Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Листопад 2014 16:35

939 днів без лідерства

Rate this item
(0 votes)

Цен­траль­ним мат­чем оди­над­ця­то­го ту­ру ста­ло про­ти­сто­ян­ня у Дніп­ро­пет­ров­ську між лі­де­ром чем­піо­на­ту — «Дніп­ром» та ки­їв­ським «Ди­на­мо». Цей по­єди­нок бу­ло зі­гра­но у не­ді­лю, а за два дні до цьо­го ста­ла­ся по­дія, яка вже увій­шла в іс­то­рію віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу. До­нець­кий «Ме­та­лург» здо­був свою пер­шу пе­ре­мо­гу над зем­ля­ка­ми з «Шах­та­ря» у чем­піо­на­тах Ук­раї­ни.

У 34 попередніх зустрічах металургам лише тричі вдалося зіграти внічию, але цього разу свято прийшло і на їхню вулицю. В той же час «Шахтар» зазнав третьої поразки в сезоні. Після невдач у протистоянні з луганською «Зорею» та київським «Динамо» команду Мірчі Луческу чекала невдача в донецькому дербі на столичній «Оболонь Арені».
З перших хвилин гра проходила за передбачуваним сценарієм — з тотальною перевагою «Шахтаря» і нечисленними контратаками команди Володимира П’ятенка. Однак ближче до завершення першого тайму «Металург» показав зуби і створив два гострих моменти, які Нельсону і Федотову не вдалося реалізувати.
У другій половині малюнок гри не змінився, хіба що гірники додали у швидкості і агресії, намагаючись забити гол. Проте м’яч вперто не летів у ворота Бандури.


Варто окремо відзначити голкіпера «Металурга», який показав відмінну гру, рятуючи команду, де, здавалося, цього зробити вже просто неможливо. Слід згадати хоча б стовідсоткові моменти Кости, Адріано та Тайсона.
А за двадцять хвилин до завершення матчу «Металург» перевернув усе з ніг на голову, коли реалізував два своїх моменти. Спочатку відзначився Морозюк, який відправив м’яч у ворота П’ятова після рикошету від Даріо Срни. А за дві хвилини воротаря гірників засмутив Лазич, який вийшов на ударну позицію після швидкої контратаки своєї команди.
«Шахтарю» нічого не залишалося, як йти вперед великими силами. Цей крок якоюсь мірою себе виправдав — одну з атак команді Луческу все ж удалося довести до забитого м’яча. Але на більше «Шахтарю» не вистачило часу. «Металург» дотерпів до фінального свистка і здобув історичну перемогу та вдячність від «Динамо» і «Дніпра», які залишилися задоволені черговою невдачею головного конкурента.
А вже після завершення матчу генеральний директор «Металурга» Євген Гайдук розповів, що всі футболісти його команди будуть премійовані за цю перемогу.
Напередодні очного протистояння між «Дніпром» та «Динамо» турнірна ситуація складалася так, що господарі могли дозволити собі зіграти навіть унічию і все одно залишитися лідерами чемпіонату. А що стосується команди Сергія Реброва, то їй для того, щоб очолити турнірну таблицю, потрібно було тільки перемагати.
З перших хвилин гри суперники почали обмінюватися гострими контратаками. Позиційної боротьби та дрібних фолів також вистачало. Але атакували обидва суперники, а забивали динамівці. На 28-й хвилині Беланда зробив навіс на кут воротарського майданчика на Ленса, який в один дотик пробив головою. Бойко не втримав м’яч, який по-зрадницьки закотився у кут воріт, — 0:1.
Пропущений м’яч змусив футболістів «Дніпра» йти вперед великими силами. І на 35-й хвилині господарі ледь не досягли своєї мети. Зозуля пробив із кута воротарського майданчика, Шовковський відбив м’яч, але той летів у ворота, і його з лінії воріт вибив Сидорчук. Але в цьому моменті не все так однозначно і варто дивитися не один відеоповтор, щоб зрозуміти, чи залетів м’яч за лінію.
Після цього спрацювало давнє правило — не забиваєш ти, забивають тобі. На 41-й хвилині «Динамо» провело ще одну результативну атаку. Знову асистував Беланда, який вивів сам на сам із Бойком Ярмоленка, котрий без особливих проблем переграв голкіпера суперника, — 2:0. Більше у першому таймі моментів біля обох воріт не було.
Старт другої 45-хвилинки був за «Дніпром». Можливо, якби господарі забили швидкий гол, цей матч міг би скластися по-іншому. Мирон Маркевич намагався змінити хід гри замінами, але добре себе проявити зміг лише Калінич. Відверто не пішла гра у лідера дніпрян — Коноплянки. Підопічні Реброва не тільки вдало захищалися, а й проводили гострі контратаки. Так, в одній із них Сидорчук після відмінної передачі від Ленса вийшов сам на сам із Бойком, але голкіпер випередив півзахисника киян на якусь долю секунди.
На 62-й хвилині Хачеріді ледь не став автором автогола. Перериваючи простріл Зозулі на дальню штангу, захисник невдало вибив м’яч, котрий лише ліченими сантиметрами розминувся зі стійкою воріт. На 71-й хвилині чудеса реакції довелося демонструвати Шовковському, котрий ногою відбив м’яч після удару Калінича з близької відстані. Згодом все той же Калінич пробив головою метрів із десяти, але знову відмінно зіграв голкіпер «Динамо», який перевів м’яч на кутовий.
А на 83-й хвилині господарі залишилися у меншості. Руслан Ротань грубо зіграв проти Рибалки і побачив перед собою другу жовту картку, яка автоматично перетворилася на червону. Руслан ще довго щось імпульсивно кричав Хачеріді, який, здавалося, не розумів мови гравця «Дніпра».
Через три хвилини господарі знову пропустили швидку контратаку киян і Ярмоленко довгою передачею з центра поля вивів Кравця на побачення з Бойком, холоднокровно переграв свого колишнього одноклубника і встановив остаточний рахунок у матчі.
Таким чином, динамівці вперше з початку нинішнього сезону стали одноосібними лідерами чемпіонату. Востаннє таке було ще 7 квітня 2012 року, тобто з того моменту минуло 939 днів!
Сергій Ребров, головний тренер «Динамо»:
— Перед грою був ажіотаж, це відчувалося, і було видно, що всі хвилювалися — і хлопці, і ми. Я радий, що наші футболісти впоралися з цим хвилюванням і зіграли грамотно в обороні і ефективно в атаці. Так що перемога — це їхня заслуга.
Мирон Маркевич, головний тренер «Дніпра»:
— Я чекав іншого результату та гри. Але що поробиш — ми програли. Не можу сказати, що «Динамо» мало багато моментів — використало наші помилки, а ми, на жаль, ні. Завжди винен тренер. Ну а 0:3... Вважаю, це не по грі. Зараз потрібно серйозно працювати над комплектацією. Потрібно серйозно думати над тим, щоб оновлювати «Дніпро». Хто хоче йти, нехай ідуть, але на їхнє місце повинні прийти інші футболісти.
Харківський «Металіст» знову не зумів перемогти в чемпіонаті. В минулому турі чемпіонату харків’яни на виїзді поділили очки з полтавською «Ворсклою», а цього разу вже вдома не змогли переграти дебютанта змагань — донецький «Олімпік». Утім, якщо підопічні Рахаєва останнім часом демонструють невиразний футбол, то «Олімпік», навпаки, радує своїх вболівальників грою і результатами.
Щодо самого матчу, то гості відразу ж показали серйозність своїх намірів. Уже на першій хвилині футболісти донецького клубу створили перший момент, однак удар Іванова вийшов неточним. «Металіст» відповів кількома атаками, але по-справжньому небезпечних моментів не створив.
У другому таймі підопічні Санжара продовжували виглядати досить солідно. На 49-й хвилині матчу Драченко завершив атаку «Олімпіка» ударом з-під захисника, але Горяїнов загрозу ліквідував.
У подальшому команди мали ще по одному моменту, проте не реалізували їх. Під завісу матчу гра знову перейшла в позиційну, було багато дрібних фолів, багато боротьби і мінімум моментів. У підсумку змінити нулі на табло командам не вдалося.
Результати матчів 11-го туру:
«Металург» (Донецьк) — «Шахтар» (Донецьк) — 2:1
Голи: 1:0 — Морозюк (72), 2:0 — Лазич (74), 2:1 — Срна (81)
«Ворскла» (Полтава) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 0:0
«Металург» (Запоріжжя) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:0
«Карпати» (Львів) — «Зоря» (Луганськ) — 1:2
Голи: 0:1 — Вернидуб (13), 1:1 — Сергійчук (31), 1:2 — Хомченовський (83)
«Металіст» (Харків) — «Олімпік» (Донецьк) — 0:0
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Динамо» (Київ) — 0:3
Голи: 0:1 — Ленс (28), 0:2 — Ярмоленко (41), 0:3 — Кравець (84)
«Говерла» (Ужгород) — «Волинь» (Луцьк) — 0:0

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».