Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Грудень 2015 00:33

Туранський проект Туреччини

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми турк­мен­ську сто­ли­цю Аш­га­бат із на­го­ди два­дця­ти­річ­чя не­йтра­лі­те­ту Турк­ме­ні­ста­ну від­ві­дав мі­ністр за­кор­дон­них справ Ту­реч­чи­ни. Йо­го ві­зит був за­пла­но­ва­ний за­дов­го до ни­ніш­ньо­го ра­ди­каль­но­го за­гос­трен­ня ту­рець­ко-ро­сій­ських від­но­син піс­ля збит­тя 24 лис­то­па­да по­точ­но­го ро­ку ро­сій­сько­го бом­бар­ду­валь­ни­ка.

Відтоді Росія встигла розгорнути цілу антитурецьку пропагандистську кампанію, оголосити про запровадження низки заборон на туристичні, торговельні та інші зв’язки з Туреччиною. У відповідь Анкара не запровадила дзеркальних санкцій проти Росії, а перейшла у зовнішньополітичний наступ.
Звичайно, пріоритетним напрямком боротьби залишається Сирія.

Туреччина докладає чимало зусиль, аби домогтися підтримки своєї позиції від країн Перської затоки, зокрема Катару. У відповідь Росія почала піднімати ставки війни у Сирії, навіть ризикуючи безпосереднім зіткненням з армією Туреччини попри її членство у НАТО.
Правда, аби така політика не надто сильно шокувала, Росія запевняє, що Туреччина є своєрідним членом НАТО. Навіть наводиться приклад такої своєрідності — введення турецької армії до нафтоносного району Іраку Мосулу.
Це вкрай роздратувало правлячих у сучасному Іраку шиїтів. За діями турків вони побачили підступний намір союзу з іракськими курдами проти шиїтів. У цій дивній війні всіх проти всіх військово-політичний союз турків з іракськими курдами водночас не заважає Туреччині запекло воювати із сирійськими курдами.
Безпосереднє військове проникнення Росії на сирійські задвірки Туреччини не могло не знайти турецької відповіді у відродженні напівзабутого туранського проекту. Він має тривалу історію. У далекому 1924 році, коли Мустафа Ататюрк модернізував Туреччину після розпаду Османської імперії, ідея союзу турків з іншими тюркомовними народами, насамперед Центральної Азії, була своєрідною психологічною компенсацією за втрачену імперію. Однак за часів існування СРСР туранський проект перебував у летаргічному сні.
На початку 1990-х років після розпаду СРСР Туреччина активно включилась у реанімацію цього проекту. Першою такою битвою стала вірменсько-азербайджанська війна за Нагірний Карабах, під час якої Туреччина виступила на боці тюркомовного Азербайджану. Але після військової перемоги Вірменії основний напрямок туранського проекту відтоді був спрямований на культурно-політичне співробітництво Туреччини з країнами Центральної Азії.
Особливо цікавою у цьому сенсі є співпраця з Туркменістаном, який від 1993 року визнаний ООН нейтральною країною. Специфічну актуальність за умов дії російських санкцій набуває економічна турецько-туркменська співпраця. Туреччина демонструє зацікавленість в участі у реалізації енергетичних проектів у Туркменістані.
Дзеркальним геополітичним антитурецьким проектом можна вважати спробу активізації процесу створення незалежного Курдистану. За критерієм вразливості для турецької державності це питання можна порівняти хіба що з вразливістю російського Північного Кавказу. Зважаючи на ці тенденції, найближчим часом у разі загострення російсько-турецьких відносин глобальну систему безпеки чекають серйозні ризики.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».