Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Травень 2019 12:36

Російсько-американські колізії

Rate this item
(0 votes)

14 травня 2019 року державний секретар США Майк Помпео відвідав Росію. На порядку денному залишаються питання, які сторони ніяк не можуть урегулювати або досягнути позитивного результату хоча б на окремих фронтах дипломатичних війн.

За результатами переговорів знову стало зрозуміло, що сторони залишилися на протилежних позиціях. У стратегічному сенсі гострі протиріччя є щодо денонсації Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Припинення зазначеного Договору зриває будь-які перспективи щодо збереження стратегічної ядерної стабільності.

Фактично вперше після символічного закінчення холодної війни ризик так званої ядерної війни малої інтенсивності знову є максимальним. Серйозними є протиріччя щодо розвитку подій у Сирії та Україні.
Щодо сирійського питання Росія і США займають протилежні позиції стосовно долі Башара Асада та перспектив завершення бойових дій на території Сирії. Анонсований на початку лютого процес виведення американських військ із Сирії так і не завершився.
Суттєвими є і російсько-американські розбіжності щодо конфлікту на Донбасі і анексії Криму. Сполучені Штати Америки не виключають можливості свого прямого залучення до так званого «нормандського» формату, який у червні поточного року відзначатиме п’ять років із часу свого створення.
Досі вважалося, що Німеччина і Франція проти прямого залучення США до пошуку шляхів виходу із глухого кута на Донбасі. Переговори Помпео і Лаврова засвідчили, що немає об’єктивних підстав вважати, що у червні на ймовірній зустрічі у Нормандії з нагоди 75-річчя з дня відкриття другого фронту можливо досягнути «проривних» домовленостей.
Напередодні переговорів у Сочі вважалося, що головні дипломатичні торги відбуватимуться щодо зміни влади у Венесуелі. У Кремлі вважають, що доки у вашингтонському істеблішменті немає єдиної позиції щодо способу заміни Мадуро на Гуайдо, немає підстав домовлятися з венесуельською опозицією.
Максимальними залишаються протиріччя між Росією і США щодо Ірану. Тегеран погрожує у відповідь на чергову хвилю американських економічних санкцій остаточно поховати угоду щодо відмови розвитку військової ядерної програми.
Росія нагадує, що Німеччина і Франція виступають за те, аби зберегти зазначену угоду, щоб уникнути створення іранської ядерної зброї. Щодо кожного з проблемних питань сучасних міжнародних відносин Росія намагається сформувати навколо себе антиамериканську коаліцію різної конфігурації, аби доводити, що світ став багатополярним.
Зазначена тенденція провокує загострення старих і появу нових конфліктів, які максимально дестабілізують глобальну і регіональні системи безпеки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».