Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Листопад 2016 11:00

Глобальний результат президентських виборів у США

Rate this item
(0 votes)

8 лис­то­па­да 2016 ро­ку аме­ри­кан­ці об­ра­ли До­наль­да Трам­па пре­зи­ден­том США. По­ки що важ­ко ска­за­ти, яким пре­зи­ден­том бу­де Трамп, але сам факт об­ран­ня не під­дає­ть­ся сум­ні­ву, так са­мо, як і по­лі­тич­ні оцін­ки цьо­го­річ­ної ви­бор­чої кам­па­нії.

Чи не вперше від часів «великої депресії» початку 1930-х років, коли за посаду президента США змагався Франклін Делано Рузвельт, ці американські вибори мали дійсно історичне значення, адже вирішувалося, якою буде стратегія подальшого розвитку США.
Гілларі Клінтон запропонувала виборцям обрати ліберальний курс активного включення США у міжнародні процеси. Натомість Дональд Трамп намагався притримати «глобалізм», навіть схиляючись до певного ізоляціонізму від міжнародних проблем.

Тому не дивно, що не лише американське суспільство виявилося розділеним на прихильників Клінтон і Трампа, а й у більшості країн світу відбувся такий самий політичний вододіл. Прихильники ліберальних цінностей схилилися на бік Гілларі Клінтон. Трампу симпатизували «традиціоналісти», «антиглобалісти», критики «політичної коректності».
Чи не вперше від президентських виборів 1960 року під сумнів були поставлені дані американських соціологічних опитувань: вони поперемінно фіксували перевагу то одного, то іншого кандидата на посаду президента США. Це можна було розглядати як політичну технологію, спрямовану на мобілізацію прихильників того або іншого кандидата з одночасної деморалізації супротивників. Утім, політично не ангажовані опитування буквально у переддень голосування фіксували незначний відрив Гілларі Клінтон, але невизначеною була ситуація у ключових штатах, які дають найбільшу кількість виборників.
У день виборів стало зрозуміло, що все залежить від розподілу голосів виборників від штатів, які до дня голосування остаточно не визначилися зі своїми політичними симпатіями.
Нагадаємо, що один виборник припадає на одного представника штату у Палаті громад і по два виборники — на сенаторів від того ж штату. Переможцеві голосування у штаті відходять усі голоси виборників від цього штату. Тому, наприклад, вигравши у малонаселеній Алясці, кандидат у президенти отримає три голоси виборників, а у Флориді 29 виборників, натомість у Каліфорнії аж 55 голосів. Усього таких виборників 538 осіб, але для перемоги кандидатові досить назбирати 270 голосів виборників.
Станом на 10 листопада кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп набрав 279 голосів виборників і стає 45-м президентом країни.
Таким чином, республіканці здобули перемогу і на виборах президента, і в обох палатах Конгресу. Республіканська партія зберігає контроль над Сенатом США.
Після оголошення результатів виборів Трамп пообіцяв «поводитися справедливо і рівноправно щодо всіх країн». «Ми шукатимемо діалогу і партнерства, а не конфліктів», — наголосив Трамп щодо своїх орієнтирів у зовнішній політиці.
Дональд Трамп запевнив американців, що вони зможуть пишатися своїм новообраним президентом. На цьому він наголосив у промові, з якою звернувся після перемоги до своїх виборців.
«Ми сподіваємося робити роботу, яка, маю надію, зробить вас гордими за свого президента», — сказав він.
Трамп також зазначив, що закінчився «дивовижний» період його виборчої кампанії: «Якщо кампанія закінчилася, то наша робота лише починається. Ми збираємося одразу почати працювати для американського народу», — заявив він.
Дональд Трамп запевнив, що буде президентом для всіх американців, і це для нього дуже важливо. «Я клянуся всім виборцям, що я буду президентом для всіх американців, і це важливо для мене», — наголосив Трамп.
Він також зазначив, що Гілларі Клінтон привітала його з перемогою, а він — її, адже вона «дуже тяжко боролася».
Водночас він зазначив, що зараз настав час для всіх американців об’єднатися. «Я кажу, що настав час для нас об’єднатися, як один незалежний народ», — наголосив Трамп.
* * *
Кандидат у президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон закликала своїх прихильників прийняти результат президентських виборів.
Про це вона заявила у своїй промові в Нью-Йорку, що транслювалася в прямому ефірі на американському онлайн-ресурсі C-SPAN. «Минулого вечора я привітала Дональда Трампа та запропонувала йому співпрацювати від імені нашої країни. Я сподіваюся, що він буде успішним президентом для всіх американців», — наголосила Клінтон.
«Це не той результат, якого ми хотіли або над яким ми так важко працювали, і я прошу вибачення, що ми не виграли ці вибори задля цінностей, які ми поділяємо, та бачення, якого ми дотримуємося для нашої країни», — заявила Клінтон. При цьому наголосила, що «відчуває гордість та вдячність за цю дивовижну кампанію, яку ми створили разом».
Клінтон також заявила, що бути кандидатом у президенти США було найбільшою честю у житті. «Я знаю, яке розчарування ви відчуваєте, тому що я також його відчуваю, як і десятки мільйонів американців, які покладали свої надії та мрії на ці зусилля.
Це боляче, і так буде довго, але я хочу, щоб ви пам’ятали, що наша кампанія ніколи не стосувалася однієї особи або навіть одних тільки виборів. Вона стосувалася країни, яку ми любимо, і стосувалася розбудови Америки, яка є оптимістичною, всеосяжною та з великим серцем», — наголосила Клінтон. «Ми бачили, що наша нація глибше розділена, ніж ми думали, але я вірю в Америку і завжди буду вірити. І якщо ви також, то тоді ми повинні прийняти цей результат та дивитися у майбутнє».
* * *
Президент США Барак Обама заявив, що зворушений закликом новообраного президента Дональда Трампа до єдності у країні та вболіває за його успіх у цьому питанні.
Про це він сказав під час виступу перед журналістами у Білому домі у середу, повідомляє AP.
«Ми всі зараз вболіваємо за його успіх у єднанні та управлінні країною», — сказав Обама.
Він відзначив, що зробить усе можливе для безперешкодного переходу влади до нового президента.
«Ми всі хочемо найкращого для нашої країни», — сказав Обама, додавши, що йому здалися обнадійливими заяви Трампа у ніч виборів про примирення після особливо довгої та важкої передвиборчої боротьби.
Барак Обама заявив, що мирна передача влади є однією з визначних рис демократії і тому США мають продемонструвати це перед світом.
Обама повідомив, що він привітав Дональда Трампа та запросив до Білого дому, щоб обговорити передання влади.
«Не секрет, що обраний президент та я маємо певні розбіжності. Але багато років тому у мене з президентом Бушем теж були розбіжності, проте його команда була дуже професійною, і ми швидко змогли розпочати роботу. Я сказав своїй команді слідувати прикладу команди Буша 8 років тому та забезпечити передання справ новому президенту», — сказав Обама.
«Ми маємо розуміти, що всі ми — одна команда. Ми перш за все не демократи чи республіканці, ми перш за все американці, ми патріоти. І ми всі хочемо найкращого для нашої країни», — сказав Обама.
* * *
Президент України Петро Порошенко привітав Трампа з перемогою на виборах, назвавши це символом справжньої демократії.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Глави Української держави, про це П. Порошенко сказав під час зустрічі з послом США в Україні Марі Йованович.
«Щиро вітаю Дональда Трампа з обранням президентом Сполучених Штатів та дружній американський народ з демократичним волевиявленням. Це символ справжньої демократії, коли ніхто до останньої миті не знає результатів виборів. І це є ознакою справжньої демократії, яку завжди сповідували і пропагували наші надійні та стратегічні американські партнери та друзі», — зазначив П. Порошенко.
Він наголосив, що разом з перемогою на найвищу посаду в державі новий президент США перебирає на себе і відповідальність за глобальне лідерство Сполучених Штатів Америки у демократичному світі.
* * *
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вітає новообраного президента США Дональда Трампа та чекає на плідну співпрацю з ним.
Про це глава Альянсу заявив у середу після оголошення результатів президентських виборів у США, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.
«Я вітаю Дональда Трампа з його обранням наступним президентом Сполучених Штатів, і я чекаю на подальшу роботу з обраним президентом Трампом», — наголосив генсек НАТО.
Він також заявив, що чекає на зустріч з Трампом у Брюсселі у 2017 році на саміті НАТО, щоб обговорити подальше співробітництво.
«Сильний НАТО є добрим чинником для Сполучених Штатів, а також для Європи», — зазначив Столтенберг.
* * *
Президент Європарламенту Мартін Шульц першим серед керівників ЄС привітав нового президента США Дональда Трампа із перемогою на виборах, наголосивши на важливості продовження зусиль американської дипломатії у врегулюванні конфліктів у світі.
Про це йдеться у заяві президента Європарламенту, повідомляє Укрінформ.
«Більшість питань стосуються зовнішніх позицій у майбутньому. На це президентство Трампа все ще має дати відповіді. Від Сирії до Іраку, від України до Лівії — роль дипломатії Трампа і ухвалення рішень будуть оцінюватися з першого дня та потребуватимуть правильного поєднання відповідальності, витриманості та лідерства», — заявив президент Європарламенту.
Він наголосив, що перемога Трампа є очевидною і повинна поважатися.
* * *
Керівники Євросоюзу привітали нового президента США Дональда Трампа з перемогою на виборах та наголосили на важливості стратегічного партнерства.
Про це йдеться у спільній заяві президентів Європейської ради Дональда Туска і Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.
«Сьогодні зміцнення трансатлантичних відносин є найбільш важливим, ніж колись. Лише через міцне співробітництво ЄС і США можуть продовжувати приносити результати у протидії безпрецедентним викликам, зокрема таким, як ІДІЛ, загрозам суверенітету і територіальній цілісності України, кліматичним змінам та міграції», — наголошується у заяві.
Лідери ЄС висловили щирі вітання 45-му президенту Сполучених Штатів Америки Дональду Трампу.
«Стратегічне партнерство між Європейським Союзом і Сполученими Штатами ґрунтується на наших спільних цінностях свободи, прав людини, демократії та довіри до ринкової економіки», — наголошується у заяві.
Лідери ЄС відзначили, що саме сьогодні зміцнення трансатлантичних відносин набуло особливої важливості.
Туск і Юнкер запросили новообраного американського президента якнайшвидше відвідати Європу для участі у саміті ЄС— США, який пройде у 2017 році.
* * *
Китай сподівається на плідну співпрацю з новою адміністрацією США.
Про це заявив офіційний представник МЗС КНР Лю Кан, інформує агентство Xinhua.
«Китай сподівається на спільні зусилля у співпраці з новим урядом Сполучених Штатів з метою підтримки сталого, здорового і стабільного зростання відносин між Китаєм та США, що буде вигідним для громадян обох країн і світу», — наголосив дипломат.
Він додав, що у Китаї уважно стежать за остаточними результатами виборів у США.
* * *
Французький президент Франсуа Олланд зробив у середу спеціальну заяву з приводу результатів виборів у США, в якій оголосив намір співпрацювати з новою американською адміністрацією, але з «обережністю».
Про це повідомляє RFI.
«Обережність Олланд має намір проявляти, «враховуючи деякі з позицій», зайнятих Дональдом Трампом «у ході кампанії», — зазначається в повідомленні.
Французький президент також закликав «узяти уроки» з результатів американських виборів, значення яких «виходить далеко за межі Сполучених Штатів».
«Варто нагадати, що до цього були і інші вибори», — додав Олланд, очевидно натякаючи на перемоги ультраправих у деяких країнах Європи, а також на зростаючі результати французької партії «Національний фронт».
* * *
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо та новообраний президент США Дональд Трамп провели першу телефонну розмову.
Про це заявив речник прем’єр-міністра Канади Кемерон Ахмад, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Прем’єр-міністр Джастін Трюдо привітав Дональда Трампа із обранням на посаду президента США. Під час розмови співбесідники підтвердили важливість двосторонніх відносин між США та Канадою та обговорили численні аспекти взаємного інтересу», — сказав Ахмад.
Він додав, що Трюдо запросив Трампа відвідати Канаду «за першої нагоди». «Новообраний президент США запропонував те саме прем’єр-міністру», — додав речник.
* * *
Президент РФ Володимир Путін направив вітальну телеграму Дональду Трампу з нагоди перемоги на виборах президента Сполучених Штатів Америки.
Про це повідомляється на сайті Кремля.
«У телеграмі В. Путін висловив надію на спільну роботу по виведенню російсько-американських взаємовідносин з кризового стану, а також по розв’язанню актуальних питань міжнародного порядку денного і пошуку ефективних відповідей на виклики глобальної безпеки», — зазначається в повідомленні.
Путін також висловив надію, що США вибудовуватимуть з Росією «конструктивний діалог».
* * *
Америка і надалі буде приділяти значну увагу підтримці країн у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, оскільки це питання їх національних інтересів, як і міцні партнерські відносини з Австралією.
Про це заявив прем’єр-міністр Австралії, коментуючи результати своєї «теплої телефонної розмови» із новообраним президентом США Дональдом Трампом, повідомляє Укрінформ.
Коментуючи свою впевненість у незмінній підтримці регіону Сполученими Штатами, австралійський прем’єр наголосив, що Трамп є прагматиком, а Тихоокеанський регіон лежить в основі національних інтересів США.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».