Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Листопад 2016 10:53

Протистояння Росії і Заходу

Rate this item
(0 votes)

У Си­рії роз­го­рає­ть­ся вог­ни­ще но­вої хо­лод­ної вій­ни. Не­чу­ва­на жор­сто­кість ро­сій­сько-си­рій­сько­го на­сту­пу на Алеп­по — це еле­мент гри Ро­сії, яка хо­че здо­бу­ти пе­ре­ва­гу у по­лі­тич­них та дип­ло­ма­тич­них від­но­си­нах із За­хо­дом.

Небачена і невиправдана жорстокість, залякування мирних жителів Сирії і перешкоджання поставкам продуктів набрало останнім часом в Алеппо катастрофічних розмірів. Москва експортує туди тактику випаленої землі, яку використовувала для тероризування столиці Чечні — Грозного, — пише англійський «Економіст».
Британський тижневик додає, що такі методи ведуть до ситуації, коли з відчаю населення Алеппо «часто звертається за порятунком до «Аль-Каїди», а не до Заходу — і це найбільша політична поразка США».

Москва «хоче послідовно знищувати помірковану сирійську опозицію, залишаючи на полі битви тільки сили джихадистів і тягне США у політичну гру переговорів, яка виявиться корисною навіть після завершення каденції нинішньої американської адміністрації», — сказав в інтерв’ю для ВВС експерт Роджер Макдермот із вашингтонського дослідницького центру «Фонд Джеймстауна».
«Нью-Йорк Таймс» схиляється до думки експертів, які так само оцінюють ситуацію. Перетворення Алеппо на повну руїну, вбивства цивільних і знищення госпіталів за допомогою бомб, призначених для руйнування бункерів, перешкоджання поставкам продуктів і вбивства працівників гуманітарних організацій має привести до такого страху населення, що воно почне просити про допомогу екстремістів, — пише газета.
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив ВВС, що Америка «не відділяє (в Сирії) джихадистів, наприклад пов’язаного з «Аль-Каїдою» «Фронту аль-Нусра» (перейменованого на «Джабат Фатах аль-Шам») від підтримуваних нею поміркованих заколотників». Він також підкреслив, що Росія допомагає силам Асада у «боротьбі з терористами».
Склалася ситуація, коли до оточеного міста харчування можуть поставити тільки бойовики «Джабат Фатах аль-Шам», які влітку допомогли на короткий час прорвати облогу Алеппо — це «великий успіх Росії і, очевидно, є її метою», — заявила в інтерв’ю експерт американського Інституту дослідження війни Женев’єва Касагранде.
На думку «Нью-Йорк Таймс», така гра Росії дозволяє досягнути ще одну важливу дипломатичну мету: «стати незамінним партнером у стараннях про будь-яке перемир’я чи мирне вирішення».
Макдермот вважає, що Кремль періодично здійснює наступ і погоджується на перемир’я, які дозволяють проводити виснажливі переговори, а одночасно дають час росіянам і армії Асада на поступове виснаження справжньої сирійської опозиції у сподіванні на те, що згодом Захід не буде мати альтернативи президенту Сирії Башару Асаду.
Нема нічого дивного в тому, що на попередження державного секретаря США Джона Керрі, який сказав, що Вашингтон припинить співпрацю з Москвою по Сирії, якщо Росія не припинить бомбардувань Алеппо, Москва реагує суперечливими заявами.
Представник російського Генштабу генерал Віктор Позніхір сказав, що Росія хоче співпрацювати із США по Сирії, а днем пізніше речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва «буде продовжувати повітряні операції, підтримуючи боротьбу сирійських збройних сил із терористами».
«Фігаро» оцінює дії Росії, пов’язані із сирійською кризою, як політичний успіх Кремля. Стратегія Москви «вписується у глобальну політику (Путіна), яка має привести до відбудови російської потуги і зміни рівноваги сил у міжнародних відносинах на шкоду США», — пише паризька газета.
Експерт Колумбійського університету Жан-П’єр Філю вважає, що дії Росії по відношенню до сирійської кризи — це холодна війна, яку Росія веде із Заходом. У цій боротьбі за відбудову імперської позиції Росії «Сирія відіграє центральну роль. Там реалізується доктрина глобальної війни з тероризмом, яку Путін рік тому представив на Генасамблеї ООН», — дає оцінку Філю у розмові з газетою «Квест Франсе».
Портал «Дейлі Бест» (Daily Best) повідомив, посилаючись на представників адміністрації президента Барака Обами, про посилення напруги між Держдепартаментом і розвідувальними службами та Пентагоном; перші розчаровані поразкою дипломатичних зусиль з вирішення кризи в Сирії і хочуть більш радикальних рішень, тоді як Пентагон вважає, що «будь-яке втручання (військове) занадто ризиковане».
Але на думку «Аль-Монітор» (Al-Monitir) — американського порталу, якій спеціалізується на тематиці Близького Сходу, ситуація в Алеппо і дії Росії змусили адміністрацію Обами «розглянути силові або військові опції в Сирії» з метою «припинення нападів на східне Алеппо і силової підтримки переговорів з Росією з припинення бойових дій», — пояснює «Аль-Монітор».
«Якщо навіть Вашингтон не прийме рішення про жодну операцію такого типу, то нехай не перешкоджає союзникам з країн Перської затоки поставляти сирійській опозиції все більше сучасної зброї, включно з переносними ракетами ППО», — пише «Аль-Монітор».
Російська газета «Коммерсант» наводить думку керівника московського Центру Карнегі Дмитра Трєніна: «Москва і Вашингтон можуть перейти до обміну ударів, які обидві сторони будуть завдавати силам, підтримуваним противною стороною» — подібні «війни через посередників» у третіх країнах часто були практикою в епоху СРСР.
Тож, може, правий Жан-П’єр Філю, який в інтерв’ю для «Квест Франсе» сказав: «Говорю з усією серйозністю: в Алеппо вирішується доля нашого світу».
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».