Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Травень 2018 08:14

«Шахтар» — 12-разовий володар кубка України з футболу

Rate this item
(0 votes)

Футболісти донецького «Шахтаря» обіграли у середу, 9 травня, київське «Динамо» (2:0) у фіналі Кубка України сезону-2017/2018.
М’ячі на «Дніпро Арені» у Дніпрі забили Факундо Феррейра (48-а хвилина) та Ярослав Ракицький (61).
Фінальний матч обслуговувала суддівська бригада на чолі з арбітром ФІФА 41-річним львів’янином Юрієм Можаровським. За грою на «Дніпро Арені» спостерігала 31 тисяча уболівальників.

Розпочали команди без розвідки і швидко обмінялися моментами. Кияни вже звично дуже високо зустрічали суперника і заважали гірникам розпочинати атаки.
«Шахтар» більше контролював м’яч. Але кияни на своїй половині поля грали настільки щільно, що гірникам ніяк не вдавалось організувати гостре проникнення у штрафний майданчик «Динамо». Як правило, все завершувалося навісами.
Незважаючи на пресинг киян, «Шахтар» усе ж притис суперників. Ще у першому таймі стала помітною різниця в майстерності атакувальних гравців двох команд. Коли Ісмаїлі, Фред, Тайсон і Марлос упіймали свою гру, то «Динамо» миттєво розгубило свою «непрохідність».
Найближчим до успіху був Степаненко — м’яч після його удару і рикошету ледь не влетів у ворота Бойка. У свою чергу, «Динамо» теж намагалося розганяти швидкі контратаки. Кілька разів могло бути небезпечно, але удари та навіси киян виявилися неточними.
На початку другого тайму стався перший провал динамівського захисту за матч, який завершився пропущеним м’ячем. Тут відзначимо всю атаку «Шахтаря»: пас Фреда, прохід і простріл Бутка та завершення Феррейри. Усе відбулося швидко, і захисники «Динамо» не зуміли зорієнтуватися під час нібито простої флангової атаки суперника.
За рахунку 0:1 здалося, що «Динамо» швидко перебудувалося на атакуючий футбол. Бесєдін навіть отримав реальний шанс. Але шанс він змарнував, а ризик киян призвів до штрафного і другого пропущеного м’яча: удар Ракицького зі штрафного виявився занадто складним для Бойка.
Вихід Мбокані виглядав як останній шанс «Динамо» посилити напад. І дійсно, атак у киян побільшало: Гармаш, Бесєдін, Циганков, Вербич кілька разів зуміли навіть загострити гру біля воріт П’ятова. Втім, гола у відповідь ми не дочекались.
Останні хвилини пройшли очікувано: «Динамо» атакувало, «Шахтар» утримував результат. Однак безнадія була у всіх діях команди Хацкевича, а вихід на останніх хвилинах дебютанта Цитаїшвілі мав вигляд капітуляції.
На жаль, гра оновленого «Динамо» цього разу розчарувала. Нібито ідеальний план розвалився після гола Феррейри. Натомість «Шахтар» зробив висновки з нещодавніх поразок, уміло розподіливши сили і нівелювавши козирі киян. Команда Фонсеки удванадцяте виграла Кубок України і фактично зробила в цьому сезоні золотий дубль.
* * *
Головний тренер донецького футбольного клубу «Шахтар» Паулу Фонсека після матчу відзначив відмінну атмосферу на трибунах «Дніпро Арени» у Дніпрі, поважне ставлення суперників один до одного та «чудове суддівство».
«Перш за все зазначу відмінне видовище: повний стадіон, фантастична атмосфера, вболівальники підтримували свої команди — чудове свято! Суперники поважали один одного, не виникло конфліктів і проблем.
Хочу похвалити арбітрів — на мій погляд, чудове суддівство. Ми заслужено виграли, оскільки всі 90 хвилин були краще і ближче до забитих м’ячів.
Перший тайм вийшов тактичним і без явних гольових моментів, а другий «Шахтар» у всіх аспектах провів сильніше за «Динамо». Упевнений в абсолютній закономірності нашої перемоги.
«Шахтарю» потрібно виграти ще один матч. Має бути складна зустріч із «Вересом». Ми хочемо перемогти, і якщо це станеться, то в останньому турі вже не буде такої потреби. Завтра ж починаємо готуватися до найближчого поєдинку», — цитує Фонсеку офіційний сайт ФК «Шахтар».
* * *
Головний тренер київського «Динамо» Олександр Хацкевич оцінив гру команди у фіналі Кубка України. Він зокрема, зазначив, що «Динамо» мало достатньо гольових моментів, навіть після пропущених м’ячів, але клас суперника був вище.
«План на гру був більше контролювати м’яч. «Шахтар» дав нам простір, перші 20 хвилин все було нормально, а потім почався якийсь поспіх, було багато довгих передач. Хоча просили більше міняти акцент атаки.
Допускали необґрунтовані помилки, почали самі віддавати м’яч уже після хвилини 20-ї. Сказати, що «Шахтар» чинив сильний тиск на наші ворота — ні. У нас теж було достатньо моментів, навіть після пропущених м’ячів. Але клас є клас, потрібно дивитися правді в очі.
Ми вибрали такий напрямок — важка праця. Багато хлопців уперше брали участь у фіналі, вони старалися. Те, що могли, вони робили сьогодні на футбольному полі. Звичайно, і я, і команда засмучені, тому що це все-таки трофей, який нам теж хотілося завоювати.
Але що зробиш? Адже рівень майстерності команди суперника сьогодні був вище, вони свої моменти реалізували. Ми, на жаль, своїх моментів не реалізували.
Щодо пропущених м’ячів. Це говорить про клас. Ми кидаємо аут, помилка на чужій половині поля, швидкий перехід у «Шахтаря» вийшов. Там не було видно, хто кого не підстрахував. Зрозуміло, що провал був. Щодо другого гола — Денис Бойко, воротар із таким досвідом, не має права пропускати такі м’ячі.
У таких матчах із «Шахтарем» грають до першого пропущеного м’яча. Хто першим забиває, той має перевагу. Нам довелося після пропущеного м’яча десь більше розкриватися. «Шахтар» швидко переходить з оборони в атаку, кваліфіковані футболісти в середині поля. Так що ця гра була теж до першого пропущеного м’яча.
За помилки карають. У «Шахтаря» теж були помилки, але ми їх за це не покарали. Це ще раз говорить про клас футболістів. Так, хороші, молоді хлопці, але ще працювати і працювати в плані як ментальності, так і технічного оснащення, тактичного.
Команда тільки три місяці разом. Зрозуміло, що будуть і хороші ігри, і невдалі. Дуже багато було браку в простих ситуаціях», — цитує Хацкевича офіційний сайт ФК «Динамо».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».