Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Вересень 2015 10:53

Канадські вояки діляться досвідом з українськими побратимами

Rate this item
(1 Vote)

У Між­на­род­но­му цен­трі ми­ро­твор­чо­сті та без­пе­ки Ака­де­мії су­хо­пут­них військ іме­ні геть­ма­на Пет­ра Са­гай­дач­но­го (Яво­рів­ський по­лі­гон) роз­по­ча­ли­ся спіль­ні на­вчан­ня Зброй­них Сил Ук­раї­ни та Ка­на­ди, які бу­дуть три­ва­ти до 2017 ро­ку.
Ук­ра­їн­сько-ка­над­ський курс під­го­тов­ки вій­сь­ко­во­служ­бов­ців Зброй­них Сил Ук­раї­ни є внес­ком Ка­на­ди у під­трим­ку ук­ра­їн­ської ар­мії. Курс про­хо­дить за сприяння США та ін­ших кра­їн у га­лу­зі до­по­мо­ги у на­вчан­ні ук­ра­їн­ських вій­сь­ко­вих. Вій­сь­ко­ва до­по­мо­га є од­ним із ком­по­нен­тів під­трим­ки, яку Ка­на­да на­дає Ук­раї­ні.

Навчання відбуваються невипадково на Яворівському полігоні, адже його історія сягає минулого століття, коли на території Австро-Угорської імперії здійснювалася підготовка військових австро-угорської армії. Змінювалися часи і приходили інші держави, але призначення цієї території не змінювалося. Тут проходила підготовка польських збройних сил, потім тренувалися фашистські угруповання.
За часи Радянського Союзу це був один із найбільших полігонів на території Європи. І на сьогодні полігон є одним із найбільших тренувальних центрів в Європі та майданчиком для міжнародних навчань.


Нині Канада відгукнулася на прохання уряду України щодо надання допомоги. У рамках двосторонньої українсько-канадської угоди передбачено, що канадські збройні сили за підтримки Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку забезпечують військову підготовку з нарощування потенціалу особового складу Збройних Сил України, щоб підтримати зусилля України в захисті суверенітету, безпеки та стабільності.
«Ситуація в Україні, до якої прикута увага всього світу, підвищує роль міжнародної співпраці у сфері миру і стабільності. Українська держава і народ глибоко цінують підтримку наших закордонних партнерів і союзників, одним із наочних проявів якої є проведення підготовки інструкторів Збройних Сил України військовослужбовцями збройних сил Канади», — прокоментував заступник начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з навчальної роботи полковник Олексій Красюк.
Українсько-канадський курс підготовки українських військовослужбовців проходить у форматі Багатонаціональної спільної комісії, до якої входить Україна, США, Канада та Великобританія. Канада приєдналася до Спільної комісії у січні 2015 року. Начальник Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковник Ігор Слісарчук під час урочистого відкриття міжнародних навчань сказав: «Ми сьогодні відкриваємо нову сторінку у військовому співробітництві наших країн. Канада є давнім і вірним другом України з перших днів існування нашої молодої незалежної держави. І нині у час випробувань особливо відчуваємо та цінуємо цю підтримку.
Підготовка інструкторів для Збройних Сил України нашими канадськими колегами у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки стане частиною великої програми всебічної допомоги, яка дає можливість нашій країні вистояти в боротьбі за демократичні цінності та свободу. Ми високо цінуємо професіоналізм і бойовий досвід фахівців збройних сил Канади, які пройшли випробування в ході багатьох операцій із підтримки миру і безпеки у світі. Ми вдячні вам за готовність поділитися цим досвідом з українськими воїнами».
Варто зазначити, що серед українських військовослужбовців чимало тих, хто має цінний досвід бойовий дій на Сході України і готовий ним поділитися з канадськими партнерами. Такий обмін досвідом буде взаємокорисним та сприятиме якості бойового навчання.
Полковник Ігор Слісарчук побажав українським військовим під час проведення навчань відчути дух бойового побратимства і довіри, показати добрі результати у професійному зростанні, розвинути лідерські риси справжніх інструкторів-професіоналів, а міжнародна співпраця буде відчутним внеском у становленні миру і безпеки на Землі.
У курсі підготовки з боку канадських збройних сил беруть участь близько 200 військовослужбовців, які перебуватимуть в Україні до 31 березня 2017 року. Канадські військові інструктори прибули в Україну ще в середині літа, приєднавшись до американських колег. Канадські інструктори представлені фахівцями різних спеціальностей залежно від їхніх навичок та можливостей для ефективного проведення конкретної програми навчання.
Командир об’єднаної оперативної групи збройних сил Канади в Україні підполковник Джейсон Гіней розповів: «Я думаю, що можу говорити за всіх моїх військовослужбовців, коли кажу, що ми дуже раді бути сьогодні тут присутніми і готовими до початку навчань. Група канадських військовослужбовців буде співпрацювати та навчатися зі Збройними Силами України до 2017 року, демонструючи цим готовність і зобов’язання збройних сил Канади до підтримки миру і стабільності та партнерства.
Початок нашої місії нині є продовженням співпраці Збройних Сил України та Канади, які спільно працюють останні 20 років. Разом із нелетальною зброєю ця місія є найбільшим канадським зобов’язанням до України на сьогоднішній день. Навчальна програма, що була розроблена спільно Збройними Силами України та Канади, буде взаємовигідною для обох сторін».
Також підполковник Джейсон Гіней звернувся до своїх солдатів: «Ця місія може бути найважливішою у вашій військовій кар’єрі. Багато з вас уже побачили і пройшли війну і ви можете свідчити, як навчання, тренування привели вас до перемоги на полі бою. Передавати бойові знання нашим українським братам по зброї є не тільки нашою місією, але й покликанням професійних воїнів. Я благаю вас: навчайтеся від наших господарів. Вони можуть нас навчити реальності гібридної війни у зоні АТО.
Ми маємо підходити до цієї місії як до обміну знаннями та передовим досвідом. Наша навчальна філософія говорить, що на полі бою після переможців немає другого місця. І ми будемо тренуватися разом до високого професійного стандарту. Ці навчання також будуть взаємовигідними. Ми також можемо навчитися вашого досвіду в зоні АТО і від того наші армії стануть сильнішими. Такі місії не будуються за ніч.
За останні кілька місяців збройні сили Канади отримали серйозну підтримку і теплу гостинність від наших українських військових друзів. Я хочу також висловити щиру подяку нашим американським союзникам в їхній допомозі Канаді запустити цю місію. Разом ми об’єднані для допомоги Україні. Я буду важко працювати разом із вами і продовжувати будувати міцні відносини, які ми завжди мали з українськими сухопутними військами».
Українські військовослужбовці будуть тренуватися як на Яворівському полігоні, так і в Києві та Кам’янці-Подільському, адже ці навчання спрямовані на підготовку базових та комплексних навичок солдатів та підвищення бойової готовності всіх тих, хто в них бере участь.
Курс підготовки передбачає декілька навчальних заходів, зокрема це: знешкодження боєприпасів та утилізація вибухових пристроїв, підготовка військової поліції, вивчення методів проведення розслідування, медична підготовка, вивчення методів евакуації поранених та підготовка з надання першої медичної допомоги, безпека польотів, мовні курси, модернізація системи логістики. Слід зауважити, що мовні курси та підготовка з питань безпеки польотів проходитимуть на території Канади.
Полковник Ігор Слісарчук розповів: «Сьогодні дуже знаменна дата для Збройних Сил України в цілому, адже вперше в історії Збройних Сил складена довготривала програма підготовки набуття бойової спроможності українських підрозділів сухопутних військ і сьогодні за допомогою канадських друзів розпочався перший цикл підготовки інструкторів. Канадські інструктори навчають українських.
У подальшому ця програма розрахована до 2017 року. Вже визначені підрозділи сухопутних військ будуть проходити підготовку на цій базі». Основною метою навчань є підготовка українських інструкторів, які в подальшому зможуть самостійно в повному спектрі підготовки механізованого батальйону навчати свої підрозділи.
Підполковник Джейсон Гіней додав: «Як зазначив мій український колега, метою цього навчання є довготривала підготовка Збройних Сил України. Канада має тривалу історію співпраці з Україною та її Збройними Силами. І ми бачимо цю місію як крок уперед в нашій співпраці. Також мушу зазначити, що підхід у нас будується на взаємовигідній основі. Ця підготовка буде корисною для обох сторін — обмін досвідом ведення бойових дій і військових операцій».
Навчання є двосторонніми, вчитимуться обидві сторони. Спочатку українці будуть навчати канадців, тому буде використовуватися лише українське озброєння. Але пізніше також буде застосовуватися канадська стрілецька зброя та гвинтівки. Наголосимо, що це — тренувальна місія, а не бойова, тому використання озброєння відбуватиметься тільки для підготовки.
Полковник Олексій Красюк доповнив: «На мій погляд, перебування канадських інструкторів на нашій землі важливо не лише з військової точки зору, але й з політичної. Важливо для військових з точки зору моралі: ти не один, поруч є твої друзі, які готові тебе навчити, допомогти в цій боротьбі. Тому цю підготовку ми розглядаємо з декількох точок зору. З політичної — показати, що Україна не одна в цій боротьбі, вона разом зі світовим співтовариством. Для військових це важливо бачити, що твої партнери також біля тебе».
Підкреслимо, що збройні сили Канади є партнерами України у Програмі військової підготовки та співробітництва, що передбачає низку можливостей для розширення підтримки миротворчих операцій, взаємодії, підвищення воєнного потенціалу та професійного розвитку. Канада надала Україні військову допомогу в сумі 22 млн доларів. Українські вояки отримали зимову амуніцію та обладнання, а на початку 2015 року була відправлена додаткова нелетальна допомога на суму 5 млн доларів.
Акцент робився на військовому обладнанні та зимовому одязі. Канада надала 70 тисяч зимових черевиків, 30 тисяч зимових курток, 30 тисяч спецкомбінезонів та зимових штанів. Військова допомога Канади Україні включає закупівлю та відвантаження нелетального військового обладнання. Це — безперервний процес отримання та доставки спеціалізованого обладнання, наприклад тактичних систем зв’язку, мобільного польового госпіталю, вибухового обладнання для утилізації боєприпасів, тактичних аптечок та приладів нічного бачення, що дозволяє розширити можливості Збройних Сил України.
Інна БОРИСОВА, фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».