Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 21:39

Літо у променях музики

Rate this item
(0 votes)

Все хо­ро­ше ра­но чи піз­но за­кін­чує­ть­ся, але це не при­від су­му­ва­ти, адже по­пе­ре­ду нас че­кає ще ба­га­то но­во­го та не­зві­да­но­го. Щой­но у Ко­лон­но­му за­лі іме­ні Ми­ко­ли Ли­сен­ка На­ціо­наль­ної фі­лар­мо­нії Ук­раї­ни за­вер­шив­ся VI фес­ти­валь ор­кес­тро­вої му­зи­ки, як тут уже по­ча­ли го­ту­ва­ти­ся до сьо­мо­го фес­ти­ва­лю, по­чат­ку яко­го ли­ши­ло­ся че­ка­ти мен­ше ро­ку.

«Ідея створення фестивалю оркестрової музики «Літні музичні промені» виникла кілька років тому. Ми вирішили ефективно використовувати літній час, а кияни та гості столиці відтепер мають можливість і в серпні відвідувати наші концерти. До того ж протягом не одного десятиліття Національний академічний симфонічний оркестр України влітку в Маріїнському парку проводить свої концерти, а ми започаткували в цей же період власні музичні традиції.


Під час фестивалю «Літні музичні промені» пропонувалася програма з класичних творів, що переважно широковідомі слухачам. У нинішньому сезоні можна було послухати музику з відомих кінофільмів у виконанні Національного академічного духового оркестру України. Крім духового та симфонічного оркестрів, ми представили Національний ансамбль солістів «Київська камерата» та Київський камерний оркестр. Більш ніж зазвичай на фестивалі було солістів — це народні артисти України Вікторія Лук’янець та Олександр Василенко, заслужені артисти України Тамара Ходакова, Андрій Остапенко (гітара), лауреати міжнародних конкурсів Андрій Тучапець (альт), Дмитро Таванець (фортепіано), Артем Полуденний (віолончель), Данило Довбиш (саксофон) та ін.
Зараз уже готуємося до наступного літнього фестивалю. Хочемо його доповнити іншими колективами, зокрема гостями з-за кордону. Але це пов’язано з додатковим фінансуванням, тому шукаємо благодійників, які допоможуть нам у цій справі», — розповів генеральний директор Національної філармонії України Дмитро Остапенко.
Неможливо в одному матеріали розповісти про весь фестиваль, оскільки кожен окремий концерт заслуговує на окрему публікацію, а про сам музичний форум можна написати цілу книгу. Тому зупинимося лише на деяких яскравих моментах «Літніх музичних променів».
Сміливо можна назвати міжнародним проектом один із концертів Київського камерного оркестру, що мав назву «Музика на краю». Диригентом того вечора був відомий грузинський митець Міхеїл Менабде, а одним із солістів — Луїджі Ганджеро, який є єдиним професором гри на цимбалах у Західній Європі. Виконувалися під час цього концерту твори одного з метрів сучасної української музики В. Сильвестрова («Вісник») та молодого українського композитора О. Ретинського («Останній острів»), а також знаменита «Кармен-сюїта» Ж. Бізе та Р. Щедріна.
Напевне, всі ці твори об’єднує сфера прикордоння, недосяжне бажання зазирнути за край, почути беззвучне, виявити шви на матерії, з якої зітканий наш світ.
Досить цікавим був і концерт австрійської музики у виконанні Національного ансамблю солістів «Київська камерата». Якщо Моцарт, Шуберт чи Гайдн змушують замислитися про швидкоплинність буття та місце людини в цьому світі, то Йоганн та Йозеф Штрауси, Франц Легар та Імре Кальман своєю чарівною музикою стверджують, що кожна мить, прожита людиною, є унікальною і неповторною, і потрібно цінувати цю мить та насолоджуватися нею.
Інший вечір цей творчий колектив присвятив ювілею Петра Чайковського. Коли слухаєш його музику, то мимоволі замислюєшся, чи став би російський композитор видатним митцем, якби не Україна. Адже саме українська природа, українські люди, наша культура, навіть українська мова мали величезний вплив на його творчість.
На одному з концертів Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України теж звучала і російська музика, але своєю тематикою вона була суголосна з Україною. Про це навіть свідчить назва твору М. Мусоргського «Ніч на Лисій горі», а один із розділів його відомих «Картинок з виставки» має назву «Богатирські ворота у стольному граді Києві».
Чи не найбільше охочих було побувати на концертах Національного академічного духового оркестру України. На музичному вечорі «У стилі латино» оркестр представив різноманітні стилі латиноамериканської музики. Глядачі отримали море позитивних емоцій та музичних подарунків. Стиль латино надзвичайно танцювальний, він народився просто неба. Цей жанр і нині залишається неповторним. А центральне місце у концерті посіло «Лібертанго» А. П’яццолли, тобто «Танго свободи». Крім цього, у своїх концертах оркестр представив музику до кінофільмів відомих в усьому світі композиторів Енніо Морріконе, Джонса Вільямса, які, незважаючи на свій поважний вік, продовжують творити. До речі, Е. Морріконе неодноразово бував в Україні і дуже високо цінує рівень оркестрових та хорових колективів нашої держави.
А кожен, кому не байдужа доля української культури, чекав концерту «Оспівана мрія», що проходив у рамках міжнародного циклу концертів «Елітні вечори камерної музики Євгенії Басалаєвої». Ще напередодні у фойє Національної філармонії України всі охочі могли ознайомитися з благодійним вернісажем українських художників — Валерія Франчука, Олександра Бєлозора, Ольги Адам, Марійки Франчук та Ірини Третьяк. Частину представлених робіт митці подарували Переяслав-Хмельницькому військовому шпиталю, аби учасники АТО, які там проходять реабілітацію, могли милуватися колоритними зображеннями українських пейзажів.
Перша частина концерту була присвячена Михайлові Вербицькому, який започаткував традиційну галицьку музичну школу і є автором музики Гімну України. Особливо урочисто звучали у виконанні хору «Благовість» твори композитора «Отче наш» та «Ангел вопіяше». Також під час першої дії у виконанні Є. Басалаєвої (фортепіано) прозвучали твори М. Лисенка, Г. Саська, В. Косенка та М. Колесси про вічність і про час, про те, як важливо залишити свій слід на землі.
А в другому відділенні Євгенія Басалаєва разом із камерним ансамблем «Контрасти Київ-класік» виконала твори сучасних українських композиторів В. Філіпенка і Б. Працюк та американського композитора Дж. Гершвіна, який мав українські корені. І що дуже важливо, на концерт були запрошені воїни АТО, які наразі проходять курс реабілітації у шпиталях. Сподіватимемося, що чудова музика посприяє їхньому швидшому одужанню.
Фестиваль «Літні музичні промені» вкотре довів високий рівень українського академічного музичного мистецтва. А наші оркестри можуть гідно представити Україну в будь-якій концертній залі світу.
Еду­ард ОВ­ЧА­РЕН­КО
Фо­то із сай­та На­ціо­наль­ної 
фі­лар­мо­нії Ук­раї­ни

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».