Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 06 Червень 2019 17:25

Засідання робочих груп ТКГ

Rate this item
(0 votes)

Засідання робочих груп у рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях уперше пройшли конструктивно.
Про це заявив очільник української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма у Мінську 5 червня, повідомляє пресслужба Президента України.
«Вперше засідання робочих груп пройшли конструктивно. Всі сторони хотіли знайти рішення. Тон дискусії був зовсім іншим, ніж це було досі. Ми приїхали з «дорожньою картою» від Президента України. Меседжі були такі, що Глава держави справді хоче, щоб у тому регіоні був мир.

На засіданні Тристоронньої контактної групи я висловив ті побажання, які почув від Президента. Мені здається, всі почули, що українська сторона і протилежна сторона хочуть вирішувати ці проблеми. Тому була довіра одне до одного», — зазначив Кучма.
За його словами, під час засідань обговорювалися питання обміну військовополоненими.
«Я не можу сказати, що завтра ці питання принципово вирішаться. Але чітко знаю, що вони почнуть вирішуватися. Також порушувалося питання наших моряків. Я також переконаний, що рух буде у цьому напрямку», — наголосив голова української делегації.
Він також повідомив, що ТКГ обговорювала проблеми безпеки. Однією з домовленостей стало зазначення не тільки часу початку «режиму тиші», а й механізму його запровадження.
«Це принципово. Бо жодна сторона не хотіла ставити себе в незручне становище, щоб потім відповідати за це. А сьогодні ми перед усім світом повинні показати, що хочемо цього «режиму тиші».
Має бути записано, щоб не стріляти у відповідь, а також запроваджена заборона на обстріл громадських об’єктів — шкіл, дитячих садків. До 19 червня група повинна розробити такі пропозиції. Ми маємо 19 числа їх затвердити», — наголосив очільник української делегації в ТКГ.
Водночас він висловив сподівання, що за результатами сьогоднішньої зустрічі ТКГ стануться зрушення у вирішенні проблеми водопостачання на окупованому Донбасі.
«Ми домовилися працювати з Кабінетом Міністрів. Попередньо досягли згоди, що завтра повинна відбутися нарада у віцепрем’єрміністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житловокомунального господарства Геннадія Зубка, де мають бути розглянуті економічні проблеми, які сьогодні обговорювалися», — зазначив він.
Як повідомлялося, 3 червня Глава України Володимир Зеленський заявив, що другий Президент Леонід Кучма знову буде представляти Україну у Тристоронній контактній групі в Мінську.
* * *
Україна ніколи не заперечувала проти відновлення економічних зв’язків з ОРДЛО, але в чіткій відповідності до національних інтересів.
Про це Петро Порошенко написав у Facebook.
«Занепокоєний несподіваною новиною за підсумками засідання ТКГ у Мінську про нібито готовність України в односторонньому порядку скасувати економічні обмеження щодо ОРДЛО», — написав п’ятий Президент України.
Він нагадав, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО було призупинено економічні зв’язки з окупованими територіями. Це стало реакцією на свавільне захоплення українських державних та приватних підприємств, запровадження рубльової зони та російської податкової системи.
«Що ж змінилося з того часу? З боку окупанта — нічогісінько. Виходить, українська сторона стає на коліна, про що вже говорив Зеленський?» — запитує Порошенко.
Він наголошує: «Ми ніколи не заперечували проти відновлення економічних зв’язків, але в чіткій відповідності до національних інтересів України, за умови виконання згаданого рішення РНБО, передусім установлення сталого і тривалого режиму припинення вогню, повернення захоплених державних і приватних підприємств їх українським власникам».
У зв’язку з цим експрезидент вимагає від Володимира Зеленського дати публічну відповідь — на якій підставі він дав такі директиви делегації України.
«Реалізація російського сценарію на Донбасі — це зрада національних інтересів нашої держави і пам’яті про тисячі українських патріотів, які загинули за свободу, суверенітет та територіальну цілісність України!
Що далі? Репарації з бюджету України на користь агресора? Автономія з правом вето на суверенні рішення держави, на курс до ЄС та НАТО? Не дозволимо реалізувати російський сценарій врегулювання ситуації на Донбасі!» — підкреслив Петро Порошенко.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».