Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 28 Листопад 2014 20:20

Скандал, сенсація та рекорд

Rate this item
(0 votes)

Піс­ля мат­чів за учас­тю збір­них від­но­ви­ли­ся іг­ри на­ціо­наль­но­го чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу. І три­над­ця­тий тур по­да­ру­вав убо­лі­валь­ни­кам ще од­ну сен­са­цію. Дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро» на влас­но­му по­лі не зміг пе­ре­гра­ти од­но­го з аут­сай­де­рів пер­шо­сті — уж­го­род­ську «Го­вер­лу». Дніп­ря­ни за­до­воль­ни­ли­ся ні­чиєю. На­то­мість ін­ші лі­де­ри— «Ди­на­мо» та «Шах­тар» здо­бу­ли пе­ре­мо­ги.

Від матчів збірних гранди української Прем’єр-ліги страждають набагато більше, ніж середняки. Практично вся основа донецького «Шахтаря» роз’їхалася по національних командах, у той час, як у «Карпат» було 11 днів на підготовку до цього матчу. Утім, цього львівському клубу також виявилося замало. Однак перед цим — кілька слів про скандальну ситуацію, яка виникла за кілька хвилин до початку матчу.

Гравці донецького «Шахтаря» відмовилися одягати футболки з написом «Слава українській армії». На відміну від суперників — ініціатора акції. У поясненні до свого рішення генеральний директор команди Сергій Палкін сказав, що на гравцях «Шахтаря» в матчах чемпіонату України може бути лише одяг з написом типу «Мир Донбасу, мир Україні». Зазначимо, що це не перший випадок подібної позиції клубу, який змушений проводити свої матчі в інших містах України. А тепер про сам поєдинок.
Номінальні гості з перших хвилин заволоділи ініціативою, і вже на десятій хвилині матчу довели справу до забитого м’яча. Сталося це після помилки захисників «Карпат». У підсумку м’яч потрапив до Бернарда, який віддав на Тейшейру, а той у штрафному майданчику обіграв двох захисників і пробив у кут воріт — 1:0. На цьому донеччани не зупинилися і вже через дванадцять хвилин подвоїли свою перевагу. Луїс Адріано головою замкнув простріл від Шевчука — 2:0. Львів’яни в першому таймі мали лише одну нагоду забити гол, котру втратив Балажіц, удар якого потягнув Андрій П’ятов.
У другій половині картина на полі не змінилася: «Шахтар» продовжував володіти перевагою, «Карпати» сиділи в обороні, а фанати львівського клубу продовжували бавитися піротехнікою. Заміни Йовічевича позитивних змін господарям не принесли. А от у «Шахтаря» все наче й виходило, моменти створювалися біля воріт Мисака частіше, ніж у першому таймі, однак то сам голкіпер рятував свою команду, то захисники ставали на заваді. Варто, звісно, згадати вихід сам на сам з Мисаком Гладкого, однак Олександр примудрився з вигідної позиції пробити на трибуни. Як підсумок, «Шахтар» довів справу до логічного завершення, здобувши доволі легку перемогу.
Дніпропетровський «Дніпро» втратив очки в домашньому протистоянні з «Говерлою». У поєдинку, який очікувався легким для команди Мирона Маркевича, дніпряни могли навіть програти. Матч розпочався під диктовку господарів, які намагалися розхитати оборону суперника. Гості, у свою чергу, зосередилися на захисних діях. «Дніпро» в першому таймі мінімум двічі мав забивати, однак фортуна була на боці ужгородців: після удару Бруно Гами м’яч влучив у штангу, а Калінич свій відмінний момент не реалізував.
Після перерви Маркевич випустив на поле другого нападника Євгена Селезньова. Таке підсилення досить швидко дало свої результати. На 58-й хвилині Калінич відкрив рахунок після розіграшу стандарту. Однак «Дніпро» дуже швидко розслабився і отримав м’яч у відповідь. Перша ж атака «Говерли» після взяття воріт завершилася швидким проходом по флангу Мякушка, який асистував колишньому гравцю дніпропетровського клубу — Віталію Каверіну, і рахунок став нічийним — 1:1. Після цього «Говерла» великими силами відійшла в оборону, але Коноплянка і компанія десь загубили свій атакувальний потенціал.
Водночас гості навіть були близькими до сенсації, однак в епізоді з ударом Мякушка фортуна вже була на боці «Дніпра», і м’яч влучив у стійку воріт Бойка. А наприкінці зустрічі, коли господарі вже грали у меншості після безглуздого вилучення Калінича за неспортивну поведінку, забивати міг Бурдужан, однак не влучив у ворота. У підсумку гра закінчилася внічию, яка для ужгородського колективу має вагу перемоги. Що стосується «Дніпра», то підопічні Маркевича не показали гру, гідну команди, що претендує на чемпіонський титул.
Київське «Динамо» на виїзді здобуло легку перемогу над запорізьким «Металургом». Однак нервувати своїх уболівальників динамівці змусили. З перших хвилин матчу вони заволоділи ініціативою і розраховували на пробиття одинадцятиметрового. У власному штрафному майданчику рукою зіграв Коротецький, однак суддя пенальті у ворота «Металурга» не призначив. Арбітр «виправився» наприкінці тайму, коли не призначив одинадцятиметровий вже у ворота «Динамо», за гру рукою Даніло Сілви. А перед цим гості зуміли повести в рахунку. Після передачі Ленса відзначився Ярмоленко.
На початку другого тайму «Металург» відновив інтригу. На 49-й хвилині Платон відновив рівновагу. Але недовго святкували господарі. Гості збільшили оберти і за шість хвилин забили двічі. Спочатку Віда перехопив м’яч у центрі поля і віддав на Ленса, котрий добіг до штрафного майданчика і відправив м’яч точнісінько в кут воріт Старцева — 1:2. Цікаво, що завдяки цьому голу Ленс назавжди увійшов в історію команди — взяття воріт стало 1500-м для «Динамо» у чемпіонатах України.
На 62-й хвилині знову провал у захисті «Металурга», і Велозу розстріляв ворота суперника — 3:1. Після цього господарі зупинилися, а динамівці почали грати у неквапливий футбол у центрі поля. Така повільна гра призвела до другого м’яча у ворота Шовковського. На 72-й хвилині після подачі кутового Орелесі скоротив розрив у рахунку. Розвинути свій успіх «Металург» не зумів. «Динамо» ж забило ще один м’яч, а могло забити набагато більше.
На третій доданій арбітром хвилині Ленс пробив у верхній кут воріт, і м`яч від руки Орелесі зрикошетив і залетів у сітку, зафіксувавши остаточний рахунок у грі — 2:4. Після цієї перемоги «Динамо» стало одноосібним лідером чемпіонату і на зимову перерву має всі шанси піти на першому місці у турнірній таблиці.
Крім того, варто відзначити досягнення Олександра Шовковського, який провів 581-й офіційний матч за київське «Динамо» та став рекордсменом клубу за іграми в усіх турнірах. Щоправда, разом з іншою легендою клубу Олегом Блохіним, у якого стільки ж виходів на поле у футболці «біло-синіх».
Граючий президент і власник новачка української Прем’єр-ліги донецького «Олімпіка» Владислав Гельзін забив перший гол у вищому дивізіоні чемпіонату України. Знаменна та унікальна подія сталася у переможному матчі донецького клубу проти маріупольського «Іллічівця». Таким чином, Гельзін став найстаршим футболістом, який забивав у чемпіонатах України. Результативний удар зроблено у віці 41 рік 87 днів.
Луцька «Волинь» у непростих ігрових умовах перемогла донецький «Металург» і здобула другу поспіль перемогу в чемпіонаті. Маючи одну з найгірших захисних ліній у лізі, «хрестоносці» мають четверту атаку в УПЛ! Продовжує забивати один із найкращих футболістів першості Ерік Бікфалві. Футболіст збірної Румунії записав на свій рахунок вже сьомий гол.
Полтавська «Ворскла» та луганська «Зоря» провели «репетицію» битви за місце у Лізі Європи. Перша частина сутички завершилася на користь підопічних Василя Сачка. Загалом господарі поля переважали суперника протягом усього матчу та здобули справедливу перемогу з рахунком 2:0. Отже, футболісти «Ворскли» перервали серію без перемог із чотирьох матчів і тепер знову включилися в гонку клубів, які претендують на місце, котре дасть право восени наступного року стартувати у Лізі Європи.
Результати матчів 13-го туру:
«Карпати» (Львів) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:2
Голи: 0:1 — Тейшейра (10), 0:2 — Адріано (22)
«Олімпік» (Донецьк) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 3:2
Голи: 1:0 — Кадимян (6), 1:1 — Тотовицький (28), 2:1 — Гельзін (45), 3:1 — Тищенко (61), 3:2 — Яворський (90+1)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Говерла» (Ужгород) — 1:1
Голи: 1:0 — Калінич (58), 1:1 — Каверін (62)
«Металург» (Донецьк) — «Волинь» (Луцьк) — 1:2
Голи: 0:1 — Сімінін (24), 0:2 — Бікфалві (38), 1:2 — Мораєс (77)
«Ворскла» (Полтава) — «Зоря» (Луганськ) — 2:0
Голи: 1:0 — Гордієнко (43, авт.), 2:0 — Ковпак (76)
«Металург» (Запоріжжя) — «Динамо» (Київ) — 2:4
Голи: 0:1 — Ярмоленко (41), 1:1 — Платон (49), 1:2 — Ленс (56), 1:3 — Велозу (62), 2:3 — Орелесі (72), 2:4 — Ленс (90+4)
«Металіст» — «Чорноморець» — перенесено.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».