Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Понедiлок, 23 Травень 2016 10:30

Як правильно підготуватися до вагітності

Rate this item
(0 votes)

Позаду місяці або роки щасливого подружнього життя. Ви захотіли подарувати життя новій людині. Можна привітати вас з цим рішенням і побажати удачі, але цього буде недостатньо. Оскільки вагітність - це дуже відповідальний і важливий етап у житті жінки, до неї потрібно грунтовно підготуватися. Пропонуємо ознайомитися з основними правилами підготовки до вагітності.

Можна тільки порадувати за тих відповідальних майбутніх батьків, які вирішили заздалегідь підготуватися до зачаття. Можна зустріти і такі сім'ї, які вважають, що не потрібно все планувати і готуватися заздалегідь. А раптом не вийде? Що робити в таких випадках, розчаровуватися і знову починати підготовку? Вже краще нехай все йде своєю чергою, і жінка раптово дізнається, що вагітна. Тут можна привести безліч прикладів, коли лікарі наполягають на тому, щоб завчасно підготуватися до вагітності. З'ясуємо, чому варто прислухатися до думки фахівця і планувати вагітність.

По-перше, варто звернути увагу на жіноче здоров'я. Як показує практика, ті сімейні пари, які усвідомлено прийшли до обопільної думку дати життя новій людині, вже міцно стоять на ногах, отримали освіту і навіть встигли зробити кар'єру. Відповідно, вік жінки, яка вирішила народити дитину, підбирається до 30 років. У цьому віці важко знайти абсолютно здорової людини. Причин може бути декілька: проживання у великому місті, незбалансоване харчування, стреси і т.д. Тільки про культуру харчування можна говорити до безкінечності. Сучасна харчова промисловість на 80% складається з суміші гормонів, стимуляторів росту, антибіотиків, модифікованих продуктів і ароматизаторів. І вживаючи нехай навіть і не кожен день чіпси, сухарики, пиво, стегенця і т.д, людина піддає себе хімічну атаку. Імунітет не завжди в силах впоратися з напливом шкідливих речовин, в результаті організм дає збої. Навіщо ж тоді наражати на небезпеку нового чоловічка, «підсів» його в таке середовище?

По-друге - інфекції, які передаються статевим шляхом. Жінка може і не знати, що в її організмі присутній збудник, який може вплинути на нормальний перебіг вагітності. Тому необхідно заздалегідь провести обстеження, здати аналізи і якщо виникла необхідність, пройти відповідне лікування.
По-третє, підготовка організму до вагітності у віці після 30 років просто необхідна, оскільки сучасний темп життя часто призводить до стресових ситуацій. Коли жінка багато нервує, в кров викидається велика кількість гормонів. Вони негативно впливають на організм, провокуючи ряд захворювань. Тому жінці необхідно перед тим, як зачати дитину, відновити нервову систему.
Детальніше про нюанси і необхідності підготовки до вагітності можна дізнатися з книги акушера гінеколога Є. Березовської.

 

Підготовка до вагітності. З чого почати

Методи підготовки жінки і чоловіки відрізняються. Спочатку розглянемо, що повинен робити чоловік перед зачаттям.
Перше. Чоловікові необхідно ще задовго до планування вагітності позбутися шкідливих звичок. Куріння, зловживання спиртними напоями, а також погане харчування і стрес - всі ці фактори можуть негативно відбитися на якості сперматозоїдів. Вони повинні бути активними. Щоб дізнатися якість сперматозоїдів, необхідно здати аналіз - спермограмму. Якщо виявлена ​​патологія, то необхідно пройти відповідне лікування. Поліпшити якість здорової сперми можна народними засобами.
Кожен чоловік повинен знати, що сперматозоїди бояться опромінення. Тому, якщо треба буде пройти рентгенологічне обстеження, то з його моменту до зачаття має пройти не менше 3-х місяців. Якщо ви довгий період часу намагаєтесь завагітніти і у вас нічого не виходить, ви маєте можливість скористатися процедурою штучного заплідненням. За більш детальною інформацією перейдіть за посиланням  искусственное оплодотворение.

Рекомендації для майбутнього тата:
Здайте аналізи на захворювання, що передаються статевим шляхом: гепатит С і В, ВІЛ інфекцію.
Відвідайте терапевта, здайте аналіз крові і сечі, пройдіть флюорографічне обстеження. Якщо у вас виявляться хронічні інфекційні захворювання, необхідно пройти відповідне лікування. Така підготовка допоможе уникнути загострень, які можуть серйозно загрожувати здоров'ю мами і майбутньої дитини.
Оскільки стероїди і антибіотики знижують якість сперми, то після лікування необхідно зробити перерву. Тільки через 3 місяці після прийому лікарських препаратів можна планувати зачаття.
Пропийте курс вітамінів для чоловіків. Спеціалізований рослинний препарат «Спематон» призначений для поліпшення якості сперми при плануванні зачаття.
Позитивний настрій, правильне харчування, здоровий спосіб життя і регулярне статеве життя - це все, що потрібно зробити чоловікові, щоб підготуватися до зачаття.
Жінці ж потрібно пройти більш тривалий шлях до вагітності і підготовки до пологів.

 

Підготовка жінки до вагітності

В якому віці краще планувати першу вагітність? На це питання однозначно не зможе відповісти навіть кваліфікований фахівець. З огляду на сучасний життєвий ритм і те, що багато жінок спочатку здобувають освіту (і не одне), потім спрямовують усі сили на самореалізацію і тільки після того, як буде досягнута певна мета в кар'єрі, вирішуються народити дитину. Добре це чи погано, коли після 30-35 років жінка тільки починає думати про те, щоб створити сім'ю, ми говорити не будемо. Важливо тільки одне - перш ніж народити дитину, жінка повинна сама себе забезпечувати, тобто, твердо стояти на ногах.
Вважається, що найкращий вік для першої вагітності - 25-30 років. Деякі гінекологи вважають, що жінка може народити першу дитину вже в 20-річному віці. І думка це стійко тільки з однієї причини - в цьому віці у жінок присутній регулярна овуляція.
Якщо планується народити другу дитину, то перерва повинна бути невеликою, не більше 10 років між вагітностями.
Жінці, яка збирається завагітніти, дуже важливо перед тим, як завагітніти, повністю обстежитися.

Список лікарів, яких потрібно відвідати:
терапевт. Здайте кров і сечу, зробіть кардіограму серця, пройдіть флюорографічне обстеження. Дуже важливо знати, що флюорографію потрібно зробити за 3 місяці до планованої дати зачаття. Якщо подружжя не вживають запобіжних засобів, а жінці потрібно пройти обстеження на роботі, необхідно переконатися у відсутності вагітності і тільки потім відправитися на обстеження. Якщо жінка буде вагітна і пройде дослідження флюорографом, то опромінення може призвести до патології розвитку плода і навіть до викидня;
гінеколог проведе повне обстеження дітородних органів жінки, дасть направлення на аналіз на статеві інфекції. Таке інфекційне захворювання, як токсоплазмоз може привести до патології розвитку плода. Дуже важливо уникати контакту з хворими людьми і тваринами. Якщо з вами живе кішка, то їй теж потрібно здати аналіз. У разі позитивного результату лікар порекомендує поменше контактувати з нею. Під час вагітності попросіть чистити туалет тваринного когось іншого;
стоматолог. Якщо у вас є каріозні зуби, то вони можуть бути джерелом постійної інфекції. Під час вагітності, коли на жіночий організм посилюється навантаження, слабшає імунітет і така інфекція може призвести до сумних наслідків. Важливо провести санацію ротової порожнини, видалити сильно зруйновані зуби, поставити пломби і коронки.
Жінкам з хронічними захворюваннями також необхідно відвідати вузьких фахівців.

 

Підготовка до вагітності. Аналізи і щеплення

Часто жінки звертаються до гінеколога занадто пізно, коли вагітність вже наступила. Небезпечним періодом для малюка є 3 і 8 тиждень вагітності. У цей період багато жінок можуть ще й не знати про свій стан. А як раз на 3-му тижні починається формування всіх внутрішніх органів крихти. Важливо, щоб в цей момент жінка була здорова, щоб ніщо не могло вплинути на цей процес.
Пропонуємо ознайомитися з повним списком аналізів, які необхідно зробити при плануванні вагітності:
загальний аналіз крові та сечі;
аналіз на згортання крові і на резус-фактор;
аналіз крові на ВІЛ, сифіліс, гепатит С і В, виявлення антитіл до краснухи, токсоплазмозу, цитомегаловірусу і герпесу;
мазок з піхви на визначення мікрофлори;
аналіз крові на гормони щитовидної залози;
УЗД органів малого тазу, молочних залоз і щитовидної залози;
зішкріб з шийки матки.
Якщо лікар не призначив вам пройти імунологічне обстеження, коштувати настояти на тому, щоб здати відповідні аналізи. Кров повинні здавати обидва партнера.

За результатами аналізів лікар зможе визначити, готова жінка до зачаття і виношування дитини або необхідно відкласти вагітність і потрібно пролікуватися.
На прийомі у терапевта жінка повинна з'ясувати, чи діють щеплення. Можна отримати всю вичерпну інформацію з амбулаторної картки або зробити аналіз крові. Якщо жінка не хворіла в дитинстві вітряною віспою (вітрянка), то краще зробити щеплення задовго до запланованої дати зачаття. Ризик зараження інфекцією може привести до патології розвитку плода. Якщо мама заразиться вітрянкою безпосередньо перед самими пологами, то відразу після народження малюка необхідна буде термінова госпіталізація і відповідне тривале лікування.
Важливо, щоб у жінки була щеплення від краснухи. Це дуже небезпечне захворювання може призвести до розвитку серйозних патологій плоду (глухота, порок серця). Доросла людина дуже легко переносить цю інфекцію, так що майбутня мама може ні про що не підозрювати. Якщо зараження відбулося в перший триместр вагітності, то великий ризик розвитку патологій плоду. З'ясувати, чи є у мами імунітет до краснухи, допоможе спеціальний аналіз. Якщо після обстеження виявиться, що необхідно зробити щеплення, то планувати зачаття можна тільки через 3 місяці.

 

Вітаміни для підготовки до вагітності

Збалансоване харчування - запорука здоров'я. Але сучасній людині неможливо з'їсти стільки овочів і фруктів (тим більше, магазинних), щоб повністю покрити потребу організму у всіх мікроелементах і вітамінах. Щоб заповнити дефіцит речовин в організмі, необхідно приймати вітаміни задовго за зачаття.
Розглянемо дію кожного речовини на жіночий організм:
Фолієва кислота (вітамін В9). При підготовці до вагітності дуже важливо не забувати про прийом фолієвої кислоти. Недолік може негативно позначитися на перебігу вагітності (грижі, патології розвитку мозку). На 2-4 тижні вагітності відбувається закладка нервової трубки, з якої згодом буде розвиватися головний мозок. Якщо жінка ще не знає про своє цікаве положення, то нестача вітаміну В9 може призвести до викидня або завмирання плода. Лікар призначить певну дозу препарату. Крім прийому фолієвої кислоти, жінка може вживати продукти, що містять вітамін В9 :, дині, помідори, авокадо, цитрусові, ківі, зелену гречку.
Вітамін Е або токоферол. Його потрібно почати приймати за 1-3 місяці до зачаття і продовжувати до 12 тижня вагітності. Він має протизапальну і антиоксидантну дію, допомагає клітинам насичуватися киснем і поживними речовини. Вітамін Е - це головний елемент, який допоможе жінці завагітніти і народити міцного малюка. Він також попереджає утворення тромбів, покращує роботу кровоносної системи і серця. Брак вітаміну може призвести до зміни в роботі нервової системи і вплинути на функціонування статевої системи. «Крадуть» з організму токоферол чай, кава, алкогольні напої. Багаті на вітамін Е вершкове масло і соняшникова олія, яйця, зелень, молоко і зародки злакових культур.
Ретинол або вітамін А дуже необхідний організму. Важливо дотримуватися дозування. Надлишок ретинолу може привести до аномалій у розвитку плоду. Добова доза препарату не повинна перевищувати 2500ме. Великий ризик перенасичення ретинолом, якщо жінка отримує з їжею багато вітаміну А (близько 10000ме). Важливо знати, що ретинол накопичується в організмі. Наприклад, якщо жінка приймала препарат «Аевіт», то при плануванні вагітності потрібно це враховувати. Планувати зачаття можна тільки через 6 місяців після відміни препарату. Не можна повністю відмовлятися від ретинолу, він робить позитивний вплив на розвиток плода і знижує ризик народження дітей з недостатньою масою тіла. Самостійно приймати цей препарат не можна, тільки за рекомендацією лікаря. Вітамін А міститься в невеликій кількості в овочах і фруктах (морква, гарбуз, обліпиха, чорна смородина), а також в капусті, петрушці, кропі та зеленому перці.
Аскорбінова кислота або вітамін С. Має потужну антиоксидантну дію. Підвищує імунітет, знімає запалення, бореться з бактеріями. Якщо жінка продовжує палити, то за 3 місяці до зачаття необхідно почати прийом вітаміну С. Добова доза становить 90мг. При підготовці до вагітності після 30 років, необхідно обов'язково приймати вітамін С. Він міститься в капусті, смородині, обліписі, цитрусових, петрушці.
Також не потрібно забувати про прийом залізовмісних препаратів, кальцію і вітаміну Д. Нестача заліза може привести до нестачі кисню під час вагітності, анемії. Міститься залізо в нежирної яловичині, субпродуктах (печінка, нирки), горосі і квасолі. Щоб вітамін добре засвоювався, важливо приймати залізовмісні продукти з кислими продуктами (багатими на вітамін С). Найкраще відмовтеся від споживання кави і чаю, перейдіть на кальцій продукти: молоко, сири, йогурти. Щоб кальцій добре засвоювався, необхідний вітамін Д. Поповнити його запаси дуже просто - більше бувайте на свіжому повітрі в сонячну погоду.

Дуже важливо при плануванні вагітності не приймати вітаміни самостійно. Зверніться до лікаря, щоб він призначив комплекс вітамінних препаратів.


Що таке прегравідарна підготовка до вагітності?

Слово «прегравідарна» походить від латинського слова «gravida» - вагітна. Прийшов це словосполучення до нас з Заходу, де давно практикується особливий підхід до зачаття.
Прегравідальное консультування сімейної пари стає популярним і в Росії. Його основа - бесіда фахівця з подружжям, в ході якої з'ясовується, які проблеми є у партнерів і як вони можуть вплинути на зачаття і протікання вагітності.

Про що йде мова на консультуванні:
За статистикою, майже 80% подружніх пар живуть регулярним статевим життям (кожні 3 дні) і не використовують контрацептиви. Вагітність може наступити тільки через рік, у 90% пар - протягом декількох років. Решта пар потребують допомоги фахівців, щоб зачати дитину.
При прийомі гормональних препаратів, що перешкоджають зачаттю, вагітність може наступити тільки через рік. Тобто, у жінки фертильність (здатність до зачаття) буде відновлюватися від декількох місяців до року.
Лікар порекомендує жінці почати приймати фолієву кислоту. За статистикою, тільки майже 3% жінок дотримуються рекомендацій лікаря і приймають призначені вітаміни.
Перед тим, як завагітніти, жінка повинна пройти цитологічне обстеження, щоб виявити патологічні процеси. Під час вагітності цього робити не можна. Якщо не виявити відхилення від норми завчасно, то протягом 9 місяців жінка перебуватиме в групі ризику.
Повним жінкам з надмірною вагою повинні позбутися від зайвих кілограмів. Це дозволить уникнути ризику передчасних пологів, гестозу і діабету вагітних.
Консультація про правильне харчування, відмову від кави, чаю, повна відмова від вживання алкоголю і куріння, в тому числі і пасивного.
Жінкам з хронічними захворюваннями: епілепсія, астма, цукровий діабет, захворювання нирок, щитовидної залози, анемія, артрити, тромбоз, психічні хвороби необхідно приділити підготовці до зачаття більше уваги.
Грамотна підготовка до вагітності допоможе вам народити міцного і здорового малюка.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».