Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 11:08

Випаждає волосся: що робити?

Rate this item
(0 votes)

Ба­га­то сто­літь то­му проб­ле­ма об­ли­сін­ня вже стоя­ла на­стіль­ки гос­тро, що лю­ди за­йня­ли­ся по­шу­ком за­со­бів про­ти ньо­го. Ало­пе­ція (цим тер­мі­ном і ви­зна­чає­ть­ся об­ли­сін­ня) — це па­то­ло­гіч­не ви­па­дан­ня во­лос­ся і сер­йоз­на пси­хо­ло­гіч­на проб­ле­ма для лю­ди­ни. Адже во­лос­ся зав­жди вва­жа­ли­ся сим­во­лом жит­тє­вої си­ли та енер­гії. У ба­га­тьох на­ро­дів іс­ну­вав на­віть зви­чай го­ли­ти во­лос­ся на го­ло­ві на знак скор­бо­ти, а ка­то­лиць­кі чен­ці на знак зре­чен­ня від мир­ських спо­кус ви­стри­га­ли на го­ло­ві кру­же­чок — тон­зу­ру.
У наш час ві­ра у ма­гіч­ну роль во­лос­ся не на­стіль­ки силь­на, од­нак во­лос­ся, як і ра­ні­ше, за­ли­шає­ть­ся важ­ли­вим ат­ри­бу­том, що до­дає нам упев­не­но­сті у со­бі і сво­їй при­ваб­ли­во­сті. Що ж усе-та­ки мож­на зро­би­ти, як­що ви зі­ткну­ли­ся з проб­ле­мою об­ли­сін­ня? Про це ми по­го­во­ри­ли з фа­хів­цем — лі­ка­рем ви­щої ка­те­го­рії Юрі­єм Сме­та­ні­ним.

— Алопеція — захворювання, що належить до тих, які викликаються різними причинами. У розвитку облисіння певну роль відіграють функціональні порушення нервової системи, ендокринні захворювання, вогнища хронічної інфекції, зміни імунного статусу, генетичні фактори, порушення периферійної судинної системи і церебральних судин, дисбаланс мікроелементів, зміни реологічних властивостей крові (її текучості). У нормі щодня людина втрачає до 100 волосин, втрата більшої кількості волосся є патологією і веде до розвитку облисіння.


— У чому ж причина облисіння?
— Причини того, чому людина на тлі повного здоров’я починає втрачати волосся, можна розділити на дві основні групи: внутрішні і зовнішні. До внутрішніх належать гормональні коливання і порушення обміну речовин, аутоімунні процеси, генетична схильність. До зовнішніх — психічний стан (стрес), інфекція, фізична травма (пошкодження шкірного покриву), дія отруйних речовин. Нерідко всі перелічені фактори поєднуються.
— Які ж існують види алопеції і чим вони відрізняються?
— За клінічними особливостями і походженням алопецію в дерматології поділяють на: вроджену, симптоматичну, себорейну, передчасну і гніздову.
В основі вродженого облисіння лежить часткова або повна відсутність волосяних фолікулів (гіпотрихоз). Алопеція симптоматична є ускладненням важких загальних захворювань: гострих і хронічних інфекцій, наприклад сифілісу і хвороб сполучної тканини, ендокринопатії, або наслідком отруєнь.
Себорейна алопеція, ясна річ, є ускладненням себореї. Вона розвивається приблизно у 25% людей, починаючись, як правило, у період статевого дозрівання і досягаючи максимального ступеня вираженості до 23–25 років. Волосся при цьому стає блискучим, жирним, ніби змазаним маслом, воно склеюється у пасма. На волоссі і шкірі розташовуються більш-менш щільно жирні, жовтуватого кольору лусочки. Процес часто супроводжується свербінням. Нерідко розвиваються явища екзематизації. Волосся спочатку випадає помірно, термін життя нового волосся коротшає, воно стоншується, рідшає і поступово заміщається пушковим.
Алопеція передчасна (чи андрогенна) спостерігається переважно у чоловіків. Вона починає проявлятися у період статевого дозрівання і формується до 25–30 років. Розвиток цього виду облисіння пов’язаний з особливою дією андрогенних гормонів, що, ймовірно, обумовлено спадковими факторами.
Алопеція гніздова (облисіння коловидне) — це набуте випадіння волосся у вигляді округлих вогнищ різного розміру. У патогенезі захворювання значну роль відіграють нервово-трофічні розлади, можливо, з аутоімунним компонентом, ендокринні захворювання, травми голови.
— Як проводиться лікування захворювання?
— Насамперед слід усунути порушення функцій нервової та ендокринної систем, травного тракту, печінки, нирок, вогнища хронічної інфекції, які сприяють розвитку алопеції. Для цього застосовують психотропні та ноотропні засоби (сибазон, азафен, ноотропіл), вітаміни А, Е, полівітаміни, у тому числі такі, що містять мікроелементи, а також фітин і біотин, імунокоригуючі препарати (декаріс, метилурацил, Т-активін).
Якщо маємо справу з гніздовою алопецією, окрім названих препаратів, призначають ангіопротектори (доксіум) і препарати, що покращують мікроциркуляцію (трентал).
У важких випадках може бути застосована кортикостероїдна терапія (внутрішньо або у вигляді обколювання вогнищ), однак це не гарантує, що не буде рецидиву недуги, яка посилюється стероїдною атрофією шкіри, що розвивається.
А ось при лікуванні себорейної і передчасної алопеції у жінок призначають антиандрогенні препарати («Діане-35» та інші).
— Яка роль фізіотерапії в лікуванні облисіння?
— При всіх видах облисіння використовують струми Дарсонваля, у важких випадках ультрафіолетові промені доцільно поєднувати з прийомом фотосенсибілізаторів (аміфурин, бероксан), котрі підвищують чутливість тканин до впливу світла, або ж проводити фотохіміотерапію.
Показано також рефлексотерапію, у тому числі лазерорефлексотерапію. Хороший результат дають і зовнішньо подразнюючі спиртові втирання (настоянка червоного перцю, екстракт нафталанової нафти), кортикостероїдні креми (на короткий період — щоб уникнути розвитку атрофії шкіри), препарат «Регейн», до складу якого входить міноксидил (при себореї і передчасній алопеції).
— А як правильно мити голову при алопеції?
— Важливе значення для терапії облисіння має правильне миття голови. Краще використовувати кип’ячену воду, нейтральні пережирені мила, а для ополіскування — настої і відвари трав: кропиви, кореня лопуха, ромашки, череди, чистотілу, звіробою.
При себорейній алопеції рекомендується мити голову раз на 5–7 днів, при інших формах захворювання режим миття може бути довільним.
При себорейній і передчасній алопеції також доцільно вилучити з раціону харчування подразнюючі страви — алкоголь, каву, копченості, соління, приправи, маринади. Слід до всього ще й обмежити прийом жирів і вуглеводів, виключивши солодощі, борошняні та макаронні вироби. При всіх видах облисіння у раціон бажано додавати свіжі овочі, особливо моркву і капусту, фрукти — яблука, абрикоси, а також продукти, що містять желатин, — холодець, заливне, желе та морську капусту.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».