Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Грудень 2014 18:46

Посада вислизає з-під Конькова

Rate this item
(0 votes)

Черговому Конгресу Федерації футболу України у стінах Будинку футболу передувало екстрене засідання виконкому, де вирішувалася подальша доля президентського крісла. На момент засідання 32 колективні члени Федерації з 47 були проти нинішнього очільника Анатолія Конькова і виступали за скликання в недалекому майбутньому позачергового Конгресу, де вже й хотіли відправити чинного президента у відставку.
Загалом же нинішній Конгрес став майже повною копією такого самого зібрання 2010 року. Тоді, у цій залі Будинку футболу, намагалися змістити з посади Григорія Суркіса, та Суркіс відстояв свою посаду і допрацював до кінця Євро-2012, а потім віддав крісло Анатолію Конькову тихо і мирно. І хоча вже пройшло чотири роки, а методи переворотів в українському футболі не змінилися.
Так сталося, що нинішній керівник Федерації втратив усіх своїх союзників. Андрій Павелко вже кілька місяців, як грає у власну гру, головна мета якої — це посада президента ФФУ. Перший-віце президент Анатолій Попов за тиждень до Конгресу несподівано захворів. І, нарешті, не підтримав свого протеже Рінат Ахметов. Крім того, діяльністю ФФУ зацікавилися правоохоронні органи, відбувається аудит УЄФА, який також має показати недоліки діяльності керівництва.


Уже на початку самого Конгресу було зрозуміло: якщо Коньков зуміє залишити цю залу ще президентом, то це буде його невелика перемога, хоча б у боротьбі за зарплату на найближчі три місяці. Анатолій Дмитрович губився в регламенті та статуті і не знав, як правильно вести це зібрання. У такій ситуації лишалося хіба домовлятися і йти мирно. Президент Федерації погодився скликати позачерговий Конгрес шостого березня наступного року. Мовляв, до цього часу він залишається в кріслі президента ФФУ та «закриє болючі питання».
Цікаво, що під час Конгресу ніхто навіть не поставив запитання про фінансову ситуацію Федерації, а також про аудит і бюджет на наступний рік. Цілком можливо, якби Коньков продовжував боротися, то фінансові провали стали б відомі всім під час Конгресу, а так про них всі дуже дивним чином забули. До того ж президент ФФУ показав елементарне незнання статутних норм.
Якби на засіданні не був присутній віце-президент УЄФА Григорій Суркіс, який пояснював присутнім і спрямовував їх у законне русло, Коньков так і не відкрив би засідання, лише зачитавши рішення виконкому про позачерговий Конгрес. Розуміючи, що в президії сидять старший менеджер програм ФІФА із розвитку в Європі Єва Паскьє, член виконкому УЄФА Франтішек Лаурінец, Суркіс-старший за кілька хвилин розставив усі крапки над «і».
«Кілька років тому в цій же залі в подібній манері намагалися звільнити мене. Але є статут і регламент, і його потрібно дотримуватися», — заявив він. Після виступу Суркіса все стало на свої місця. Відразу ж була створена робоча група, що й готуватиме порядок денний позачергового Конгресу Федерації футболу України.
Хто ж наступний? Одним із головних кандидатів на посаду президента Федерації буде народний депутат від Блоку Петра Порошенка та керівник Федерації футболу Дніпропетровської області Андрій Павелко. Він очолив робочу групу і займатиметься порядком денним позачергового Конгресу. Другий кандидат — Олександр Бандурко, перший віце-президент ФФУ часів Григорія Суркіса.
Цілком імовірно, що посади в новій Федерації отримають обидва функціонери. Фахівці вважають, що в разі, якщо крісло президента дістанеться саме Павелку, то Бандурко працюватиме першим віце-президентом. Однак усі карти може сплутати третя кандидатура. Першим офіційно зареєстрованим кандидатом у президенти Федерації став колишній керівник профспілки футболістів та тренерів України Олег Печорний, який «рівновіддалений» від усіх таборів українського футболу. І все ж навесні, коли у ФФУ з’явиться нова влада, її очікує не дуже радісна ситуація. Гроші з неба не падатимуть, тому швидких результатів та підйому вітчизняного футболу очікувати не варто.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».