Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Травень 2018 17:08

Почала діяти нова програма житлових субсидій

Rate this item
(0 votes)

Нова програма житлових субсидій запроваджує механізми, за яких громадяни, які дійсно потребують допомоги, обов’язково її отримають, а багатим субсидію більше призначати не будуть.
Про це сказав міністр соціальної політики України Андрій Рева під час селекторної наради з представниками низки відомств та місцевої влади.

«Для усіх є очевидним той факт, що програму надання субсидій треба удосконалювати та модернізувати», — сказав А. Рева.
За його словами, сама формула нарахування розміру субсидій довела свою ефективність і вона збережена в новій програмі. Однак є чимало випадків, коли субсидію одержують небідні люди, які проживають в елітних будинках чи квартирах або здійснюють вартісні покупки на сотні тисяч гривень і при цьому декларують відсутність доходів.
Так, у минулий опалювальний сезон субсидії одержали 23400 родин, які проживали в будинках площею понад 300 м2, і 28500 родин, які проживали у квартирах площею понад 120 м2.
«Тобто у людей є величезні елітні будинки, а ми з вами разом, усі платники податків, оплачуємо їм житловокомунальні послуги. І це неправильно», — сказав міністр.
А. Рева зазначив, що в минулий період субсидії одержав майже один мільйон домогосподарств, до складу яких входили непрацездатні особи без доходу або доходи яких були меншими за прожитковий мінімум. Загальна їхня чисельність — 1,5 млн осіб.
«Але є багато випадків, коли члени домогосподарства, яке оформило субсидію, здійснюють дорогі покупки на суму у понад 50 тис. грн. Як правило, це автомобілі, об’єкти нерухомого майна, дорога техніка», — сказав він.
А. Рева наголосив, що органи соціального захисту населення мають розпочати інформаційнороз’яснювальну роботу щодо нової програми житлових субсидій, а також повідомити окремим категоріям одержувачів про потребу подання нової заяви та декларацій.
«Уже зараз необхідно розпочати інформування окремих категорій одержувачів про необхідність подання нової заяви та декларацій.

Йдеться про орендарів житлових приміщень і будинків, домогосподарств, для яких у попередньому періоді було призначено субсидії за рішенням комісії без урахування окремих осіб зпоміж зареєстрованих. Дані про них є в органах соціального захисту населення.
Необхідно також повідомити про непризначення субсидій на наступний період громадянам, у яких загальна площа житлового приміщення перевищує 120 м2 для квартири і 200 м2 для індивідуального будинку, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей чи родин, в яких не менш як рік проживає троє і більше дітей», — сказав А. Рева.
Щодо зайнятості, то людям працездатного віку, які претендують на субсидію, але не реєструються як безробітні, оскільки працюють без оформлення в Україні чи за кордоном, органи соціального захисту автоматично обчислюватимуть дохід у розмірі трьох прожиткових мінімумів — 5286 грн. А безробітним потрібно буде стати на облік у центрах зайнятості.
* * *
Міністерство соціальної політики оприлюднило нові форми заяви та декларації про доходи для отримання субсидії.
Про це інформує пресслужба Мінсоцполітики.
«З 1 травня 2018 року почали діяти нові форми заяви та декларації про доходи у відповідності до нових правил призначення субсидій на оплату житловокомунальних послуг.
Для ознайомлення публікуємо зразки заповнення зазначених документів з інструкцією для зручності заповнення, а також самі форми заяви та декларації», — йдеться в повідомленні.
На сайті розміщено зразки заяви і декларації, які можна переглянути за посиланнями:
http://www.msp.gov.ua/files/ /subsydii/zz.jpg
http://www.msp.gov.ua/files/ /subsydii/zd.jpg.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».