Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 00:39

Чи вистачить ресурсів на порятунок клімату?

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у Па­ри­жі за­вер­ши­ла­ся ро­бо­та Кон­фе­рен­ції Ор­га­ні­за­ції Об’­єд­на­них На­цій що­до змін клі­ма­ту. До остан­ньо­го мо­мен­ту май­же 160 кра­їн, які бра­ли участь у цих пе­ре­го­во­рах, по­го­джу­ва­ли оста­точ­ний текст уго­ди, яка в іде­алі по­кли­ка­на за­по­біг­ти над­то швид­ким тем­пам не­га­тив­но­го ан­тро­по­ген­но­го (люд­сько­го) впли­ву на клі­мат.

Навіть неозброєним оком помітно, що порівняно з аналогічними переговорами 1997 року більш жорстким став негативний вплив радикальних змін клімату планети на повсякденне життя більшості людства. Буденністю стало зростання кількості посух і повеней, берегової ерозії та інших екологічних катастроф, які є сумними наслідками безвідповідальної людської господарської діяльності.

На земній кулі фактично не залишилося держав, які не відчували б на собі ці негативні наслідки.
Тому не дивно, що вперше за 43 роки роботи кліматичної конференції ООН усі країни-учасники пообіцяли взяти на себе серйозні юридичні зобов’язання стосовно викидів. Нова кліматична угода, яка 2020 року прийде на зміну Кіотському протоколу, у разі її ретельного виконання дозволить обмежити збільшення середньої температури планети Земля на рівні нижче за 2°С. Серед науковців триває дискусія, чи вистачить цього для запобігання незворотним негативним змінам клімату. Час дасть відповідь і на це запитання.
Як і очікувалося, не були вирішені суміжні політичні питання, які виникли на цій конференції. Зокрема, не було почуто заклик найбідніших країн Азії, Африки та Південної Америки про надання фінансових ресурсів із метою допомогти їм упоратися зі зміною клімату.
Для України цей саміт став першим кроком у напрямку привертання уваги світової спільноти не лише до екологічної ситуації на Донбасі, а й до енергетичної незалежності від російського агресора.
У глобальному вимірі технологічна модернізація світової економіки, без якої неможливо буде досягнути стандартів, накреслених у заключному документі Паризької конференції, може дати позитивний поштовх виведенню світової економіки з кризи. Принаймні, на це хочеться сподіватися. Офіційне підписання угоди заплановано на 22 квітня 2016 року.
Андрій МАТРИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».