Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Недiля Квiтень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 11:25

Фінансові документи Трампа

Rate this item
(0 votes)

Окружний суд Нью-Йорка відмовив Дональду Трампу у блокуванні передачі його фінансових документів, головним чином банкових, Конгресу США. «Конгрес має право вимагати цю документацію», — оголосив суддя.

Трохи раніше федеральний суд у Вашингтоні негативно відповів на подібне звернення президента і наказав йому надати відповідні документи контрольній комісії Палати представників. У цьому випадку йдеться про доступ до документів бухгалтерської фірми, з якою співпрацював Трамп і його підприємства.
Правники президента аргументують, що, вимагаючи ці документи, Конгрес перевищує свої уповноваження.

Вони також звинувачують Демократичну партію, яка має більшість у Палаті представників, у веденні політичної кампанії проти президента. Правники Трампа вже підготували апеляції до рішень обох судів: у Вашингтоні і Нью-Йорку.
Президент Трамп наприкінці квітня звернувся у суд, щоб заблокувати звернення комісії Конгресу про подачу їй фінансових документів за останні вісім років.
Однією з причин, через яку Конгрес домагається доступу до інформації про приватні і бізнесові фінанси Трампа, є свідчення його колишнього особистого правника Майкла Коена, який говорив у лютому в Конгресі, що Трамп свідомо надавав неправдиві дані про свої майно і активи. Він їх завищував або занижував залежно від обставин.
Крім того, Трамп зламав традицію, згідно з якою кандидати на посаду президента відкривають для публіки свої податкові звіти, пояснивши свій крок тим, що американська податкова служба (IRS) веде аудит його фірм. IRS тоді заявила, що аудит жодною мірою не перешкоджає опублікувати такі документи.
Трамп не надав цієї інформації і Палата представників має намір перевірити, чи не виник конфлікт інтересів. Іншими словами, чи посада, яку займає Трамп, не має впливу на доходи його фірм; чи, наприклад, користування готелями і курортами Трампа закордонними делегаціями не є формою здобуття його прихильності.
Конгресмени також хочуть з’ясувати, чи Трамп чесно сплачував податки і чи особисто не скористався встановленою його адміністрацією у 2017 році податковою пільгою для багатих.
Голова комісії нагляду Палати представників Елія Каммінгс послав запит до президента і бухгалтерської фірми «Мазарс США» (Mazars USA), послугами якої користувався Дональд Трамп, а також до Міністерства фінансів.
Обидві комісії Палати представників — контролю та бюджету і податків — ведуть розслідування у справі фінансів і податкових свідчень президента, а також зв’язків його підприємств з фінансовими установами, у тому числі з «Дойче Банком».
Також Генеральна прокуратура Нью-Йорка розпочала слідство у справі фінансування проектів Трампа «Дойче Банком» (Deutsche Bank) та «Інвест Банком» (Investors Bank): ідеться, зокрема, про кредити на готелі Трампа у Вашингтоні і Чикаго.
«Нью-Йорк Таймс» написала, посилаючись на джерела у «Дойче Банку», що на рахунках Трампа і його зятя Джареда Кушнера викрито підозрілі операції, однак правління банку попри рекомендації спеціалістів не поінформувало про це американську владу.

Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».