Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 12:31

Чим лікувати синці, забої й гематоми

Rate this item
(0 votes)

Прийшла тепла пора. Почалися виходи й виїзди на природу, дехто вивів із комірчини велосипед, хтось ладить кросівки, аби бігти довкола рідного мікрорайону чи до сусіднього села на побачення...
Одне слово, ожили майже всі громадяни, але ж, ведучи активний спосіб життя, неможливо повністю виключити отримання травм. При зіткненні з будь-яким твердим, тупим предметом відбувається забій м’яких тканин і може з’явитися гематома, лікування якої вимагає розумного підходу.
У більшості випадків травми не настільки сильні, щоб звертатися з ними до лікарні.
Однак навіть удома важливо розуміти, як правильно проводити лікування гематом і синців. За порадами ми звернулися до фахівця — Ореста ЛОМНИЦЬКОГО, доцента, кандидата медичних наук.

— Чому з’являється синець?
— Щоб мати повне уявлення про те, як вилікувати гематому, варто розібратися, що ж відбувається в середині тканин на момент травми. Посиніння шкіри говорить про те, що в підшкірно-жировій клітковині зібралася кров.
У момент удару судини, що перебувають близько до шкіри, розриваються, і відбувається крововилив. Людина може відчувати біль і печіння. Чим сильніший був удар, тим більше пошкоджені судини. Тому синці на шкірі підрозділяють на 2 види: внутрішні й підшкірні.
Внутрішні синці зазвичай зачіпають м’язові тканини. Саме тому больові відчуття яскраво виражені. Такі травми з’являються як результат сильного удару. Підшкірні синці виникають зазвичай на гомілках, колінах і близько стегон. Здебільшого вони неглибокі. Така травма не вимагає медичного втручання.
— Коли потрібна консультація фахівця?
— Щоб вирішити, як лікувати гематому — вдома або у відділенні поліклініки, слід уміти визначати ступінь небезпеки пошкодження. Існує кілька ситуацій, коли легке ушкодження м’яких тканин може призвести до поганих наслідків. Важливо якомога швидше самостійно оглянути удари і синці і визначити подальші дії.
До небезпечних можна віднести такі травми: забій передньої поверхні гомілки, забій ребер, ушкодження голови, забої шиї і травми суглобів.
Хоча нерідко лікувати синці і забої можна вдома, часом надійніше звернутися в лікарню. Особливу увагу слід приділити ситуації, коли були травмовані місця, де мало м’яких тканин. Наприклад, зона нижче колінного суглоба практично відразу прилягає до кістки. Гематома після удару може з’явитися буквально через кілька годин. Якщо грамотно не надати першої допомоги, шкіра у цьому місці може піддатися некрозу і відторгненню.
У більшості випадків усі удари ребрами тягнуть переломи. Щоб виключити ускладнення, необхідно звернутися в лікарню і пройти рентгенологічне дослідження.
Сильний удар головою може викликати утворення невеликої гематоми. Найчастіше такі шишечки дуже швидко розсмоктуються самостійно. Однак сильні удари, отримані, наприклад, через падіння з висоти або через удар об жорсткий предмет, можуть викликати струс мозку.
Таке пошкодження вимагає госпіталізації. З особливою обережністю потрібно обходитися з травмами в скроневу ділянку. Це може спровокувати внутрішньочерепну кровотечу.
Не рекомендується самостійно лікувати синці і забої на шиї. У цьому місці проходять життєво важливі судини, а їх травма може вплинути на рівень кровопостачання мозку. Пошкодження шиї можуть супроводжуватися переломами хребців.
Лікування синців у ділянці колінного суглоба може проводитись у домашніх умовах тільки в разі легкої травми. Нерідко забій колінного або гомілковостопного суглоба викликає сильний біль і набряклість, що значно впливає на здатність пересуватись уже через кілька годин після отримання травми.
— Як надати першу допомогу при забої?
— Щоб не довелося думати, чим лікувати синці, важливо правильно надавати першу допомогу. Деякі по-старому поспішають змастити пошкоджене місце йодом або нанести зігріваючий крем. Однак у першу добу після травми проводити будь-які зігріваючі заходи протипоказано!
Найперше лікування забитих місць і гематом полягає у впливі холодом. Для цього підійде пакет із льодом або просто холодна вода. Навіть якщо гематома після удару почала формуватися майже миттєво, холод може зменшити набряк і навіть зупинити процес.
Якщо була травмована нога або гомілковостопний суглоб, крижану воду можна набрати в невелику каструльку і занурити туди постраждалу кінцівку. Через 15 хвилин біль трохи відступає. Холодні процедури слід проводити кілька разів протягом першої доби після отримання травми.
Якщо застосовується лід, необхідно бути обережним, щоб не обпекти шкіри. Для захисту підійде звичайний вафельний рушник. Лід або заморожені продукти можна обернути тканиною і прикласти до хворого місця.
При правильних діях у перші години після удару можна повністю виключити ризик появи синців і гематом, лікування яких вимагає більш уважного підходу.
Щоб не з’явилася велика гематома, на пошкоджену ділянку можна накласти стискаючу пов’язку. Цей захід допоможе зупинити внутрішню кровотечу і зменшити набряк.
— Як діяти, коли гематоми вже сформувалися?
— Якщо удар був занадто сильним чи не було можливості правильно надати першу допомогу, потрібно лікувати гематоми. Проводити будь-які зігріваючі процедури можна тільки через добу після отримання травми.
Гематоми після ударів можна вилікувати за допомогою спеціальних аптечних мазей: це — ліотон, бодяга, троксевазин, рятувальник. Ліотон — дуже ефективний засіб проти синців і сформованих гематом. Найбільший ефект можна отримати, якщо не затягувати з лікуванням, а починати його якомога швидше.
В аптеці можна придбати більш дешевий аналог засобу — звичайну гепаринову мазь. Вона ідентична за складом, має такі ж властивості, але її вартість набагато нижча.
Бодяга — препарат на натуральній основі. Мазь сприяє зменшенню набряклості після удару і допомагає запобігти формуванню гематом. Лікування синця цим засобом ефективне, проте усунути гематому буде складно.
Троксевазинова мазь покращує мікроциркуляцію у капілярах і знижує проникність судин. Завдяки цьому препарат прекрасно зменшує набряк, знімає больовий синдром і допомагає при розсмоктуванні невеликих гематом. Відзначається добра переносимість препарату навіть у літніх людей.
Гель «Рятувальник» застосовують не тільки для лікування забитих місць, а й навіть для загоєння ранок. Це — єдиний засіб, який можна застосовувати на синцях, де порушена цілісність шкіри. Він не має протипоказань, оскільки повністю зроблений із натуральних речовин.
Щоб не помилитись у виборі препарату, можна звернутися за консультацією до фахівця. Лікар може проконсультувати, який засіб буде ефективнішим, не викличе побічних явищ й алергічних реакцій.
— А які народні засоби можна рекомендувати у разі отримання забоїв та утворення гематом?
— Вирішуючи, як лікувати синці, не можна не розглянути основних народних рецептів. У природі є чимало рослин, які мають прекрасні властивості і допоможуть швидко усунути синець і допомогти гематомам розсмоктатися.
Лист капусти слід ретельно промити у воді і злегка розчавити, щоб пішов сік. Травмоване місце обгорнути листом і зафіксувати. Такий компрес можна ставити на всю ніч.
Впоратись із невеликими синцями можна за допомогою соку алое. Для цього лист рослини потрібно розрізати і прикласти до хворого місця. За кілька годин його слід зняти і промити місце травми чистою водою.
Часник буде ефективним і для боротьби з гематомами. Кілька зубчиків потрібно дрібно нарізати, залити 500 мл оцту і настояти протягом доби. Потім можна ставити компреси або просто розтирати пошкоджене місце.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».