Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Травень 03, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Жовтень 2016 02:02

Угорський європейський скептицизм

Rate this item
(0 votes)

2 жовтня 2016 року в Угорщині відбувся референдум щодо угоди з Євросоюзом про розподіл квот на мігрантів. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вирішив порадитись із громадянами з приводу згоди або заперечення проти наміру Євросоюзу розподіляти переселенців між країнами-членами без консультацій із національними парламентами країн — членів Європейського Союзу.
Якщо слідувати духу і букві Шенгенських угод, учасницею яких є Угорщина, розгляд справ про надання притулку біженцям має відбуватися на території першої країни Шенгену, яка цих біженців отримала.
Утім, рік тому Віктор Орбан заявив, що такою першою країною суто географічно була охоплена економічною кризою Греція. Але Афіни не мали ні бажання, ні фінансових можливостей стримувати цей наплив біженців.

Зрештою, Угорщина також не захотіла бути відстійником для цих переселенців та пропустила їх далі у напрямі до Німеччини.
На закиди канцлера Ангели Меркель щодо відсутності європейської солідарності в угорської влади, прем’єр-міністр Віктор Орбан нагадав, як восени 1989 року Угорщина відкрила кордон з Австрією для біженців зі Східної Німеччини, наблизивши тим самим вирішення німецького питання. Утім, Ангела Меркель зауважила, що європейська інтеграція не може існувати без солідарності та закликала країни — члени ЄС поділити близькосхідних біженців за квотами.
Євросоюз восени минулого року запропонував, аби квоти на біженців визначалися відповідно до обсягу валового внутрішнього продукту країни-члена, кількості її населення та частки мігрантів у загальній кількості населення. Тобто за цими критеріями все одно виходило, що найбільші країни Євросоюзу мали прийняти найбільшу кількість біженців.
Передчуваючи це, Велика Британія 23 червня 2016 року провела референдум про вихід з ЄС. Після цього періодично виникають сутички між французькими силами безпеки та нелегалами у містечку Кале, звідки біженці намагаються перебратися до Британії. Натомість Віктор Орбан у липні поточного року запропонував громадянам посилити його політичну позицію на переговорах з Євросоюзом.
Ще напередодні угорського референдуму 2 жовтня 2016 року Європейська комісія заявила, що не визнаватиме його результату, навіть якщо в голосуванні візьме участь абсолютна більшість угорців.
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан назвав підсумки референдуму перемогою супротивників розподілу квот на мігрантів між країнами ЄС, — про це повідомляє BBC.
Близько 98% учасників референдуму висловилися проти намірів Євросоюзу розмістити в країнах — членах блоку 160 тисяч мігрантів, 1294 з яких мають дістатися Угорщини. Всі ці люди — біженці з Сирії, Іраку та інших країн Близького Сходу та Північної Африки.
При цьому явка на референдумі була нижча за необхідний мінімум: проголосувало 45% виборців, які мають право голосу, а необхідний мінімум становить 50%.
Це дало опозиції підстави заявляти, що результати референдуму мають бути оголошені недійсними. За словами її лідера Ференца Дьюрчаня, низька явка означає, що більшість людей не підтримує уряд.
Однак Віктор Орбан назвав підсумок голосування вичерпним і з політичної точки зору, і з точки зору законності.
Під час голосування на виборчій дільниці в столиці республіки Будапешті він заявив, що ключовим є факт переважання кількості супротивників квот ЄС серед загальної кількості тих, хто проголосував. «Референдум, що відбувся, кращий, ніж невдалий, але все одно будуть законодавчі наслідки, тому що ми взяли на себе зобов’язання надати парламенту виключне право вирішувати, з ким угорці хочуть жити»,— заявив Орбан.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».