Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 21:44

Нігерія на межі розпаду

Rate this item
(0 votes)

4 лю­то­го 2015 ро­ку ма­ли від­бу­ти­ся пре­зи­дент­ські та пар­ла­мент­ські ви­бо­ри в Ні­ге­рії. Од­нак пре­зи­дент кра­їни Гуд­лак Джо­на­тан, по­си­ла­ючись на вій­сь­ко­во-по­лі­тич­ну си­ту­ацію в кра­їні, від­клав ви­бо­ри при­най­мні до 28 бе­рез­ня по­точ­но­го ро­ку. При­во­дом ста­ло за­гос­трен­ня про­ти­сто­ян­ня між ні­ге­рій­ською ар­мією та ра­ди­каль­ним іс­ла­міст­ським уг­ру­по­ван­ням «Бо­ко Ху­рам», яке вже по­над де­сять ро­ків ве­де гро­ма­дян­ську вій­ну за від­торг­нен­ня від Ні­ге­рії наф­то­нос­них пів­ден­них про­він­цій, пе­ре­важ­но за­се­ле­них му­суль­ма­на­ми.

Різанина між християнською і мусульманською громадами Нігерії має постійний характер від часів британського колоніального володіння. Цей процес ускладнюється строкатою племінною структурою населення країни. На півночі Нігерії, де мешкають племена ібо, фульбе та інші, британцям вдалося закріпити християнство відразу у двох формах — католицькій і протестантській. Натомість південь Нігерії ще століття тому залишався переважно мусульманським. Певний виняток становлять дотичні до нафтоносних районів півдня міста на кшталт Кано, де окремі його райони є християнськими, а інші — мусульманськими.


Від часу проголошення незалежності Нігерії 1960 року це місто залишається ареною регулярних кривавих мусульманськохристиянських зіткнень. Аби покласти їм край, у Нігерії двадцять п’ять разів до влади приходили військові. Однак встановлення воєнної диктатури, за якої Нігерія загалом жила майже чотири десятиліття, не допомогло сформувати політичну нігерійську націю. Передусім тому, що нігерійська армія також не позбавлена «вади» міжплемінної строкатості. Командні посади у збройних силах країни, зазвичай, займають вихідці з християнської громади, тоді як рядовий склад переважно мусульманський. Унаслідок цього останнім часом загони «Боко Хурам» дедалі більше нагадують регулярну армію. Майже половина південних провінцій Нігерії контролюється ісламістами. Там діють закони шаріату, і не може бути мови про проведення «федеральних виборів».
Опозиційний до президента Гудлака Джонатана «Конгрес усіх прогресистів» на чолі з колишнім військовим диктатором Нігерії Мухаммадом Бухарі звинувачує владу в нездатності завершити громадянську війну. Непевності додає падіння світових цін на нафту, внаслідок чого охорона головних нафтових родовищ країни стає ледь не дорожчою, ніж видобуток нафти. Регулярні викрадення західних інженерів, які обслуговують родовища нафти, бойовиками «Боко Хурам» уже фактично паралізували ритмічну роботу головної галузі нігерійської економіки.
Унаслідок цього федеральний уряд втратив значні фінансові ресурси, що негативно позначилося на успіхах нігерійської армії в протистоянні бойовикам. Зважаючи на це, не факт, що й нова дата проведення виборів не буде переглянута, адже поки що немає жодних надій на перемогу над ісламістами. У такому разі під сумнів буде поставлено й територіальну цілісність Нігерії.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».