Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Жовтень 2015 19:49

Не бачать очі – серце не болить...

Rate this item
(0 votes)

Остан­ні­ми мі­ся­ця­ми в Ро­сії різ­ко змен­ши­ла­ся кіль­кість ім­міг­ран­тів із Цен­траль­ної Азії, які ста­но­влять біль­шість пра­цю­ючих там гас­тар­бай­те­рів. Це по­в’яза­но з еко­но­міч­ною кри­зою, зни­жен­ням кур­су ро­сій­ської ва­лю­ти і за­гос­трен­ням ім­міг­ра­цій­но­го за­ко­но­дав­ства.

За офіційними даними Федеральної міграційної служби (ФМС), з липня 2015 року кількість іммігрантів з країн Центральної Азії зменшилася відносно аналогічного періоду минулого року: з Киргизстану — на 6% (нині 500 тисяч осіб), Таджикистану — на 18% (1 мільйон), Узбекистану — на 16% (2,1 млн). Зате зросла кількість громадян України, які перебувають у Росії — за даними ФМС у Росії перебуває 2,6 млн осіб, тоді як на початку 2014 року їхня кількість становила 1,6 млн, що частково компенсувало скорочення напливу іммігрантів з республік Центральної Азії.
Посередньо про зменшення кількості іммігрантів свідчать дані російського Центробанку про обсяг грошових переказів з Росії до країн походження іммігрантів: у першому кварталі 2015 року обсяги грошових переказів до країн СНД зменшились у середньому на 47% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зменшилася також середня сума одноразового грошового переказу до країн СНД — з 422 доларів у другому кварталі 2014-го до 345 доларів у другому кварталі 2015 року.
На скорочення кількості іммігрантів із країн СНД впливає кілька чинників. Чиновники і наближені до Кремля експерти вказують, що головною причиною є послідовно запроваджувані правові обмеження іммігрантів-заробітчан. З січня 2015 року обов’язковим є спеціальний патент (дозвіл на працю, який щомісяця оплачується самим іммігрантом) на легальну зайнятість. Отримання патенту є дуже дорогим і марудним процесом.
Керівник ФМС Костянтин Ромодановський переконаний в ефективному впливі на скорочення нелегальної імміграції заборони в’їзду в Росію протягом 10 років порушникам імміграційного законодавства. За словами Ромодановського, завдяки зусиллям ФМС нині Росія має справу з «цивілізованою імміграцією, а не напливом на територію Російської Федерації громадян інших держав».
Утім, головною причиною скорочення напливу іммігрантів до Росії стали не законодавчі бар’єри, а значне зниження вартості рубля і погіршення умов на російському ринку праці через економічну кризу, від якої Росія потерпає вже кільканадцять місяців. З січня 2014 року рубль втратив приблизно половину вартості до американського долара. Через девальвацію рубля купівельна спроможність іммігрантів у Росії падає. Співвідношення рубля до долара, в якому здійснюються перекази, означає, що вони можуть надіслати родинам у країнах походження менше грошей, що знаходить віддзеркалення у зменшенні обсягів трансфертів за кордон, реєстрованих російським Центробанком.
Під впливом кризи погіршилися також умови на російському ринку праці: з одного боку — зменшилася кількість робочих місць, зокрема у традиційному для іммігрантів будівельному секторі. З другого боку, за повідомленнями самих іммігрантів, під впливом кризи частина нечесних працедавців скоротила або повністю припинила виплату зарплат.
Разом зі зменшенням кількості іммігрантів, як випливає з найновіших досліджень, проведених Центром Левади, спостерігається поліпшення ставлення росіян до них. Дослідження минулих років вказували на дуже високий рівень ксенофобії та антиіммігрантських настроїв у російському суспільстві. Присутність нелегальних іммігрантів із республік Центральної Азії вважалась однією з найсерйозніших загроз, генератором серйозних суспільних проблем і відвертих конфліктів.
Протягом останніх двох років збільшилася кількість росіян, які підтримують допомогу держави нелегальним іммігрантам,: 41% стверджують, що Росія повинна легалізувати їхнє перебування та допомагати у пошуку роботи і асиміляції (у 2013-му таких осіб було лише 15%). Переважна більшість анкетованих росіян (73%) пропонувала тоді депортацію нелегальних іммігрантів. Нині таке рішення підтримують 43% респондентів. Окрім цього, дедалі менше людей бояться масових кривавих заворушень етнічного характеру: нині 65% опитаних вважають, що вони малоймовірні, а 25% припускає можливість сутичок; тоді як у 2013 році пропорції були протилежними — 29% не очікували кривавих заворушень, а 62% допускали можливість їх появи.
У розумінні росіян головною загрозою і «чужим» стала нова влада у Києві, а не демонізовані раніше таджики чи узбеки. У Росії останнім часом не було також значних заворушень етнічного характеру (наприклад, сутички у московському районі Бірюльово у 2013 році), а медіа не висвітлювали незначні інциденти з участю іммігрантів і націоналістів, що вплинуло на зменшення ксенофобії, спрямованої проти іммігрантів.
До еволюції ставлення росіян до іммігрантів міг спричинити факт, що мешканці Росії мають нині менше безпосередніх контактів з іммігрантами, адже не тільки зменшилася кількість іммігрантів, адміністративні центри, де гастарбайтери можуть легалізувати перебування і працевлаштуватися, винесено за центри великих міст. Також через інтенсивний контроль і перевірки іммігранти частіше оминають центр міста і громадський транспорт, щоб не створювати приводів для конфронтації, і це зміцнює у росіян враження, що іммігрантів менше, і вони не становлять загрози.
Це враження посилюють висловлювання російських політиків і чиновників, відповідальних за імміграційну політику. Вони зазначають, що зменшення кількості іммігрантів з Центральної Азії дозволило звільнити робочі місця для росіян або близьких до них культурно українців, наплив яких посилився у зв’язку з війною. (Реклама – шукаєте якісні речі з натурального хутра, перейдіть за посиланням купить шубу из куницы киев. Шкіра і хутро компания Angio Lini)
Представники російського політичного істеблішменту і публіцисти охоче вказують на існуючі проблеми Євросоюзу, пов’язані з напливом іммігрантів із Близького Сходу і Північної Африки, переконуючи громадян, що у світлі повідомлень про зменшення напливу чужоземців російська політика у сфері імміграції є ефективнішою і керується національним інтересом.
Останні дії Кремля у сфері імміграційної політики можна вважати прагматичними — в ситуації економічної кризи Кремль обмежує доступність російського ринку праці для іммігрантів із Центральної Азії, намагаючись звільнити робочі місця для самих росіян та прибульців з України, а також ефективно моделює за посередництвом медіа суспільні настрої в корисному для себе напрямку.
Слід очікувати, що коли економічна криза ослабне, і потреба в іммігрантах на російському ринку праці збільшиться, Кремль допустить до в’їзду більшу кількість гастарбайтерів. Тим більше, що з огляду на негативні демографічні тенденції, російський ринок праці потребує напливу робочої сили з Центральної Азії. Охочих до виїзду не повинно бракувати, бо для громадян таких країн, як Узбекистан чи Таджикистан, які становлять головне джерело імміграції, Росія залишається безальтернативним напрямком заробітчанської імміграції.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».