Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Сiчень 2020 17:28

Уряд підтримав законопроєкт "Про працю"

Rate this item
(0 votes)

Кабінет Міністрів України підтримав законопроєкт «Про працю», що дозволить підвищити офіційну зайнятість. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки України.

«27 грудня уряд схвалив законопроєкт про підвищення зайнятості населення, розроблений фахівцями Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства», — йдеться в повідомленні.
 За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, законопроєкт дозволить збалансувати ринок робочої сили, вивести з «тіні» заробітні плати та прискорити економічне зростання.
«Регулювання сфери праці нарешті буде приведено до реалій та відображатиме сучасні відносини роботодавець — працівник.

Водночас ми захищаємо українців та створюємо умови для підвищення конкуренції між роботодавцями, а відтак — підґрунтя для зростання заробітних плат», — наголосив міністр.
Ухвалення документа, на думку Мінекономіки, сприятиме збереженню та розширенню соціальних прав та гарантій працівників через легалізацію праці, збільшенню кількості легальних робочих місць, підвищенню доходів працівників та дозволить гармонізувати трудове законодавство України із законодавством ЄС.
 За словами міністра, розробка нового закону потрібна тому, що КЗпП уже давно не захищає працівників. Чинний документ датовано 1971 роком, тому не передбачає офіційної фіксації сучасних форм праці — фрілансу, дистанційної, домашньої або тимчасової роботи тощо.
Через відсутність законодавчого регулювання альтернативою для багатьох різновидів сьогочасних трудових відносин стала нелегальна зайнятість.
Тому, резюмує Т. Милованов, зростає робота в «тіні», зарплати у конвертах, складність у пошуку роботи, фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу.
Закон набере чинності за шість місяців після його ухвалення парламентом. Ще впродовж року буде діяти так званий перехідний період. За цей час відбудеться адаптація трудових відносин і кадрових документів до нововведень.
«Законопроєкт планується розглядати в парламенті пакетом з іншими законопроєктами, які впливають на ринок праці та трудові відносини, такими як «Про страйк», «Про профспілки» тощо», — зазначив Т. Милованов.
Законопроєктом передбачено п’ять ключових нововведень: збереження та розширення соціальних прав працівників; збільшення кількості легальних робочих місць; рівні можливості для чоловіків і жінок у сфері праці; підвищення доходів працівників в Україні; гармонізацію українського законодавства з європейським.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».