Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Серпень 2016 20:57

Чергові перемоги лідерів

Rate this item
(0 votes)

У п’ято­му ту­рі чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу у Прем’­єр-лі­зі гля­да­чі не по­ба­чи­ли ве­ли­кої кіль­ко­сті за­би­тих м’ячів. 
Од­нак у пе­ре­важ­ній кіль­ко­сті по­єдин­ків бу­ла на­пру­же­на бо­роть­ба з мі­ні­маль­ною пе­ре­ва­гою ко­гось із су­пер­ни­ків.

Протистояння київського «Динамо» та луцької «Волині» стало одним із кращих у турі, що минув. Незважаючи на велику різницю в класі, команда Віталія Кварцяного не тільки протягом тривалого часу достойно чинила опір чинному чемпіону, а й проводила небезпечні контратаки на ворота Олександра Шовковського.
Сергій Ребров здивував стартовим складом. Точніше тим, що на вістря атаки з перших хвилин вийшов Гладкий. Забігаючи наперед, зазначимо, що Олександра в першому таймі не було видно. А от коли у другій половині його місце зайняв Мораєс, а сам Гладкий відійшов дещо глибше, то біля воріт «Волині» запахло смаженим.
Щодо першого тайму, то «Динамо», звичайно ж, володіло ініціативою. Але вже у звичній манері не йшло великими силами вперед, тому і моментів було обмаль. Хіба що двічі давали пробити Ярмоленку. Спочатку він головою пробив вище воріт після подачі з флангу від Антунеша, а згодом його удар зі штрафного у верхній кут потягнув Кичак. І тут несподівано забила «Волинь».

Захисники господарів втратили Петрова під час прострілу Хомченка справа. Нічого не зміг вдіяти і Шовковський.
У перерві Ребров змушений був щось кардинально змінювати, тож він перейшов на гру у два форварди. Окрім того, замість Гонсалеса вийшов Гусєв. Саме Олег заробив штрафний поблизу штрафного майданчика гостей, який, не без допомоги рикошету, реалізував Микола Морозюк. Господарі продовжували атакувати, поки на 61-й хвилині не забили вдруге.
За хвилину до цього арбітри скасували взяття воріт Мораєсом через офсайд. А от Гармаш, після подачі кутового, удару головою Гладкого та сейву Кичака, добив м’яч практично у порожні ворота. У подальшому кияни мали ще кілька нагод, аби забити і третій м’яч, але Ярмоленко цього вечора розраховував на індивідуальну майстерність. Хоча у тих моментах, коли він виходив сам на сам з Кичаком, варто було віддавати на партнерів.
І могли кияни за це поплатитися, але у компенсований час Петров з розвороту приблизно з одинадцятиметрової позначки пробив прямо в руки Шовковському. «Волинь», до честі цієї команди, організувала справжню навалу на останніх хвилинах на ворота суперника, та дотиснути господарів і вирвати нічию не змогла.
Отже, динамівці здобули п’яту перемогу на старті чемпіонату. Для «Динамо» ця перемога стала 550-ю у чемпіонатах України. Це — рекорд, який ще довго буде залишатися недосяжним для інших клубів Прем’єр-ліги.
Наступного дня після перемоги «Динамо» над «Волинню» донецький «Шахтар» наздогнав свого головного конкурента. Донеччани не мали жодних проблем у протистоянні з оновленим «Дніпром». «Шахтар» зі стартових хвилин захопив ініціативу, і вже на тринадцятій хвилині повів у рахунку. Якщо позиційно «Дніпро» до цього часу оборонявся доволі впевнено, то при стандартах почали виникати проблеми.
Так, після подачі з кута поля головою забив Ордець, який переправив м’яч у ворота Шеліхова після прострілу від Срни. Після цього футболісти «Дніпра» почали панікувати та грати на відбій. В одній з атак захисники знову вибили м’яч на кутовий. Цього разу подача знайшла голову Дентіньо, який переграв у повітрі опонентів та вдруге засмутив голкіпера дніпровського клубу — 2:0. Після цього гірники трохи заспокоїлися, однак продовжували володіти м’ячем.
Дніпрянам ніяк не вдавалося організували небезпечні моменти біля воріт Андрія П’ятова. Команда Михайленка ніби боялася йти вперед. Якщо вже і виходило перейти центр поля, то невеликими силами. У підсумку — швидкі втрати м’яча і ніякого конструктиву біля воріт суперника. «Шахтар» більше двох м’ячів у першому таймі не забив, хоча моменти, знову ж після стандартів, мали Ордець та Едуардо. Але якщо м’яч після удару першого пройшов поруч зі стійкою, то після пострілу бразильця влучив у Шеліхова.
У перерві Михайленко використав подвійну заміну: замість Баланюка та Когута на другий тайм вийшли Довбик та Кочергін. «Дніпро» агресивніше почав другу половину зустрічі. Уже на 50-й хвилині П’ятов був змушений виправляти помилки захисників, які ледь не дозволили гравцю «Дніпра» вийти віч-на-віч з голкіпером.
Через дев’ять хвилин «Шахтар» відповів потужним ударом із лінії штрафного майданчика від Дентіньо — цього разу Шеліхов загрозу нівелював. А вже через дві хвилини після цього дніпряни, під час контратаки, мали свій найкращий момент у матчі.
Довбик у штрафному майданчику отримав відмінну передачу від Вакулка, втім, забарився з обробкою м’яча та пробив у захисника «Шахтаря», який в останній момент постелився у підкаті. Більше подібних «спалахів» у виконанні гостей не було. У свою чергу, «Шахтар» довів перевагу до трьох м’ячів. Марлос після передачі Едуардо потужно пробив з-за меж штрафного майданчика, помилився з вибором позиції Шеліхов — і рахунок став 3:0. Після цього «Дніпро» остаточно зупинився.
«Шахтар» події особливо не форсував, грав за рахунком, але четвертий м’яч таки забив. За хвилину до завершення основного часу Феррейра влучним ударом після навісу від Срни запустив м’яч повз Шеліхова, який і тут зіграв вкрай невдало. Як підсумок — 4:0 на користь «гірників», упевнена перемога, яка повернула донецький клуб на перше місце турнірної таблиці.
Луганська «Зоря» не тільки перемогла чергового опонента і набрала 13 очок із 15-ти можливих, а й показала змістовний і переконливий футбол. Хлопці Юрія Вернидуба не дарма вважаються фаворитами в боротьбі за третю позицію, адже саме «чорно-білі» є головним претендентом на «бронзу». Незабаром клуб — представник Луганська стартуватиме в Лізі Європи, тож пристойна ігрова форма «Зорі», яка гратиме в груповому раунді Єврокубка, для успіху нашого футболу на міжнародній арені вкрай потрібна.
За підсумками п’ятого туру очкова різниця між командою, яка займає четверту позицію (а це не один клуб, а одразу три колективи) збільшився, і тепер становить уже сім очок. Очевидно, що наздогнати «Динамо», «Шахтар» та «Зорю» за нинішніх обставин буде вкрай важко, тож про те, що трійка призерів визначилася на 99%, можна говорити вже зараз. З кожним туром упевненість у такому підсумку тільки зростає.
Наставник кропивницької «Зірки», аргентинець Даріо Друді, провів перший матч на чолі нового клубу. Це не тільки перша гра аргентинця на чолі нової команди, а й прем’єрний матч Друді як «самостійного» фахівця. Раніше тезка капітана донецького «Шахтаря» був помічником тренера іспанського «Вільярреала» Марселіно Гарсії Тораля, який вивів свій клуб у кваліфікацію найпрестижнішого європейського клубного турніру. Однак перший млинець із «Зіркою» для Друді виявився глевким — його колектив одеському «Чорноморцю» програв.
Результати матчів 5-го туру:
«Олімпік» (Донецьк) — «Олександрія» — 0:2
Голи: 0:1 — Чорній (28), 0:2 — Запорожан (77, пен.)
«Динамо» (Київ) — «Волинь» (Луцьк) — 2:1
Голи: 0:1 — Петров (40), 1:1 — Морозюк (53), 2:1 — Гармаш (61)
Шахтар (Донецьк) — «Дніпро» — 4:0
Голи: 1:0 — Одрець (13), 2:0 — Дентіньо (15), 3:0 — Марлос (71), 4:0 — Феррейра (89)
«Ворскла» (Полтава) — «Сталь» (Кам’янське) — 0:0
«Зоря» (Луганськ) — «Карпати» (Львів) — 2:1
Голи: 1:0 — Гордієнко (20), 2:0 — Караваєв (87), 2:1 — Лобай (89)
«Зірка» (Кропивницький) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:1
Гол: 0:1 — Хочолава (39)

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».