Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Травень 2016 12:42

Назальний спрей скоротить кількість нічних візитів до туалету

Rate this item
(0 votes)

За милозвучним медичним терміном «ноктурія» приховується серйозна проблема — часті нічні позиви до сечовипускання, що отруюють життя багатьом літнім людям. А вирішити цю проблему можна за допомогою препарату, яким лікують дітей від енурезу.
В останні десятиліття дитячі урологи з успіхом використовують для лікування первинного нетримання сечі у дітей, старших за 6 років, препарат десмопресин, котрий маленькі пацієнти, які страждають на енурез, приймають у таблетках, рідше — у вигляді крапель в ніс.

Цей препарат є аналогом одного з людських гормонів, який знижує швидкість виділення сечі нирками і відповідно зменшує ймовірність неприємних ексцесів під час сну.
А вчені з медичного центру Лангона при університеті міста НьюЙорк з успіхом застосовують десмопресин у вигляді аерозолю для нанесення на слизову оболонку носа при лікуванні іншої поширеної урологічної хвороби — ноктурії.
Дослідники з медцентру Лангона спостерігали групу чоловіків і жінок у віці старше за 50 років, які страждали на ноктурію: у дослідженні взяли участь майже 1400 осіб.
Протягом трьох місяців половина учасників використовували щодня спрей для носа, що містив невеликі дози десмопресину, а інша половина застосовувала спрейплацебо, в якому лікарського препарату не було. Усі випробовувані вели спеціальні щоденники, в яких щодня фіксували кількість сечовипускань — у першу чергу в нічний час.
Виявилося, що у порівнянні з контрольною групою у групі, що застосовувала аерозоль із гормоном, кількість нічних відвідин туалету зменшилася в середньому на 2 епізоди за ніч. Крім того, після застосування спрею з препаратом тривалість періоду безперервного сну зросла більш ніж на 4 години, що найкращим чином позначалося на стані і головного мозку, і інших внутрішніх органів.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».