Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Грудень 2015 02:09

Придністровська карта Росії

Rate this item
(0 votes)

29 лис­то­па­да 2015 ро­ку від­бу­ли­ся ви­бо­ри до Вер­хов­ної Ра­ди При­дніс­тров­ської Мол­дав­ської Рес­пуб­лі­ки (ПМР) та до міс­це­вих ор­га­нів са­мо­управ­лін­ня. Вже май­же 25 ро­ків ПМР не ви­зна­на жод­ною дер­жа­вою. Зви­чай­но, у ви­пад­ку з Ро­сією це не­ви­знан­ня є су­то фор­маль­ним, бо Кремль зав­жди був і за­ли­шає­ть­ся го­лов­ним спон­со­ром іс­ну­ван­ня ПМР.

У 2008 році, коли більшість країн євроатлантичної цивілізації визнали незалежність Косова, Придністров’я навіть провело референдум про «приєднання до Росії». Незабаром у тому ж році російсько-грузинська війна спонукала придністровських політиків вимагати у Кремля визнання за сценарієм, застосованим до Південної Осетії або Абхазії.
Утім, Росія намагалася продовжувала розігрувати одночасно й молдовську карту. Головним завданням російської політики залишається недопущення аншлюсу Молдови й Румунії, тому Придністров’я у цьому сенсі залишається козирною картою. Крім румунського напрямку, нею можна шантажувати й Україну.

Цьогорічна виборча кампанія пройшла у Придністров’ї на тлі гострого протистояння між парламентом і урядом. У непримиренній конкурентній боротьбі за владні ресурси зійшлися придністровський президент Євген Шевчук та фірма «Шериф», яка є найбільшим платником податків у самопроголошеній республіці, завдяки чому контролює парламент.
Загалом економічне становище у Придністров’ї напружене. Навіть перед виборами, зважаючи на бюджетні проблеми, уряд профінансував лише 18% пенсій та інших соціальних виплат порівняно з рівнем 2014 року. Попри мізерні виплати загальний борг перед бюджетниками неухильно збільшується.
Зважаючи на це, фірма «Шериф», з монополією якої у придністровській економіці після перемоги на виборах 2011 року обіцяв боротися президент Євген Шевчук, звинуватила у непрофесіоналізмі прем’єр-міністра Тетяну Туранську. У відповідь фірму «Шериф» звинуватили у банальному підкупі виборців.
Нинішні вибори Верховної Ради ПМР є прелюдією до президентських виборів 2016 року, на яких «шерифи» намагатимуться взяти реванш. Тим паче що різні сили у Кремлі роблять ставку на різні кланово-політичні угруповання у ПМР.
Політичні баталії у Придністров’ї розвиваються з огляду на збереження гострої фази політичної кризи у Молдові. Тамошні ліві політичні сили попри майже три місяці бурхливих вуличних протестів так і не змогли відправити у відставку проєвропейську коаліцію у молдовському парламенті та домогтися позачергових виборів.
За цих обставин придністровське питання (до речі, так само як і гагаузьке) залишається козирною картою Росії у спробах зберегти й посилити вплив на Молдову. Тому, незважаючи на очікувані скорочення навіть російського державного бюджету, обмеження рівня російської допомоги Придністров’ю, остаточно цей проект не закритий. Зокрема, придністровську модель Росія намагатиметься використати для визначення долі так званих «ДНР– ЛНР». Тож російські політичні технологи, яку курували ці вибори, намагаються залишити у грі всі карти та можливості їхнього розіграшу.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».