Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 12:02

Хто відновить соціальну справедливість ветеранам держслужби?

Rate this item
(24 votes)

Відкритий лист Президенту України Зеленському В. О.

Вельмишановний пане Президенте!
До Вас як до гаранта Конституції України змушені вкотре, а тепер через засоби масової інформації, звернутися пенсіонери — колишні держслужбовці від імені тих, хто ще живий, хто вклав свій інтелект і досвід у створення нормативно-правової бази для незалежної України.
Попередня влада зруйнувала систему пенсійного забезпечення державних службовців, приймаючи неконституційні закони у цій сфері.
В 2016 році введено в дію новий Закон України від 10.12.2015 року № 889 «Про державну службу», в якому визначено нові вимоги до нинішніх державних службовців. І це цілком зрозуміло й закономірно — нові умови вимагають їх виконання на інших засадах, отже, він повною мірою стосується нинішніх держслужбовців.

Однак він аж ніяк не може поширюватись на тих осіб, які вийшли на заслужений відпочинок до його прийняття, зокрема на умовах ст. 37-1 ЗУ «Про державну службу» від 16.12.1993 р. № 3723-ХІІ, за якою держава взяла на себе зобов’язання здійснювати перерахунок пенсій в установленому порядку.
На жаль, з проведенням так званої пенсійної реформи відбулася кричуща дискримінація пенсіонерів-держслужбовців і прирівняних до них категорій громадян із числа працівників органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації тощо, які вийшли на заслужений відпочинок до 2016 року, в частині перерахунку призначених їм пенсій.
Нам, колишнім держслужбовцям, зі значним досвідом роботи в органах виконавчої влади незрозуміло, якими нормативно-правовими актами керувалися можновладці, скасовуючи безпідставно статтю 37-1 Закону України від 16.12.1993 року № 3723 щодо перерахунку пенсій?
Внаслідок таких нововведень було порушено понад 10 статей Конституції України.
В першу чергу, вони суперечать ст. 22 Основного Закону щодо «недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини і громадянина».
Порушено також загальновизнаний принцип права, закріплений ст. 58 Конституції України у частині «недопущення зворотної дії законів та інших нормативно-правових актів у часі, окрім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи».
Аналогічно можемо прокоментувати порушення і інших норм Основного Закону України.
Кожному громадянину України відомо, що Конституція України має найвищу юридичну силу, закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції і повинні відповідати їй!
В подальшому була допущена ще не одна правова колізія. Зокрема, відповідним Законом України від 16.03.2016 року № 1024 ратифіковано 102 Конвенцію Міжнародної організації праці «Про мінімальні норми соціального забезпечення», за якою Україна взяла на себе зобов’язання переглядати, зокрема, «ставки пенсійних виплат по старості у разі істотних змін у загальному рівні заробітної плати, якщо такі зміни відбуваються внаслідок істотних змін у вартості життя».
За офіційними даними, вартість життя в Україні зросла за останні 10 років на 360 відсотків, що означає, що в реальних вимірах пенсія зменшилась у 3,6 раза.
Разом із тим, ігноруючи положення цієї Конвенції, Верховною Радою України було прийнято ряд законів, за якими особам (колишнім держслужбовцям), котрим раніше призначені пенсії, в подальшому ці пенсії не підлягають перегляду та індексації.
Узагальнуючи, ще раз підкреслюємо, що закони і постанови, які були прийняті в 2015–2017 рр. щодо скасування перерахунку пенсій держслужбовців, грубо і безпідставно порушили ряд статей Конституції України, а саме: ст. 1, ст. 3 (ч. 2), ст. 8, ст. 9, ст. 19 (ч. 2), ст. 22, cт. 24 (ч. 1), ст. 46, ст. 58 (ч. 1), ст. 64 і ст. 92.
Знову ж таки у нас виникає запитання, на якій підставі чиновники порушували норми Конституції? Чи все це робилося від незнання законодавства?
Варто зазначити ще й такий факт, що держслужбовці раніше сплачували із зарплати майже подвійний розмір єдиного соціального внеску, на відміну від інших категорій працюючих.
Такі непомірковані і протиправні дії влади в частині скасування права на перерахунок пенсій ветеранам держслужби призвели до порушення прав пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2016 року, на соціальний захист та достатній життєвий рівень.
У Конституційному Суді України знаходиться не одне конституційне подання від груп народних депутатів і десятки скарг від колишніх держслужбовців щодо перерахунку і індексації пенсій.
Одночасно зазначимо, що Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова направила в Конституційний Суд України конституційне подання від 15.11.2019 р. № 6157.2/19/01 про визнання такими, що не відповідають нормам Конституції України, вищевказаних законів України і постанов Кабінету Міністрів України.
Є пропозиції врегулювати це питання від народних депутатів як попереднього, так і нинішнього скликання (законопроєкти реєстр. №№ 2257 і 2257-1), але вони потребують урядової підтримки, якої ми чекаємо багато років.
Проте, як бачимо, урядовці підтримують тільки себе, узаконюючи собі надвисокі посадові оклади, надбавки на 200% до них тощо. Особливо обурює встановлення надвисоких премій! За що? За високі досягнення у праці? Чи за зростання економіки у державі та покращення добробуту населення? Як не дивно, але кошти на захмарні зарплати чиновникам є!
Звертаємо увагу, що свого часу при визначенні посадових окладів, надбавок, премій працівникам органів виконавчої влади за основу бралися Кодекс законів про працю України, норми Міжнародної організації праці, була розроблена система оплати праці, яка відповідала економіці країни.
Не може заробітна плата чиновників державного сектора бути відірваною від стану економіки, від заробітків її громадян і перевищувати у кілька сотень разів законодавчо встановлений мінімальний розмір заробітної плати! В жодній країні Європи такого немає!
Натомість пенсіонерам інших категорій працівників і робітників пенсії періодично збільшуються. Так, у минулому році довічне грошове утримання суддів (тобто їх пенсії) за рік зросло на 78,1% (якщо на 1 липня 2018 р. середній розмір виплат становив 25,4 тис. грн, то на 1 липня 2019 р. — 45,3 тис. грн), пенсії по інвалідності — на 22,7%, пенсії за віком збільшені на 16,7%, пенсії військовослужбовців зросли за останні місяці минулого року на 14,8%, соціальні пенсії зросли на 7,9%. Підвищення пенсій окремим категоріям пенсіонерів відбулося також з 1 січня 2020 року.
Ми щиро радіємо за всіх пенсіонерів, яким підвищуються розміри пенсій. Але чому ми, колишні держслужбовці, опинилися за порогом «осучаснення» та індексації пенсій? Посилання на відсутність коштів для вирішення нашого питання не може бути підставою для порушення норм Конституції України.
Невже соціальна несправедливість, яка була допущена попередньою владою, залишиться і надалі?
Звертаючись до Вас від імені більш ніж 70 тисяч забутих пенсіонерів держслужби, дуже сподіваємось на відновлення соціальної справедливості.
Просимо Вас, вельмишановний пане Президенте, забезпечити в Україні верховенство права, усунути дискримінацію ветеранів держслужби, які вийшли на пенсію до 2016 року, не допускати зворотної дії законів та інших нормативно-правових актів, привести їх у відповідність із нормами Конституції — Основного Закону України.

З повагою М. Бойко
М. Фердігалова
О. Савицька
В. Скоропадська
за дорученням 22774 ветеранів державної служби,
які підписали це звернення.

 

С П И С О К
кількості підписів пенсіонерів державної служби по областях України
№ п/п    Назва області     Кількість підписів
  1.    Вінницька                      775
  2.    Волинська                     1825
  3.    Дніпро                          1715
  4.    Запорізька                     1232
  5.    Івано-Франківська          1033
  6.    Кіровоградська               2041
  7.    Миколаївська                 1091
  8.    Одеська                        2090
  9.    м. Одеса                         241
10.    Полтавська                    2520
11.    Рівненська                       179
12.    Сумська                          851
13.    Тернопільська                1424
14.    Харківська                      892
15.    Херсонська                       63
16.    Хмельницька                  1029
17.    Черкаська                     1903
18.    Чернівецька                    680
19.    Чернігівська                    833
20.    м. Київ                           430
        ВСЬОГО                       22774

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».