Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Квiтень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 11:23

Новий акт британської драми

Rate this item
(0 votes)

Епопея з виходом Великої Британії з Євросоюзу заслуговує на описання Вільямом Шекспіром, але документується переважно політичними літописцями.

Британський прем’єр-міністр Тереза Мей за останні два тижні спробувала знайти вихід із глухого кута. У квітні палата громад проголосувала проти Угоди про умови виходу та відхилила інші компромісні варіанти, включно з можливістю проведення повторного референдуму.
Загалом Брексіт уже порушив низку британських політичних традицій, адже напередодні квітневого голосування в палаті громад Мей домоглася вотуму довіри серед депутатів-консерваторів. За буквою традиції це її мало застрахувати від відставки на найближчий рік, якого якраз мало вистачити для завершення Брексіту.

Але не так сталося, як гадалося: Мей не змогла схилити до підтримки свого варіанта Угоди про Брексіт опозиційну Лейбористську партію. Її лідер Джеремі Корбін відхилив цю ідею та запропонував провести повторний референдум. Додатковим ударом по політичних позиціях Мей став намір шотландських консерваторів підтримати ідею власного повторного референдуму щодо незалежності Шотландії.
Політичної напруги додала й наелектризована ситуація у Північній Ірландії, населення якої не в захваті від перспективи знову отримати закритий міждержавний кордон з Ірландською Республікою. Втративши таким чином останні ресурси політичної підтримки у Консервативній партії та у суспільстві, Тереза Мей оголосила, що 7 червня вона офіційно піде у відставку з посади лідера Консервативної партії.
У правлячій партії вже стартувала боротьба за право очолити торі. Фаворитом вважається колишній міністр закордонних справ і один з ідеологів Брексіту Борис Джонсон, який домагається виходу Великої Британії з Євросоюзу 31 жовтня 2019 року у будь-якому випадку, тобто навіть без легітимної угоди. За цих обставин найближчі тиждень-два будуть доленосними для Великої Британії та Євросоюзу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».