Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Травень 2018 17:12

Які пільги в Україні мають люди з інвалідністю?

Rate this item
(0 votes)

Пільги для осіб з інвалідністю 1 групи
Для людей з інвалідністю першої групи передбачено безоплатне придбання лікарських засобів у разі амбулаторного лікування, але тільки за рецептом лікаря. При цьому соціальна виплата українця не повинна перевищувати розмір мінімальної пенсії.
Всім людям з інвалідністю 1 групи дається 50% знижка на покупку ліків у разі амбулаторного лікування.

1 група інвалідності передбачає отримання безкоштовного або ж на пільгових умовах протезного обладнання побутового або медичного характеру (спеціальне взуття, ортопедичні вироби, засоби пересування, протези зубів, очей, щелеп, а також окуляри, слухові апарати та ін.).
Інвалід 1 групи має право на безкоштовні санаторно-курортні путівки, якщо цього вимагають медичні показання.
Крім того, люди з інвалідністю першої групи претендують на безкоштовне встановлення телефону у себе вдома.
Люди з інвалідністю першої групи мають право на 50% знижку на проїзд у міському транспорті. Це регламентує закон про інвалідність в Україні.
Також безкоштовний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі) та в транспорті приміського призначення. При цьому пільга поширюється і на особу, яка супроводжує людину з інвалідністю (але не більше одного).
Люди з інвалідністю по зору з ураженням опорно-рухового апарату можуть безкоштовно користуватися метрополітеном.
Людям з інвалідністю першої групи по зору надається право безплатного користування радіотрансляційною точкою.
Діти з інвалідністю в Україні та члени їхніх сімей мають право на поліпшення житлових умов у порядку, передбаченому чинним законодавством.

 

Пільги для осіб з інвалідністю 2 групи
Українці, які мають 2 групу інвалідності, мають право на безкоштовну купівлю ліків у разі амбулаторного лікування. При цьому, якщо вони отримують пенсію, що перевищує розмір мінімальної виплати, то таке право анулюється.
2 група інвалідності в Україні має право на покупку з 50% знижкою лікарських препаратів за рецептом лікаря у разі амбулаторного лікування.
Люди, які мають 2 групу інвалідності, можуть претендувати на безкоштовне або на пільгових умови отримання спеціального обладнання. Наприклад, коляски, ортопедичні вироби, ортопедичне взуття, а також автомобілі. Крім того, держава зобов’язана забезпечити таких людей спеціалізованими протезами. Наприклад, 2 група інвалідності по зору має право на спеціальні окуляри. У список протезів входять: зуби, щелепи, слухові апарати, голосоутворювальні апарати, сурдотехнічні засоби і т. д.
Люди, у яких друга група інвалідності, отримують безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань.
Також людей з інвалідністю 2 групи забезпечують безоплатною установкою квартирного телефону.
Держава дає право на 50% знижку на вартість проїзду в транспорті повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту у період з 1 жовтня по 15 травня.
Безкоштовний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також на всіх видах приміського транспорту.
Люди з інвалідністю другої групи по зору і з ураженням опорно-рухового апарату мають право на безкоштовний проїзд у метрополітені.
Людям з інвалідністю другої групи по зору надається право безкоштовного користування радіотрансляційною точкою.
Діти з інвалідністю другої групи і їх сім’ї мають право на поліпшення житлових умов.

 

Пільги для осіб з інвалідністю 3 групи
Українці, у яких 3 група інвалідності, мають право на безкоштовні ліки у разі амбулаторного лікування. При цьому їх пенсія або допомога не повинна перевищувати мінімальний розмір.
3-тя група інвалідності в Україні має право на отримання безкоштовного або на пільгових умовах технічного обладнання. Наприклад, протезні вироби, ортопедичне взуття, засоби пересування та ін.
Безкоштовні санаторно-курортні путівки, якщо це передбачає медичний висновок.
Людям з 3 групою інвалідності надається 50-відсоткова знижка на проїзд на внутрішніх лініях повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня.
Держава гарантує безкоштовний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метро і таксі), а також на всіх видах приміського транспорту.

 

Діти з інвалідністю: пільги в Україні
Діти з інвалідністю отримують безкоштовні ліки за рецептом лікаря у разі амбулаторного лікування.
Пільги для людей з інвалідністю з дитинства передбачають надання технічного обладнання (спеціальне взуття, слухові апарати, коляски, голосоутворювальні апарати і ін.).
Безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань.
Діти з інвалідністю по зору і з ураженням опорно-рухового апарату, а також особи, які їх супроводжують, мають право на безкоштовний проїзд в метро.
Також надається 50-відсоткова знижка вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня (дана пільга також поширюється на особу, яка супроводжує людину з інвалідністю).
Сім’ї, в яких росте дитина з інвалідністю, мають право на першочергове поліпшення житлових умов.
Крім того, окремі пільги може надавати і місцева влада.
Однією з останніх пільг, яку Кабмін надав усім особам з інвалідністю, стала пільга на безкоштовну парковку і зберігання транспортних засобів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».