Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Грудень 2015 14:51

НАТО в умовах гібридних війн

Rate this item
(0 votes)

Пер­ша по­ло­ви­на груд­ня кож­но­го ро­ку є ча­сом стра­те­гіч­них кон­суль­та­цій кра­їн — чле­нів Пів­ніч­но­ат­лан­тич­но­го аль­ян­су (НА­ТО). Во­ни від­кри­ваю­ть­ся зу­стріч­чю мі­ніс­трів за­кор­дон­них справ, про­дов­жу­ють­ся пе­ре­го­во­ра­ми кад­ро­вих вій­сь­ко­вих та за­вер­шую­ть­ся ство­рен­ням пла­ну ді­яль­но­сті НА­ТО на на­ступ­ний рік.

У поточному році альянсу довелося вирішувати чимало складних проблем. Однією з них є терористична загроза. Напади, скоєні 13 листопада у Парижі, далі підстави Франції ініціювати консультації щодо колективної оборони, передбаченої статтею шостою Вашингтонського договору 1949 року про створення НАТО. В процесі цих консультацій знову проявили себе протиріччя, пов’язані з Туреччиною.

Нагадаємо, що Анкара ще на початку 2000-х років блокувала конструктивний діалог між НАТО та Європейським Союзом. Євросоюз у процесі створення власних сил швидкого реагування планував скористатись із логістичних ресурсів НАТО. Однак Туреччина як член НАТО заблокувала цю ініціативу Євросоюзу. Причому ситуація досі радикально не змінилася на краще. Навпаки, цьогорічні тижні НАТО у Брюсселі відбуваються на тлі чергового приступу грецько-турецьких суперечностей.
Зокрема, Греція звинувачує Туреччину у регулярних порушеннях свого повітряного простору у районі спірних Егейських островів. Ці острови залишилися за Грецією за результатами грецько-турецької війни 1918–1922 років. Тоді греків підтримали Франція та Велика Британія, але остаточно розгромити війська засновника сучасної Туреччини Мустафи Кемаля Ататюрка ці війська не змогли. Утім, за Локарнськими домовленостями 1923 року Туреччина була вимушена визнати належність островів, розташованих у Егейському морі, Греції.
Традиційні грецько-турецькі протиріччя з метою внесення розколу у НАТО намагається зараз активно використовувати Росія. Адже, крім сирійського вузла протиріч, Кремль стурбований активізацією НАТО на Балканах. Зокрема, на початку грудня 2015 року НАТО офіційно запросило Чорногорію стати 29-м членом Північноатлантичного альянсу. Це особливо симптоматично, зважаючи на російські історичні та сучасні сентименти щодо Чорногорії.
Російські націонал-патріоти та просербські політики у Чорногорії люблять згадувати, як за часів Першої світової війни чорногорці казали, що їх 600 тисяч, але разом із Росією 120 мільйонів. Після розпаду колишньої Югославії дешеві чорногорські курорти стали місцем купівлі нерухомості російським вищим і середнім класом. Тож невипадково, що Кремль намагається відпрацювати у Чорногорії політичні технології протидії розширенню НАТО. Адже навіть сербські прозахідні політики називають Чорногорію «криголамом», який, зрештою, має привести до НАТО й Сербію.
Правда, як і у випадку з Україною, російський опір цим процесам буде шаленим. Тим важливіше виглядає рішення НАТО затвердити стратегію протидії гібридним війнам, які активно використовує Кремль. Цей напрямок співпраці є, зокрема, одним із головних у плані дій України і НАТО на 2016 рік. Північноатлантичний альянс вирішив ретельно вивчити український досвід протидії російським сценаріям гібридних війн та удосконалити власну стратегію адекватної відповіді на ці ризики.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».