Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 22:12

США – перша скрипка світового оркестру

Rate this item
(0 votes)

Став­лен­ня до США на­віть се­ред со­юз­ни­ків ду­же різ­не. Час від ча­су з’яв­ляю­ть­ся офі­цій­ні, а час­ті­ше не­офі­цій­ні по­ві­дом­лен­ня про їх­нє не­вдо­во­лен­ня по­лі­тич­ни­ми кро­ка­ми Аме­ри­ки. «Доб­ро­зич­лив­ці» в Єв­ро­пі і Мос­кві на­ма­гаю­ть­ся всі­ля­ко роз­па­лю­ва­ти іс­кри, які по­де­ку­ди ви­ни­ка­ють між Ва­шинг­то­ном і йо­го со­юз­ни­ка­ми.

Давній стратегічний принцип свідчить, що союзи можуть встановлювати держави з порівнювальним потенціалом: ним була, безумовно, Антанта, та був і союз Великобританії та США з СРСР у боротьбі з Гітлером; в іншому випадку чесніше було б говорити про протекцію. У цьому нема, зрештою, нічого дивного чи несподіваного — слабші завжди ховалися під крилами сильнішого, вбачаючи в ньому захисника.
Не інакше є у випадку Сполучених Штатів, при військовій слабкості Європи вони її стратегічний протектор, а особливо для держав, які мають кордон із РФ. Виникає, однак, запитання, чи вони надалі хочуть здійснювати цю функцію? Від часу знаменитого повороту в азійсько-тихоокеанський бік США з великою охотою віддали б оборону в руки самих європейців, і ця тенденція, напевно б, зміцнилась, якби не війна Росії проти України.

Росія, втиснута вже — до певної міри — у світову систему, «зірвалася з повідка» і почала творити власну систему за допомогою сили. Менш важливо, чи має вона якісь шанси на реалізацію заявленої мети, але, з точки зору Америки, Москва зруйнувала існуючий глобальний порядок.
У стратегічній доктрині, яку США розвивають від ХІХ ст., постійним положенням, успадкованим від британців, є недопустимість домінації в Євразії однієї держави. Чому? Об’єднана Євразія володіє сировинним, демографічним і економічним потенціалом, який перевищує американський і може становити загрозу існуванню США. Таким об’єднувачем був СРСР, а після його падіння — Китай. Звідси така увага до Серединної Держави з боку всіх вашингтонських адміністрацій і стратегічний поворот в Азію у виконанні президента Обами.
Нападаючи на Україну, Росія хоче показати, що може бути альтернативним об’єднувачем Євразії. Вашингтон мусив відповісти, бо такий рух становить потенційну загрозу для безпеки Сполучених Штатів. У цьому немає ніякої любові до України, Польщі, Литви, Туреччини, Румунії чи інших держав, а чистий геополітичний інтерес. І добре, бо це набагато сильніший фундамент для будівництва зв’язків зі США, ніж тільки визнання спільних цінностей, хоч і вони мають значення.
Америка відповіла адекватно до ситуації. З військової точки зору загроза не дуже велика, тому і сили, які НАТО перекидає в Польщу, Прибалтику і регіон Чорного моря, незначні. Росія створила конфлікт низької інтенсивності, взагалі робить вигляд, що це не війна.
Російська сторона не вживає у великих масштабах важкого озброєння, не атакує міста, а в Криму взагалі намагалась уникати сутичок, просто дезорганізуючи українські підрозділи.
Агресивна поведінка Росії потенційно дуже небезпечна для Америки: розміщуючи війська в Центральній Європі чи передаючи зброю Україні, Вашингтон діє виключно у власних інтересах. А нинішні інтереси Америки і центральноєвропейських держав відносно Росії збігаються. Від цього всі ці країни можуть тільки виграти, якщо використають нинішнє історичне вікно на зміцнення своїх країн.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».