів зможуть конкурувати на Іграх. Це сталося після того, як Міжнародний олімпійський комітет розіслав «нові настанови» щодо реалізації санкцій, оголошених після встановлення факту широко підтримуваної державою програми застосування допінгу в Росії.
Всесвітня федерація вітрильного спорту після оприлюднення нових інструкцій МОК повідомила про скасування заборони на участь у змаганнях у класі «470» Павла Созикіна.

Також отримали дозвіл на участь в Олімпіаді двоє інших російських спортсменів, які спочатку були усунуті, оскільки були згадані в доповіді Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА). Ідеться про плавців Микиту Лобінцева та Володимира Морозова.
МОК наприкінці липня вирішив, що будь-який спортсмен, згаданий у доповіді ВАДА, має бути усунутий від участі в змаганнях. Але нові інструкції, відправлені 28 федераціям з олімпійських видів спорту 2 серпня, «показали, що спортсмен не має розглядатися як причетний» до вживання допінгу, якщо це прямо не вказано в доповіді борців із застосуванням заборонених препаратів.
У доповіді ВАДА Павло Созикін, як і багато інших російських спортсменів, згаданий у зв’язку з російськими маніпуляціями щодо зразків сечі. Такі маніпуляції, як вважають фахівці, мали на меті приховати позитивні проби щодо допінгу. Водночас прямих свідчень про вживання Созикіним допінгу борці за чистоту олімпійського спорту не мають.
Тим часом Спортивний арбітражний суд (CAS) у швейцарській Лозанні відхилив апеляцію Федерації важкої атлетики Росії на рішення Міжнародної федерації важкої атлетики (IWF) про відсторонення російських штангістів від Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. 3 серпня суд залишив у силі заборону для всіх 8 російських важкоатлетів, яку Міжнародна федерація важкої атлетики запровадила 29 липня. У суді зазначили, що рішення IWF є «чинним і пропорційним».
29 липня Міжнародна федерація важкої атлетики повідомила, що вирішила заборонити Федерації важкої атлетики Росії висувати спортсменів і технічних працівників на цьогорічні літні Олімпійські ігри у бразильському Ріо-де-Жанейро. Причиною стала допінгова статистика щодо російських важкоатлетів.
Виконавча рада IWF заявила, що Федерація важкої атлетики Росії і російські важкоатлети «зіпсували репутацію всієї важкої атлетики як спорту».
Росія виставляла на Олімпійські ігри вісім важкоатлетів. Усі вони — чемпіони чи призери чемпіонатів Європи і світу або Олімпійських ігор.
Раніше у Міжнародному олімпійському комітеті заявляли, що російські спортсмени можуть бути допущені до нинішніх Олімпійських ігор тільки за індивідуальними рішеннями міжнародних федерацій їхніх видів спорту, якщо вони відповідатимуть низці умов щодо «чистоти» від допінгу.
Причиною таких суворих кроків щодо російських спортсменів стала широка державна програма в Росії, що передбачала вживання спортсменами допінгу і приховування цього. Перші повідомлення про неї з’явилися ще наприкінці 2014 року, восени 2015-го вони здобули ширше підтвердження, а 18 липня Всесвітнє антидопінгове агентство оприлюднило підготовлену незалежним експертом Річардом Маклареном доповідь, яка довела існування цієї програми. Тепер ця доповідь має бути розширена і дати остаточні висновки про обсяги «державного допінгу» в Росії, і за результатами цієї розширеної доповіді МОК не виключив нових санкцій проти цієї країни.

Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».