Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 21:48

Косове на шляху в нікуди?

Rate this item
(0 votes)

Днями виповнюється сім років з часу проголошення незалежності Косова. Нагадаємо, 17 лютого 2008 року парламент Косова проголосував за декларацію незалежності. Відтоді його визнали понад сто держав — членів Організації Об’єднаних Націй. Прорив на міжнародну арену здійснили косовські спортсмени, зокрема футболісти отримали право виступати в рамках поки що товариських змагань, які проводяться УЄФА і ФІФА.
Однак реалізувати мету остаточної легалізації незалежного Косова на міжнародній арені досі не вдається. Зокрема, Росія і Китай продовжують блокувати в Раді Безпеки ООН питання прийняття Косова до ООН. Але найбільшого головного болю косовській владі завдають відносини зі «стратегічним супротивником» — Сербією.
Навесні 2014-го Європейський Союз розпочав офіційні переговори про вступ Сербії. Однак майже відразу цей процес зайшов у глухий кут, позаяк Брюссель зажадав від Белграда визнати за передумову вступу до Євросоюзу факт існування незалежного Косова. Правда, це питання досі залишається роз’ятреною раною для сербської національної свідомості. Досі майже половина громадян Сербії виступає проти поєднання питання вступу до Євросоюзу з визнанням незалежності Косова. Тож белградський уряд намагається застосовувати у косовському питанні тактику малих кроків.


Зокрема, впродовж 2012—2014 років, завдяки в тому числі прямим переговорам між владою Сербії і албанцями Косова, вдалося вирішити принципові питання з фактичною автономією сербської національної меншини у Косові. Цікаво, що на цьому наполягає Євросоюз, але влада Косова, зважаючи на збереження серед албанців переважно антисербських настроїв, робить вигляд, нібито такої вимоги немає. Тому визнання прав сербської національної меншини відбувається поки що де-факто, але не де-юре. Це дає можливість владі Сербії демонструвати Євросоюзу свою добру волю зі встановлення офіційних зв’язків із владою Косова, натомість албанці Косова, завдяки такому стану справ, своїм націоналістам можуть казати, що «як дали права сербам, так їх і заберемо», а Євросоюзу і США це допомагає владі Косова показувати свою політичну волю до створення «багатоетнічного демократичного Косова».
Та цю ідеальну картину порушує «банальна проблема» надзвичайно тяжкого соціально-економічного становища Косова. Попри відносно великий стартовий ресурсний потенціал, влада Косова так і не спромоглася забезпечити «економічне диво». На заваді іноземним інвестиціям, навіть із дружніх мусульманських держав, залишаються такі фактори, як корупційно-кримінальний характер місцевої політичної еліти, невизначеність зі стабільністю миру на Балканах, світова економічна криза.
Минулого року, зважаючи на ризики корумпування власних чиновників Євросоюзу, які працювали у Косові, але з іншим офіційним мотивуванням «стабілізації косовсько-сербських відносин», із Приштіни вивезли більшу частину складу місії Євросоюзу. Однак це, зрозуміло, не додало нових робочих місць для косовських албанців.
У підсумку, за даними Комітету ООН з міграції, з осені 2014 року до зими 2015-го з Косова у пошуку кращих соціально-економічних умов емігрувала майже чверть населення. Емігрують косовські албанці не до ще більш злиденної «материнської» Албанії, а до країн Євросоюзу. Фактичне банкрутство економіки Косова, яке прогнозувалося фахівцями ще на початку особливо гарячої фази косовської кризи у 1999 році, дає підстави для серйозних роздумів щодо порочності практики демонтажу багатонаціональних держав та штучного створення «нових незалежних держав».

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».