Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 12:38

Дилеми багаторасової демократії

Rate this item
(0 votes)

Південно-Африканська Республіка помітно виділяється на загальному тлі африканських країн. У 1948 році в цій країні було запроваджено систему апартеїду, тобто «роздільного проживання різних расових груп». Унаслідок цього ПАР опинилась у міжнародній ізоляції та посилювався опір місцевого населення домінуванню білої меншини.
Лідером руху протесту став Нельсон Мандела, якого заарештували та засудили до пожиттєвого ув’язнення в 1962 році. Лише на початку 1990-х років у ПАР Фредерік де Клерк розпочав процес демонтажу системи апартеїду.

Свідченням незворотності демократичних перетворень стало обрання Нельсона Мандели президентом ПАР. Ветерану африканської політики вдалося тільки започаткувати процес побудови в ПАР багаторасової демократичної системи.
8 травня 2019 року у Південно-Африканській Республіці відбулися парламентські вибори, які дуже важливі, адже парламент обирає президента. Опозиційний Демократичний альянс намагався усунути від влади Африканський національний конгрес, який після ліквідації системи апартеїду з 1994 року безперервно перебуває при владі.
Цього разу політична стратегія Демократичного альянсу була спрямована на розкол Африканського національного конгресу, системну дискредитацію керівництва цієї політичної сили через звинувачення їх у корупції, популяризацію програми Демократичного альянсу.
Але розколоти електорат Африканського національного конгресу до кінця так і не вдалося. Міжрасові протиріччя, які максимально загострилися під час передвиборчої кампанії, тепер непросто буде пом’якшити та врегулювати.
З іншого боку, ці вибори підвели певну риску під політичною історією ПАР, коли в країні домінантні позиції займав Африканський національний конгрес. Завдяки застосованим політичним технологіям Демократичний альянс зміг вийти з політичного гетто білого і кольорового електорату. З цієї точки зору ПАР ще на один крок наблизилася до ідеалу багаторасової демократії.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».