Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 19 Лютий 2015 21:16

Асиметрія терору

Rate this item
(0 votes)

Пре­зи­дент США Ба­рак Оба­ма звер­нув­ся до Конг­ре­су з про­хан­ням про на­дан­ня до­зво­лу на ви­ко­рис­тан­ня аме­ри­кан­ських військ про­ти бо­йо­ви­ків «Іс­лам­ської дер­жа­ви Іра­ку та Ле­ван­ту». Ра­ні­ше ви­ко­рис­та­на так­ти­ка бом­бу­ван­ня їх­ніх стра­те­гіч­них пунк­тів фак­тич­но се­бе не ви­прав­да­ла. Іс­ла­міс­ти про­дов­жу­ють ефек­тив­но ви­ко­рис­то­ву­ва­ти так­ти­ку аси­мет­рич­них уда­рів по «не­вір­ним», по­єд­ну­ючи за­ля­ку­ван­ня з ін­фор­ма­цій­ною про­па­ган­дою своєї «свя­щен­ної вій­ни».

З початком 2015 року ситуація стала ще більш загрозливою на різних фронтах протидії ісламістам. Варто лише нагадати про паризькі теракти 7–9 січня 2015 року, потім ісламісти показово стратили кількох японських громадян та американську журналістку. Крім того, 14 лютого 2015 року прихильники «Ісламської держави Іраку та Леванту» здійснили теракт у Копенгагені.
Ці вилазки у тил ворога є класичним прикладом застосування партизанської тактики боротьби у великих європейських містах. Така само тактика використовується бойовиками «Ісламської держави» в Іраку і Сирії. Упродовж лютого почастішали терористичні акти в Багдаді. Запеклі бої тривають за напівзруйноване сирійське місто Алеппо, контроль над яким є символічним як для ісламістів, так і для сирійського президента Башара Асада.


Про високий рівень військово-політичної напруженості в регіоні свідчить рішення нового короля Саудівської Аравії Салмана запросити до країни додатковий контингент єгипетської армії для охорони саудівсько-іракського кордону. Іран також посилює військове угруповання на своєму кордоні з Іраком. Однак левова частка військового навантаження боротьби проти «Ісламської держави Іраку та Леванту» належить іракським курдам. Вони вже отримали значну військово-технічну допомогу від США, Німеччини, Франції, фінансову допомогу від Японії.
Однак оперативно-тактична ситуація на фронті між курдами та ісламістами залишається непевною. Ісламісти не змогли утримати контроль над сирійським містом Кобані, розташованим на сирійсько-турецькому кордоні, звідки вони були наприкінці січня вибиті загонами самооборони курдів. Правда, після цього загони «Ісламської держави» надали перевагу суто партизанській тактиці й здійснили демонстративну атаку на курдський центр нафтовидобутку — іракське місто Кіркук.
Зважаючи на ці тенденції, можна очікувати, що американський Конгрес надасть президентові Бараку Обамі право на збільшення фінансової і військово-технічної допомоги курдам, але навряд чи погодиться на збільшення американської військової присутності в Іраку. Такий підхід, скоріше за все, на відносно тривалий час збереже фронтову ситуацію, коли ані курди, ані ісламісти не зможуть отримати вирішальної перемоги.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».