Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Квiтень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 11:29

Японія – головний військовий союзник США поза НАТО

Rate this item
(0 votes)

Завершився чотириденний офіційний візит до Японії президента США Дональда Трампа. Його візит став першим державним для нового японського імператора Нарухіто, але імператор був більше залучений до церемоніальної частини візиту.

Конкретика переговорів щодо стану американсько-японських відносин була за конституційними повноваженнями пов’язана з прем’єр-міністром Сіндзо Абе. Оскільки відносини Японії і США є інтенсивними, тому помітними є кількість і якість двосторонніх проблем.
Стрижнем своєї позиції у Токіо Трамп зробив домагання торговельних поступок із боку Японії.

На тлі війни санкцій проти Китаю Трамп домагався від Японії «чесної торгівлі». Фактично йдеться про вимоги США до Японії більше відкрити свій ринок для товарів американського виробництва.
На прикладі жорстких санкцій проти китайського виробника смартфонів «Хуавей» японці отримали наочний урок. Це тим паче важливо, що помітною є японсько-американська військово-політична асиметрія на користь США. Японія залежить від американського захисту від загрози північнокорейських ракет.
Внаслідок цього японський уряд є поступливим у питанні фінансування зі свого бюджету перебування американських військових баз на острові Окінава. Саме тому у Токіо не знаходять розуміння ініціативи окінавців домогтися виведення американських військових, хоча частими є неприємні інциденти з ними, особливо напідпитку. Але питання японської національної безпеки важливіші за комфорт і спокій окінавців.
Японія фактично першою серед союзників США поза межами НАТО погодилася радикально збільшити своє фінансування американських військових баз. Така позиція Японії стимулює Китай до зміцнення зв’язків із Північною Кореєю і Росією.
Опозиційна японська преса наважилася розкритикувати уряд Сіндзо Абе за «надмірну послужливість» вашингтонському гостю, але військово-політичні та глобальні економічні реалії, в яких перебуває Японія, не залишають їй альтернативних можливостей для маневру. Маючи північнокорейську проблему, гострі територіальні суперечності з Китаєм та Росією, Японія вимушена залишатись у ролі головного військового союзника США поза межами НАТО.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».