Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 11:36

Як не захворіти у новорічні свята

Rate this item
(0 votes)

Під час но­во­річ­но-різ­двя­них свят кіль­кість ви­кли­ків швид­кої до­по­мо­ги зрос­тає від­сот­ків на п’ят­над­цять. Мас­на їжа, міц­ні на­пої, за­пуск пе­тард (що в ни­ніш­ній си­ту­ації в Ук­раї­ні вза­га­лі не ба­жа­но), гра в сніж­ки, ка­тан­ня на ли­жах (як­що до­зво­ляє по­го­да) — сло­вом, усе, що су­про­во­джує ве­се­лі свя­та, мо­же при­звес­ти до травм і хво­роб.
Як уник­ну­ти цих проб­лем? Що ро­би­ти, як­що вже тра­пи­ла­ся не­при­єм­ність? На ці та ін­ші за­пи­тан­ня но­во­річ­но­го «по­хо­джен­ня» від­по­ві­дає спе­ціа­ліст — кан­ди­дат ме­дич­них на­ук, до­цент Вік­тор Чап­лик.

— З якими проблемами найчастіше стикаються лікарі у новорічно-різдвяні дні?
— Зазвичай, на свята відбувається більше випадків травмування в побуті. Багаті застілля і надмірно випите спиртне призводять до загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи.
— Які травми найчастіше трапляються і чим можна допомогти собі до приїзду медиків?

— Це переважно опіки, рани, переломи. Перше, що потрібно зробити при опіку, — охолодити уражену поверхню. Робити це слід під холодною проточною водою не менше десяти-п’ятнадцяти хвилин. Потім — прийняти знеболювальну пігулку і звернутися до лікаря. У жодному разі не змащуйте місце опіку жиром або олією. Хіба що можна використовувати спеціальний протиопіковий препарат, придбаний в аптеці. Інші народні засоби — капусту, сиру картоплю — можете застосовувати тільки після консультації лікаря.
— Яка перша допомога при ранах?
— Рану потрібно перев’язати. Якщо вона невелика, зверніться в поліклініку чи травмпункт, а якщо велика — викликайте «швидку». Важливо вміти зупинити кров. Тут головне — визначити вид кровотечі. Практика показує, що далеко не кожен знає, чим відрізняється артеріальна кровотеча від венозної. А від цього залежить, в якому місці накладати джгут.
При венозній кровотечі кров темного кольору. Вона не витікає фонтаном, а тече повільно. Артеріальна кров червоного кольору, збагачена киснем і б’є фонтанчиком, бо йде від серця під напором. Якщо ушкоджено артерію, треба бути дуже обережним і обов’язково викликати швидку. При артеріальній кровотечі джгут накладають вище ушкодження, а при значній венозній — нижче. Найчастіше люди не мають в аптечці джгута, тому для цього можна використати різні підручні засоби — хустку, ремінь, все, що можна зв’язати і зробити щось на зразок мотузки. Затискайте, допоки не припиниться кровотеча, але пульс має відчуватися. Якщо джгут накладено неправильно, можна тільки посилити витікання крові.
— Чи можна якось запобігти утворенню синців?
— Чому виникає синець, або гематома? Тому що розірвалась судина, кров витікає під шкіру, і виникає синець. Тому при забої відразу на уражене місце прикладіть холод — хвилин на десять-п’ятнадцять. Потім можна застосувати якусь мазь типу «Антисиняк».
— Новорічні свята супроводжуються суцільними вибухами: петарди, хлопавки, феєрверки. Яку загрозу вони несуть?
— Особливу небезпеку несуть петарди. На жаль, усі вони продаються скрізь: у магазинах, кіосках, на базарі. До них мають доступ діти. А легковажне поводження з петардами призводить до травм. Майже кожен рік лікарі «швидкої» виїжджають до постраждалих від петард. Вони вибухають часом просто в руках. Мало того, що такі петарди викликають значні опіки, вони ще можуть пошкодити м’які тканини й кістки. Що можна зробити у разі травмування петардою? Насамперед — охолодити ушкоджене місце: прикладіть сніг, будь-який холодний компрес. Випийте знеболювальну пігулку, якщо вона є під рукою. І викликайте «швидку».
— У свята, особливо після посту, ми «налягаємо» на смачні страви... і переїдаємо.
— Так, у новорічні свята часто трапляються розлади шлунково-кишкового тракту, а також загострюються хронічні захворювання — холецистит, панкреатит, виразкова хвороба. Якщо так сталося, без консультації лікаря не обійтися. Основна профілактика цих станів у тому, що все має бути в міру. Хоча на столі багато смакоти, контролюйте себе, не переїдайте, їжте легкі страви та фрукти. Особливо — у новорічну ніч. Так само і зі спиртним.
— У телевізійній рекламі все дуже просто: випив таблетку (мезим, наприклад) — і все, можна їсти що і скільки хочеш...
— Потрібно розуміти, що реклама — частина бізнесу. І не варто їй сліпо довіряти. Ліки — не цукерки, їх має призначати лікар, тим паче ті, що впливають на обмін речовин. Якщо вам лікар призначив той самий мезим — будь ласка, вживайте. Але тільки пити якісь рекламовані препарати — це абсурд. При болях можна прийняти но-шпу чи промити шлунок. І звернутися до лікаря.
— Під час свят може і серце прихопити...
— Прийміть таблетку і зверніться до лікаря. Найпростіші ліки — серцеві краплі: корвалол, корвалдин, дієвий і такий препарат, як валідол. Можна прийняти і розрекламований корвалмент.
— Травмувати очі теж можна під час свят, адже навкруги — петарди, хлопавки та бенгальські вогні. Як діяти у таких випадках?
— Спочатку промийте травмоване око чистою водою. Якщо є в аптечці знеболювальні очні краплі, на які у вас немає алергії, закапайте очі. Накладіть пов’язку на обидва ока, а не тільки на травмоване. При сильному болю можна прийняти знеболювальний препарат. І піти до лікаря або викликати «швидку».
— Чим варто було б поповнити домашню аптечку перед святами?
— Ліки, які є в домашній аптечці, необхідно періодично переглядати, викидати ті, в яких закінчився термін придатності, і поповнювати новими. Напередодні свят теж варто зайнятися цим. Перш за все, перевірте, чи є ті ліки, які виписав лікар і які ви приймаєте при хронічних захворюваннях. Крім того, в аптечці мають бути: бинт, знеболювальні таблетки (анальгін, пенталгін тощо), активоване вугілля, йод, «зеленка», серцеві препарати (валідол, корвалмент).
— Як дати лад організмові після свят?
— Переходьте на звичний режим харчування поступово, інакше можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям. Організм і так був у стресовому стані від жирних страв і калорійних салатів з майонезом. Унаслідок усього цього печінка і підшлункова залоза працюють з перевантаженням, переробляючи жири і вуглеводи. Крім того, підточують здоров’я людей продукти алкоголю. Краще перейти на п’ятиразове харчування, їсти часто, але потроху.
Більше пийте підкисленої рідини, наприклад, чай з лимоном і зелений чай, які сприяють розщепленню накопичених в організмі жирів. Варто зменшити споживання солі.
Можна провести вітамінну атаку, оскільки продукти розпаду алкоголю і нікотину «з’їдають» вітамін С, то підвищені дози аскорбінової кислоти — 4–5 драже — можна приймати до 4 разів на день після їди протягом тижня. Рекомендуються і полівітаміни або вітамінно-мінеральні комплекси.
Передсвяткові стреси, метушня, алкоголь і десерти у великих кількостях, напевно ж, позначаться і на роботі серця (навіть якщо ви цього не відчуваєте). Тож для відновлення здоров’я серцевого м’яза включіть до раціону печені яблука, фруктові салати, авокадо, сардини, лосось у будь-якому вигляді, шпинат, тушковану моркву.

Ярослав ШЛАПАК, укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».